DuPont Climate Systems umí uspořit až 15% nákladů na vytápění

Společnost DuPont, za kterou stojí světově proslulé materiály jako Teflon či Kevlar, vyvinula paletu produktů DuPont Climate Systems zvyšující tepelnou ochranu budov. Jedná se o systémové řešení založené na speciálně upravených membránách typu Tyvek®, které umožňuje architektům, stavebním podnikům a pokrývačům splnit vysoké požadavky na energeticky účinný způsob stavby.

 

„Při vhodné aplikaci řešení DuPont Climate Systems mohou zákazníci uspořit až 15% energií na vytápění. Kromě finanční úspory jim zmíněné řešení napomůže také splnit požadavky směrnice EU 2002/91/ EU o energetické náročnosti budov, která předpokládá, že v novostavbách se do roku 2010 omezí energetické ztráty o 20 %“, dodává Ing. Ondřej Homola, zástupce společnosti DuPont CZ.

 

Jednou z nejdůležitějších inovací u řady Climate Systems je metalizovaný povrch membrán Tyvek® Enercor S (střecha) a Tyvek® Enercor F (fasáda), a také termoreflektivní parozábrana DuPont AirGuard. Metalizovaný povrch membrán zlepšuje izolační výkon vzduchové vrstvy mezi membránou a izolačním materiálem až o 300%, což vede ke zvýšení efektivity stávající tepelné izolace. Zároveň se zvyšuje schopnost odrážet sálavé teplo. „Dnes máme snad díky klimatickým změnám spíše opačný problém, než měli naši předkové - musíme se mnohem více než na zateplování soustředit na bránění letním tepelným ziskům. Což přerůstá v poměrně velký problém,“ říká Ing. Karel Šuhajda Ph.D., expert z Ústavu pozemního stavitelství VUT v Brně. 

 

Membrány jsou prodyšné, větro a vodotěsné, a mají schopnost odrážet až 85% sálavého tepla, respektive 95% v případě parotěsné bariéry Tyvek AirGuard. „U běžných zděných staveb, nebývá přehřívání tolik patrné, neboť zde stále funguje princip tepelné setrvačnosti. Zásadnější problém nastává především u nezateplených panelových domů a u dřevostaveb. Obdobně se lze bavit také o podkrovích, která se dnes rozrůstají jako houby po dešti. Tam jsou problémy s přehříváním velmi patrné,“ dokončuje svou myšlenku inženýr Šuhajda. Zachována byla také osvědčená charakteristika membrán Tyvek®, kterou je vysoká propustnost pro vodní páry při zachování maximální větro a vodotěsnosti.

 

Ojedinělost a mimořádnost systému Tyvek® tkví ve vysoké parapropustnosti, ale současně také zachování vodotěsnosti a větrotěsnosti. „Což má,“ podle inženýra Šuhajdy, „zásadní vliv na stavebně fyzikální vlastnosti dané konstrukce a následně na mikroklima interiéru stavby.“ A kromě zřejmých energetických úspor je třeba pamatovat také na další praktickou vlastnost: „Zásadním důvodem pro použití tohoto systému je jeho životnost a funkčnost, což oddaluje případnou rekonstrukci a samozřejmě šetří náklady,“ zakončuje Karel Šuhajda

 

DuPont™ Climate Systems je systém pojistné hydroizolace šikmých střech, větraných fasád a parotěsné bariéry. Řešení kombinuje termoreflektivní membrány Tyvek® Enercor™ S, Tyvek® Enercor™ F a DuPont™ AirGuard™.

 

Tyvek® Enercor™ S (střecha)

Tyvek® Enercor™ S je difúzně otevřená pojistná hydroizolace pro šikmé střechy. Je opatřena metalizovaným povrchem s nízkou emisní schopností, který odráží teplo v létě a v zimě snižuje tepelné ztráty způsobené vyzařováním. Reflektivita sálavého tepla je 85 %.

 

Tyvek® Enercor™ F (fasády)

Tyvek® Enercor™ F je difúzně otevřená pojistná hydroizolace pro odvětrávané fasádní systémy. Je opatřen metalizovaným povrchem s nízkou emisní schopností, který odráží teplo v létě a v zimě snižuje tepelné ztráty způsobené vyzařováním. Reflektivita sálavého tepla je 85 %.

 

DuPont™ AirGuard™

DuPont™ AirGuard™ je parozábrana, která je opatřena povrchem s mimořádně nízkou emisní schopností. Reflektivita sálavého tepla je 95 %.

 

 

Pro další informace prosím kontaktujte:

Tomáš Staněk, Ogilvy Public Relations


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika