Vyjádření MMR k předpokládanému růstu nájemného

Konstatování ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka o předpokládaném růstu nájemného je pouze konstatováním faktu. MMR usiluje o rehabilitaci nájemního bydlení. Domníváme se, že není zdravé, aby se téměř žádné nájemní byty bez státní pomoci nestavěly. To však nelze zajistit navrženým zastropováním nájemného a masivní dotací na výstavbu nájemních bytů.

 

Období let 1998 - 2006 ukázalo, že výstavba nájemních bytů se státní dotací podle tehdejších podmínek  byla poměrně neefektivní. Navíc není notifikována Evropskou komisí. Proto ji nelze obnovit v původní podobě.

 

Z vystoupení ČSSD není zcela přesně jasné, které instituty ochrany nájemníků bychom měli převzít z rakouského vzoru. Proto by bylo od ministerstva vůči ČSSD neseriózní komentovat toto vyjádření, dokud nedostane na stůl přesnější specifikaci. Obecně lze říci, že některé instituty právní ochrany nájemníků v Rakousku stojí za uvážení.

 

Otázka rozšíření právní ochrany výměny bytů je však pro MMR zcela nepřijatelná a odporuje běžným evropským konvencím. Je snadno zneužitelná. Výši přiměřeného nájemného k zajištění nákladů reprodukce již diskutoval ministr Čunek na páteční tiskové konferenci.

 

Zastáváme názor, že částka pět procent z ceny pořizovací je postačující. Obecně jde o cca 35,- až 50,- za 1 m2 mimo velká města o  60,- až 90,- (v současných cenách) v krajských městech. Praha je pak zcela zvláštním a složitým případem.

Zdroj. TZ MMR ČR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů