Ministr Čunek chce zmrazit nájmy

PRAHA (MEDIAFAX) - Příští rok by mohl být ve velkých městech posledním, v němž porostou regulované nájmy o více než třetinu. Píše to středeční vydání deníku Mladá fronta Dnes.

Stane se tak, pokud se úředníkům na ministerstvu pro místní rozvoj podaří dotáhnout do konce návrh prezentovaný před krajskými volbami ústy šéfa úřadu Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Ten řekl, že růst nájmů plánovaný pro rok 2010 se rozloží v krajských městech (kromě Ostravy a Ústí nad Labem, kde není růst tak prudký) a ve středních Čechách až do roku 2012. Ministr návrh zdůvodnil tím, že v těchto lokalitách došlo v uplynulých letech k prudkému růstu tržních cen bytů. A právě od nich se odvíjí každoročně vypočítávaná hodnota cílového nájemného, které by mělo být dosaženo v roce 2010.

Oproti původním předpokladům se tato částka zvyšuje rychleji, a proto v některých městech porostou příští rok činže i o více než 40 procent.

Současný návrh tak počítá kromě rozložení růstu nájmů do tří let i s tím, že by ve "zpomalených" městech už nedocházelo k navyšování konečné výše nájemného, uvádí deník. "Už v polovině příštího roku bychom vydali informaci o cílových částkách nájemného, které by ve vybraných lokalitách měly být v roce 2012 dosaženy," uvedl listu Pavel Rakouš, ředitel odboru bytové politiky ministerstva.

mediafax


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Deregulace nájmů