Strava a naše zdraví: kombucha, její účinky, dávkování a domácí příprava

KOMBUCHA - CHARAKTERISTIKA

Kombucha nebo jinak také "čajová houba" nebo "magická houba", je starověký nápoj a léčebný produkt, který pochází z Asie, kde byl po staletí ceněn zejména jako elixír mládí a ochrana před kvasinkovými infekcemi. Jde o přirozeně žijící symbiotické společenství rozmanitých kvasinek, řas a různých bakterií. Během oxidačního a kvasného procesu v oslazeném čaji proběhne mnoho chemických reakcí, přičemž se vytvářejí mnohé zdraví prospěšné látky. Kombucha spotřebovává cukr a na výměnu uvolňuje do roztoku různé cenné látky: kyselinu glukoronovou, glukonovou, vitaminy B1, B2, B6, B12, D, E, K a C, L-kyselinu mléčnou (+), kyselinu usnovou, šťavelovou, octovou, alkohol (0,5% -1%,) oxid uhličitý, železo, draslík, vápník, kobalt, měď, magnézium, mangan, sodík, zinek, kvasinky (cca 2,5 milionu buněk v 1ml kombuchového nápoje) atd. Přítomnost bakterií mléčného kvašení ocení hlavně lidé, kteří ze své stravy vyloučily mléčné výrobky. 

Vzhled kombuchy závisí na použitém čaji a délce kvašení, pohybuje se od jemné medové (zelený čaj) až po načervenalé odstíny (šípkový čaj). Chuť kombuchy je ovlivněna použitým čajem, kvalitou vody, množstvím cukru, teplotou v místnosti a délkou fermentace, také použitým kvasným nálevem na začátku fermentace. Při dodržení správného postupu výroby má být chuť nápoje sladkokyselá a nápoj má být jemně perlivý (způsobené přítomností CO2, který vzniká při výrobě). Chuť nápoje můžeme ovlivnit prodloužením doby kvašení, protože pokud kultura kombuchy spotřebuje většinu cukru, nápoj bude kyselejší. Ve zkratce se dá říci, že nikdy se nepodaří získat úplně stejnou chuť.

KOMBUCHA - ÚČINKY

Příznivé účinky kombuchy:

• posiluje imunitní systém
• působí antibioticky
• pročišťuje organismus od škodlivých látek (těžké kovy, nikotin, alkohol ...)
• podporuje trávení a příznivě působí na střevní mikroflóru
• posiluje játra a ledviny
• zlepšuje fyzickou výkonnost
• regeneruje nervový systém a snižuje tělesnou únavu
• pomáhá stabilizovat krevní cukr
• snižuje hladinu cholesterolu v krvi
• má protialergické účinky
• pomáhá při regulaci krevního tlaku a regulaci menstruace, působí proti rakovině, dně, hemeroidům, vápenatění žil, revmatismu, artróze, artritidě, trombóze, skleróze-multiplexu, kožním onemocněním, plísním apod.

Nepříznivé účinky kombuchy

Na začátku užívání kombuchy se může vyskytnout tzv. pálení žáhy, střevní potíže, až průjem. Jsou to důsledky pročišťování organismu. Tyto obtíže se dají zmírnit vyšším příjmem jiných tekutin, pitím menšího množství kombuchy, případně pitím nápoje z kombuchy během jídla. Po krátkém čase by měly tyto potíže ustoupit. Co se týče dlouhodobého pití kombuchy, nebyl proveden žádný relevantní výzkum.

KOMBUCHA - DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ

Doporučená denní dávka při zdravotních potížích je cca 0,5l kombuchy denně (ráno nalačno vypít 150 ml, v poledne a večer před nebo po jídle 150 ml).

Preventivní dávka je cca 200 ml denně ráno nalačno.

Těhotné a kojící ženy mohou kombuchu pít po konzultaci s lékařem, kvůli kofeinu, který obsahuje. Vhodná je pro ně kombucha ze šípkového čaje (i pro děti), protože ta kofein neobsahuje.

Denní dávka pro děti je poloviční.

Vyléčeným alkoholikům se kombucha nedoporučuje pít, protože obsahuje malé procento alkoholu (okolo 0,5% -1%). Toto množství je běžně pro spotřebitele neškodné.

Po třech týdnech užívání se doporučuje týden vynechat a pokračovat znovu v třítýdenním intervalu. Toto rozmezí je třeba dodržet, aby si tělo na pomoc kombuchy příliš nezvyklo, neboť by mohlo nedostatečně reagovat na její pozitivní účinky.

Kombucha je dostupná v supermarketech i v obchodech se zdravou výživou. Mnozí si však kombuchový nápoj raději připravují doma.

KOMBUCHA - DOMÁCÍ PŘÍPRAVA

Potřebujeme:

• kulturu kombuchy
• kombuchový nálev (3 dcl)
• 3 l vody
• 10 g sypaného čaje
• 210 - 270 g cukru
• vařečku, hrnec a sítko
• prodyšnou tkaninu (lněný nebo bavlněný ubrousek)
• gumičku
• 4 litrovou skleněnou láhev (například od okurek)

Při práci dodržujeme maximální hygienu a nepoužíváme kovové pomůcky!

Postup přípravy:

Vodu v hrnci (smaltovaný) přivedeme do varu a krátce necháme vřít. Odstavíme.
Nasypeme čaj (sypaný černý louhujeme 10 minut; zelený louhujeme 3 - 5 minut)
Hotový čaj nalijeme přes sítko do připravené láhve.
Přidáme cukr, mícháme, dokud se nerozpustí a necháme vychladnout na cca 25 - 30 °C.
Přilijeme kombuchový nálev a vložíme kombuchového kulturu (hladkou stranou nahoru)
Otvor lahve přikryjeme prodyšnou tkaninou a stáhneme gumičkou.
Kvasnou nádobu uložíme na klidné a teplé místo bez přímého slunečního záření, cigaretového kouře a výparů z kuchyně.
S lahví během kvašení příliš nehýbeme, nápoj nemícháme, necháme kvasit 8 - 10 dní při pokojové teplotě kolem 21 - 25 °C.
8.den můžeme pomocí slámky ochutnat nápoj. Správně zkvašený kombuchový nápoj má mít sladkokyselou chuť a jemnou perlivost.
Pokud máme nápoj zkvašený, opatrně vyjmeme kultury kombuchy (novou dceřinou kombuchu, která se vytvořila na povrchu i mateřskou, kterou jsme tam vložili), opláchneme je vlažnou vodou, odlijeme si cca 3 dcl nápoje, který později použijeme na další kvašení.
Hotový nápoj přelijeme přes nálevku se sítkem do připravené láhve (nejvhodnější je skleněná, ale mohou být i PET).
Kombuchový nápoj skladujeme v chladu, tehdy se zpomalí kvasný proces, který stále probíhá, ale ne už v takové míře jako v kvasné nádobě. Nebo ho můžeme skladovat při pokojové teplotě, čímž se zvýší podíl CO2, tedy nápoj bude perlivejší.

Může se stát, že kultura kombuchy po vložení do kvasné nádoby klesne na dno. To však nijak neovlivňuje kvasný proces. Během kvasného procesu se nám v láhvi kromě nové kultury kombuchy vytvoří i drobné tmavé "shluky", které plavou nebo sednou na dno. Jsou to zbytky čaje. Na dně láhve se usadí odumřelé kvasinky bledé barvy, což je přirozený jev kvašení. Kulturu kombuchy ani nálev nikdy nepřidáváme do horkého čaje, znehodnotila by se. Dceřiné kultury kombuchy potřebují delší dobu, než budou dostatečně biologicky aktivní, proto je třeba použít min. 2ks dceřiné kultury kombuchy do jedné kvasné nádoby.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky