Houby: houbové recepty, to nejsou jen žampiony

Houby: houbové recepty, to nejsou jen kupované žampiony. Houby rádi hledáme, houby rádi sbíráme a hlavně, houby rádi jíme. Houbové recepty, to jsou široké možnosti jak připravit nejen žampiony a smaženici. Houby vaříme, smažíme, dusíme, zapékáme a grilujeme. Houby nakládáme a zavařujeme, houby mrazíme a často také sušíme. Z receptů je známá houbová polévka, houbová omáčka, houbová nádivka, sekaná i karbanátky. Výtečný je houbový guláš, houbový nákyp, řízky z hub, koláče a pirožky s houbami, houbový aspik i houbová pomazánka. Houby připravujeme dohromady s masem, zeleninou, rýží, těstovinami, nebo jen s vejci. Jsme určitě zemí, která má ve sbírání a přípravě hub tradici a pro mnohé z nás je sbírání hub koníček i relaxace.


Jaké houby sbíráme

Je mnoho druhů jedlých hub, které se dají sbírat po velkou část roku. Sbíráme a připravujeme houby podle toho, jaké druhy dobře známe. Někdo sbírá pouze obecně známé houby - druhy hřibů, lišky, klouzky, křemenáče a kozáky, případně bedly. Poučenější houbaři sbírají i výtečné holubinky, masáky, májovky, václavky a smrže. Jsou tací mykologové - amatéři mezi námi, kteří dokáží bezpečně rozpoznat velké množství jedlých hub, které by běžnému houbaři připadaly velmi podezřelé. Obecně platí, že zpracovat a sníst bychom měli pouze ty houby, které naprosto bezpečně identifikujeme jako jedlé. Musíme dát pozor i na to, že zdravá a jedlá houba se může špatným transportem i skladováním znehodnotit. Houby sbírejte nejlépe do otevřených košíků z přírodních materiálů a zpracujte je co nejdříve. Zapařená, nebo delší dobu skladovaná houba se vám může zdravotně vymstít. Také rozhodně nekonzumujte staré a přezrálé plodnice, ale pouze zdravé houby.

Jaké houby nakupujeme

V supermarketech i zeleninách můžeme dnes bez problémů nakoupit několik druhů čerstvých hub. Jsou to zejména velmi populární žampiony a oblíbené, zdravé a léčivé houby -  hlíva ústřičná a šitake. Při nákupu hub bychom měli houby důkladně prohlédnout. Začínající plíseň je v některých případech snadno přehlédnutelná. Plíseň častěji napadá houby, které jsou balené. V neprodyšném, igelitovém obalu může vzniknout plíseň vlhkostí, nebo rychlou změnou teplot dosti často. Pokud je to možné, dáváme při koupi přednost houbám nebaleným, prodávaným volně na váhu. Vyhneme se možnosti, že houby budou zapařené a plesnivé. Takové houby rozhodně nekupujeme a pokud se to omylem stane, rozhodně je nezpracováváme, ale vyhodíme. Vyhneme se tak zdravotním obtížím.  

Proč jsou houby prospěšné

Východní národy některé houby pro jejich léčebné účinky využívaly již před tisíciletími. Houby jako léčebný prostředek byly známy v podobě odvarů i v sušené formě. Také houby, které si sami nasbíráme, nebo zakoupíme mají celou řadu prospěšných látek pro naše tělo. V houbách jsou bílkoviny a vláknina, obsahují i hodně minerálních látek - draslík, vápník, fosfor, sodík, mangan, ale i vitamíny A a také vitaminy skupiny B. Houby uvolňují usazený cholesterol z krevního řečiště, podporují imunitní systém a zdravé bakterie v našich střevech. Nasušené a nadrcené houby se dají využít i místo nadměrného solení. Houby nebudou tělu prospěšné, ale naopak škodlivé, pokud je budeme sbírat v oblastech, kde není zdravé životní prostředí. Houby totiž mohou vstřebat těžké kovy i pesticidy. 

Tipy při sběru a přípravě hub

nesbírejte houby do igelitových, nebo jinak neprodyšných tašek a obalů
nesbírejte jedlé, ale vzácné houby, jinak z naší přírody zcela vymizí
neničte jedovaté houby, do přírody patří a zaslouží si naši ochranu
nesbírejte staré, přezrálé, nebo červivé houby
houby sbírejte v oblasti čistého životního prostředí, dokáží vstřebat kovy i pesticidy
buďte ohleduplní a nesbírejte velmi mladé a malé houby, ničí se tak podhoubí
houby nejsou lehce stravitelné, nejezte hub najednou velké množství
pokud si nejste jistí druhem houby, rozhodně ji nepřipravujte a nejezte


Houbové karbanátky

Suroviny:
500g očištěných, čerstvých hub (koupených, nebo nasbíraných), 2 lžíce másla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 vařené brambory, 1/4 mléka, 100g anglické slaniny, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 1 - 2 lžíce oleje, sůl, černý mletý pepř, sladká paprika

Postup:
Na rozehřátém másle orestujeme nejprve nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme najemno nakrájené houby, dusíme doměkka a necháme vychladnout. Poté přidáme oloupané a nastrouhané vařené brambory, osolíme, opepříme a opaprikujeme, doplníme vejce a dobře promísíme. Vše promícháme a ze směsi vytvoříme menší karbanátky, které posypeme strouhankou. Karbanátky vkládáme do pekáčku, nebo remosky s olejem. Přeléváme šťávou,kterou karbanátky pustí. Ve středně horké troubě pečeme zhruba 25 minut. Jako přílohu podáváme pečivo, brambory, bramborovou kaši a také čerstvou zeleninu.

Zajímá nás, jakým způsobem a jaké houby upravujete vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Zajímá nás, o jaké recepty máte zájem, co podle vás můžeme zlepšit v článcích a v obsahu Bydlet.cz



Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend