Jak funguje krbová vložka s výměníkem?

REKLAMA       Inzerce, 19.10.2021

V současné době se v podstatě staví již jen nízkoenergetické a pasivní domy, u kterých je výběr způsobu vytápění citlivější téma, nežli tomu bylo v dobách minulých. Klasické krby v interiéru u těchto novostaveb už nenajdeme. Důvodem je jejich příliš vysoký výkon, který vede k přetápění interiéru, což pro většinu uživatelů není to, co dnes od krbu očekávají. Vzhledem k tomu, že výběr vhodného krbu, tedy výkonově správně dimenzované krbové vložky je důležité rozhodnutí na mnoho let, je třeba mu věnovat dostatek času. Je také dobré pečlivě zvážit, koho pověřit projektem a samotnou stavbou krbu.

Předchůdcem teplovodních systémů pro vytápění můžeme považovat takzvané etážové vytápění. V současné době se moderní systémy vytápění skládají z teplovodních otopných těles a teplovodního topidla - v tomto případě teplovodní krbová vložka.

Teplovodní krbová vložka nabízí řadu výhod

U technologie krbových vložek s teplovodním výměníkem dochází stále ke zlepšování nejen v účinnosti spalování palivového dřeva, ale rovněž tak kvalitou a způsobem přenosu tepla do teplovodního výměníku. Obecně lze konstatovat, že dnes se už jednoznačně jedná o velmi kvalitní výrobky určené k vytápění rodinných domů. Ve spojení s akumulační nádrží, kvalitní obestavbou a zdatným topenářem můžete pohodlně krbovou vložkou s teplovodním výměníkem vytopit celý dům, a ještě si užívat plápolání a praskání ohně.

 

Jak celý systém funguje?

Krbová vložka s teplovodním výměníkem předává díl svého výkonu do ohřevu vody a zbytek je teplovzdušný. Jak je známo, voda má lepší tepelnou vodivost než vzduch. Z tohoto důvodu dokáže rychleji přijímat teplo z topidla, teplou vodu rozvádět a rychleji tak vytopit váš domov. Zároveň lze teplo uložené ve vodě „uskladnit“ například v akumulační vodní nádrži. Díky tomu můžete nejen ohřívat vodu v radiátorech, čímž lze nahradit plynové či elektrické vytápění, ale i ohřívač vody, tedy boiler. Nespornou výhodou těchto teplovodních krbových vložek je možnost suplovat kotel, krb ale také obě zařízení najednou.

Při výběru výkonu krbové vložky s teplovodním výměníkem je třeba vždy brát v potaz nejen velikost vytápěného prostoru, ale také tepelně-izolační vlastnosti domu. Tyto výpočty nemusí být vždy lehkou záležitostí. Neváhejte se tedy obrátit na odborníky. Správně zvoleným výkonem krbové vložky získáte jistotu, že předejdete nemilým potížím při špatné volbě příliš vysokého či nízkého výkonu.

Nepodceňujte bezpečnostní pravidla

Pro krbovou vložku s teplovodním výměníkem platí řada bezpečnostních pravidel, které je třeba zohlednit při samotné přípravě stavby a připojení do otopného systému. Je to například vychlazovací smyčka nebo záložní zdroj elektrické energie. Tyto bezpečnostní prvky vám zajistí při výpadku elektrického proudu v rozvodové síti pozvolné vychladnutí tak, aby se voda ve výměníku nepřehřála a bezpečně cirkulovala v otopné soustavě. Vše doporučujeme konzultovat s odborníkem.

Živý oheň u vás doma zvýší nejen tepelný komfort, ale také úroveň bydlení a hodnotu vaší nemovitosti. Poletující jiskřičky, žluto oranžové plamínky a zvuk praskajícího dřeva, to je prostě pohoda. Relax s pořádnou dávkou romantiky, kterou si budete chtít užívat každý den.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry