Kanceláře v proměnách času (1.část)

David Gottwald, 17.11.1999

Reality on-line
Většina z nás, která si začátky své pracovní kariéry odbyla ještě v dobách budování socialismu, dokáže zvlášť ocenit proměny, kterými v průběhu posledních deseti let prošly prostory, v nichž „člověk kancelářský“ tráví významnou část dne.

Rozviklané dřevěné židle nahradily elegantní ergonomické židle na kolečkách, moderní kancelářský nábytek se stal samozřejmostí, místo prošlapaného lina tlumí kroky barevné zátěžové koberce. Před vtíravým teplem slunečních paprsků chrání důmyslné žaluzie či přímo klimatizace. Také technika doznala výrazných změn. Stařičkou Zetu, na níž se věčně zasekávala písmenka, odsunuly do hlubin zapomnění všudypřítomné počítače a tiskárny a psaní přes kopírák se proměnilo v činnost srovnatelnou s rozděláváním ohně pomocí křemínků.



Jako houby po dešti

A vývoj jde stále kupředu. Vyrůstají nové a modernější administrativní budovy splňující požadavky i toho nejnáročnější zahraničního klienta. Zejména v Praze lze při troše pozornosti téměř v každém obvodě narazit na vyrůstající či již dokončený několikapatrový administrativní objekt. Mnohým se však při pohledu na vznosné budovy honí hlavou pochybnosti: Najde takové množství špičkových kanceláří na českém trhu uplatnění?
O odpověď na tuto i další otázky jsme proto požádali odborníky na slovo vzaté. Za společnost Skanska Property Czech Republic, s.r.o. přijala naše pozvání ke „kulatému stolu“ Radka Jirásková, společnost Passerinvest reprezentoval Ing. Radim Passer, společnost Hochtief Projektentwicklung zastupoval Petr Urbánek. Čtvrtým účastníkem besedy, jejímž tématem byl development administrativních prostor, byl Ing. František Vaculík ze společnosti PSJ holding.
Besedu moderoval RNDr. Aleš Langr ze společnosti AMI Communications.

Realit: V poslední době se zejména v Praze objevuje celá řada projektů nových administrativních center, což samozřejmě vede ke zvýšení nabídky velmi kvalitních kancelářských prostor. Domníváte se, že poptávka po těchto prostorách bude natolik dostatečná, aby se se zvýšenou nabídkou proťala?
Radka Jirásková:
Odpovím velmi lakonicky: ano. Myslím si totiž, že žádná společnost by se do výstavby administrativního centra nepouštěla, pokud by byla přesvědčena o opaku. I když se může zdát, že v současnosti je trh přesycen, jedná se podle mne o krátkodobou situaci a jsem přesvědčena, že v horizontu dvou tří let se tato situace změní. Nemohu ani říci, že bychom v posledním období zaznamenali nějaké výraznější snížení poptávky po špičkových kancelářích. Může se to tak snad jevit v souvislosti s množstvím staveb, které jsou v tomto období na trhu dokončovány. Ale ve srovnání s vyspělými evropskými městy je portfolio kvalitních administrativních center v zemích východní Evropy, tedy i v České republice, ještě pořád velmi malé.
Ing. František Vaculík
V posledním období se na našem trhu skutečně objevila řada nových projektů. Otázkou však zůstává, jaké je reálné množství těch, které jsou skutečně připraveny tak, aby byly v daném čase na českém trhu administrativních prostor k dispozici. Souhlasím s názorem, který tu před chvílí zazněl, že porovnáme-li Prahu s obdobnými městy západní Evropy, je zde pro administrativní projekty ještě dostatečně velký prostor. Tato problematika však úzce souvisí s ekonomikou státu, protože ta samozřejmě výrazně ovlivňuje další růst či pokles poptávky po těchto prostorách.
Ing. Radim Passer
Já bych pro lepší představu pouze uvedl několik čísel. V současnosti má Praha přibližně šest set padesát tisíc metrů čtverečních kvalitních kancelářských ploch; v Amsterodamu, Stockholmu či Frankfurtu tyto plochy dosahují několika milionů metrů čtverečních. V těchto zemích je samozřejmě na zcela jiné úrovni množství a kvalita služeb, čímž se poptávka po kvalitních kancelářích také zvyšuje, ale podobně jako mí kolegové si myslím, že Praha nabízí ještě dostatečně velký prostor pro výstavbu kvalitních administrativních center.
Radka Jirásková
Myslím si, že větší nabídka kvalitních kancelářských prostor nahrává i jejich potenciálním nájemcům, kteří si dnes zejména v hlavním městě skutečně mají z čeho vybírat. Silná nabídka na trhu staví nájemce do jiné pozice než tomu bylo před lety a tento fakt se může samozřejmě odrazit i na výši pronájmu.
Petr Urbánek
Zcela souhlasím s čísly, která uvedl pan Passer. Poměr v absolutních číslech je skutečně asi jedna ku deseti. Zároveň si však musíme uvědomit, že trh se na západ od našich hranic vyvíjel po dobu dvaceti, třiceti let, u nás se jedná přibližně o jedno desetiletí. Výrazněji se však development administrativních prostor začal v České republice rozvíjet řekněme před pěti lety. Pro český trh administrativních prostor je dosažení těchto čísel bezpochyby dlouhodobou záležitostí. V časovém horizontu patnácti až dvaceti let dojde podle mého názoru k vyrovnání nabídky moderních kancelářských prostor s objemem, který je dnes k dispozici v evropských městech. V průběhu této doby však můžeme očekávat nemalé výkyvy v rovnováze mezi nabídkou a poprávkou. Jak již řekl pan Vaculík, velký vliv na to bude mít zejména ekonomická situace, která poměry na trhu administrativních prostor přímo ovlivňuje.

Reality on-line



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality