Kanceláře v proměnách času (2.část)

David Gottwald, 17.11.1999

Reality on-line
Realit: Očekáváte, že trh administrativních prostor ovlivní i přijetí České republiky za člena Evropské unie?
Radka Jirásková
Z dlouhodobého hlediska ano. Se vstupem dalších silných zahraničních společností jistě dojde ke zvýšení poptávky po špičkových kancelářských prostorách. Věřím, že i tuzemské firmy budou chtít vlastnit své sídlo v reprezentativních moderních centrech a budou upouštět od pronájmů kanceláří v budovách, které nesplňují vysoké nároky na kvalitu a technické vybavení.
Petr Urbánek
Zejména z pohledu takzvaných institucionálních investorů bude vstup České republiky do Evropské unie a s tím spojené významné snížení investičních rizik, hrát podle mého názoru tu nejvýznamnější roli. Znovu však zdůrazňuji, že velký vliv na poptávku na pronájem kancelářských prostor bude mít vývoj tuzemské ekonomiky, respektive její stabilita. Počátkem devadesátých let například hrál velkou roli z hlediska poptávky po administrativních prostorách finanční sektor. Dnešní sitace vykazuje z tohoto hlediska orientaci na společnosti po restruktralizaci nebo společnosti, které si během minulých pěti let zajistily významný podíl na trhu ve svých oborech.
Ing. František Vaculík
Já osobně vidím v tomto směru proces sbližování s Evropou jako sekundární, největší vliv na rozvoj tohoto segmentu českého realitního trhu má již zmiňovaná ekonomika. Samotný náš vstup do Evropské unie bude samozřejmě doprovázen nejrůznějšími tlaky na přizpůsobení se podmínkám a pravidlům platným v Unii a samozřejmě dojde k rozšíření trhu.
Ing. Radim Passer
Já osobně očekávám, že doba, kdy budeme přijati do Evropské unie, s sebou přinese určitý pokles v očekávání investorů ohledně procentuální výnosnosti pronajatých budov, což jednorázově může o deset až dvacet procent zvýšit ceny kvalitních objektů.



Realit: Jaký je váš odhad dalšího cenového vývoje s ohledem na současnou ekonomickou situaci?
Petr Urbánek
Jsem přesvědčen, že nejenom v současnosti, ale i do budoucna bude platit pravidlo „kvalita vyhrává“. To znamená, že projekty splňující všechny parametry kvalitního produktu nebudou muset nijak drasticky omezovat svoje ekonomické požadavky. Budou-li si však tytéž podmínky klást méně kvalitní projekty, zůstanou s největší pravděpodobností po určitou dobu neobsazené.
Radka Jirásková
Mně nezbývá nic jiného, než se k tomuto názoru připojit. Z mých rozhovorů se zástupci mnoha realitních kanceláří vyplývá, že při pronajímání kanceláří není ve většině případů problém v ceně - nesmí být samozřejmě přemrštěná. Nicméně nejdůležitější je kvalita projektu, zároveň však u každé dohody záleží i na individuálním přístupu ke klientovi. Myslím si, že i za současné situace je nájemce ochoten za špičkovou kvalitu zaplatit odpovídající cenu.
Ing. František Vaculík
Chtěl bych dodat, že vývoj cen není jen otázkou matematiky. Významnou roli hrají zejména dva momenty. Tím prvním je zvyšující se nabídka velmi kvalitních administrativních prostor, proti které stojí reálný stav celé ekonomiky. A ten je v současnosti takový, jaký je... Přesto si myslím, že lze očekávat, že ceny pronájmů administrativních prostor z dlouhodobého hlediska spíše mírně porostou.
Ing. Radim Passer
Z pětapadesáti marek, které se po určitou dobu platily za špičkové prostory v centru Prahy, se současné ceny přiblížily čtyřiceti markám; jedná se tedy o výrazný pokles. Naproti tomu moderní projekty, nacházející se mimo centrum hlavního města, zaznamenaly méně výrazné poklesy. Také já očekávám ve střednědobém horizontu mírný nárůst cen oproti současnému stavu.

Reality on-line





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality