DPH na stavební práce - co (ne)lze danit 5% ?!

Změny DPH, které proběhly letos v květnu, zamotaly hlavu již mnoha lidem. Snad největším rébusem jsou změny DPH u stavebních prací, kde je nutné rozlišovat uplatnění dvojích sazeb pro bytové a komerční stavby. MF nedávno vydalo jakési metodické doporučení, které by mělo být vodítkem pro správnou aplikaci DPH v dosavadním "bludišti". Toto doporučení ovšem nemá žádnou právní váhu a je stále na jednotlivých finančních úřadech jak v konkrétních případech novelu DPH posoudí. Pro bytovou výstavbu je až do roku 2007 sazba DPH stanovena na 5%.

Z rozsáhlého materiálu vybíráme část, která říká, kdy nelze uplatnit sníženou 5procentní sazbu. Je to u drobných a vedlejších staveb bytových a rodinných domů, což znamená, že plnou sazbou daně se musí danit výstavba, rekonstrukce, modernizace a údržba staveb, které se nacházejí mimo vnější půdorys domu jako jsou garáže, sklady, skleníky, kůlny, zahradní altány, oplocení, studny, septiky, přistupové cesty, inženýrské sítě a další.
5% též nelze podle MF uplatnit u činností nezbytných pro přípravu a realizaci stavedních děl a zajištění přípravné fáze výstavby, což odpovídá vešjerým projektovým, geologickým či kartografickým pracem včetně inženýrských.

Sníženou 5procentní sazbu lze uplatnit například u dodávek, oprav, modernizace či údržby stávajících strojů a zařízení zabudovaných do rodinného a obytného domu. To znamená, že levnější by měl být servis výtahů, centrálních vysavačů, zabudované kuchyňské linky včetně vestavných spotřebičů, bojlerů, kotlů a radiátorů, tepelných čerpadel zabudovaných pevně do stavby, žaluzií, markýz, svítidel, podlah a podobně. Toto platí pouze pro nekomeční prostory.

Kompletní znění doporučení MF naleznete ZDE


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky