Přes terasu do zahrady

Peloton, 7.6.2006

Ještě v posledních desetiletích minulého století bylo takřka nemyslitelné pořídit si nový rodinný dům bez fortelného soklu. Sklep elegantně nazývaný suterénem, napůl zapuštěný v podzemí a napůl vyčnívající nad terén v podobě onoho soklu sloužil jako zázemí pro kotelnu, prádelnu, sušárnu, dílnu, garáž a kdovíjaké příslušenství ještě, nicméně dobovým projektantům jakoby unikala jeho jedna zásadní nevýhoda – vyvyšoval dům nad úroveň pozemku a obyvatele tak připravil o možnost přímého kontaktu se zahradou.

 

Balancovat s podnosem plným šálků kávy či jiných nápojů po několik metrů vysokých schodech zvládl málokdo, a tak se zahrada často stávala zcela izolovaným prostorem, jehož údržba stála majitele čas a fyzické úsilí, namísto aby přinášela požitek a estetický efekt.

Současný životní styl už klade na zahradu poněkud jiné požadavky a s bramborami pěstovanými v předzahrádce se snad setkáme už jen u ortodoxních venkovanů. Z architektury rodinného domu zmizely sokly, pokud se ve výjimečných případech buduje sklep, pak plně zapuštěný pod úroveň terénu, takže vstup do domu vede přímo do zahrady bez nutnosti překonávat výškové bariéry. Také další propojení interiéru domu s vnějším prostředím probíhá často v jedné úrovni přes terasu, čímž se posiluje i optický efekt – jídelna či obývák jakoby přes francouzské okno pokračuje do zahrady a zejména v létě tak vytváří jeden obrovský obytný prostor.

Samozřejmým předpokladem pro toto poněkud idealizované líčení je ovšem patřičné ztvárnění okolního prostředí, tedy zahrady. Kdo si v momentální euforii pořídil miniaturní pozemek v satelitu za městem, bude mít tuto úlohu ztíženou nutným odcloněním sousedních zahrad – nechceme se přece na vlastní zahradě cítit jako ve veřejném parku. Současná zahrada se od svých předchůdkyň diametrálně liší, což souvisí nejen s již zmíněnou změnou životního stylu, ale také s bohatou nabídkou doplňků pro zahradu a živých rostlin. Pokud navštívíte nejbližší zahradnické centrum nebo hobbymarket, určitě nebudete mít problém s obstaráním patřičného vybavení. Zahradní nábytek v nepřeberném množství, slunečníky, lehátka, grily, krby, ale i vzrostlé stromy, keře, trvalky či letničky – to všechno a jistě mnohem víc dnes v obytné zahradě nesmí chybět. Kvalitní dlažba zajistí zpevnění terénu pro pohyb na zahradě suchou nohou, pergola zase nezbytný stín, včas rozvržené a realizované rozvody vody a elektřiny zpříjemní pobyt v letní kuchyni bez nutnosti odbíhat do domu pro každou maličkost. Úkolů je před námi celá řada, ale pokusme se nespěchat a dopřát si dostatek času pro plánování zahrady stejně pečlivě, jako jsme se zamýšleli nad rodinným domem.

Více se dočtete v časopisu Dům a zahrada č.6/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada