Bazén budovaný metodou ztraceného bednění

Rozhodnete-li se pořídit pro vaši rodinu kvalitní zapuštěný bazén, nabízí se vám celá škála materiálů a stavebních technik, od zakopání levného foliového nadzemního bazénu, přes laminátové, polypropylenové nebo kovové vany (obecně „lehké konstrukce“) až po železobetonové bazény těžké konstrukce. Právě ty patří do nejvyšší bazénové kategorie a nabízí životnost na několik generací, stejně jako například váš dům.

 

Když se řekne stavba zapuštěného bazénu, mnohé majitele děsí představa, že jim po zahradě budou několik dní jezdit bagry a těžká nákladní auta a další týdny se tady usadí zedníci. To však již dávno není pravda. I kvalitní zapuštěný bazén lze postavit za jeden až dva týdny s minimálními zásahy do okolí. Rychlou a „čistou“ výstavbu umožňuje stavební systém takzvaného ztraceného bednění. Systém spojující polypropylénové díly s tradičním betonem si již v roce 1973 nechal patentovat Jean Desjoyaux, známý francouzský výrobce bazénů.

 

Celá konstrukce je samonosná, takže umožňuje bazén umístit i do svahu nebo na ne zcela stabilní podloží (písek, jíl). Systém navíc zaručuje libovolnou tvarovou variabilitu, vysokou odolnost proti mrazu i pohybům terénu na několik generací.

 

Bazény konstruované systémem ztraceného bednění nepotřebují žádnou stavební připravenost (základová deska, betonový věnec atd.). Systém je méně časově náročný než stavba klasické betonové vany (hrubá stavba bazénu může být hotova za několik dnů) a klade menší nároky na technickou odbornost stavitele. „ Hrubou stavbu bazénu může realizovat i sám klient, samozřejmě za odborné asistence dodavatele. Přesto doporučujeme přenechat kompletní stavbu odborníkům. Jen tak může být garantována bezchybná funkčnost bazénového skeletu a firma může převzít odpovědnost za stavbu v podobě záruky,“ říká Rudolf Pejša z firmy Bazény Desjoyaux, která má metodu patentovanou.

 

Po vyhloubení jámy se na dno položí ocelové sítě a sestaví se polypropylenové panely. Jejich délka bývá nejčastěji od půl do dvou metrů. Nejmenším rozměrem však může být i 25 centimetrů. To umožňuje vytvarovat bazén přesně podle vašich představ.  Konstrukce se vyztuží betonem a celá vana se najednou vybetonuje. To je největší přednost těchto bazénů - vana je z jednoho monolitního železobetonového kusu, který má prakticky neomezenou životnost. Nikde nevznikají žádné spoje a spáry, které by mohly praskat. Železobetonová vana se vyloží výstelkou z PVC, takzvaným linerem (vodotěsná vložka z PVC), který zajistí dokonale hladký a vodotěsný povrch. Vybrat si můžete z pěti barevných provedení včetně populární mozaiky. Potom už zbývá pouze osadit filtrační jednotku, kolem bazénu položit dlažbu, napustit vodu a můžete se koupat. Stavba bazénu končí předáním certifikátu s desetiletou zárukou na kompletní stavbu bazénu.

 

více na  www.desjoyaux.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada