KCP k firmě HELVAG...

Václav Horák, 20.9.2002

Společnost HELVAG nepůsobí na českém kapitálovém trhu a nespadá pod dozor Komise pro cenné papíry

Srovnání společnosti HELVAG s bývalým obchodníkem s cennými papíry, společností KTP Quantum, je tak přinejmenším nepřesné a zavádějící. Takovéto informace navíc mohou poškozovat celý kapitálový trh a negativně ovlivnit důvěru investorů. Proto chce Komise pro cenné papíry poskytnout podrobnější informace o společnosti HELVAG.

Komise pro cenné papíry (Komise) se s žádostí o informace obrátila na regulátory kapitálového trhu ve Švýcarsku, Německu a Lucembursku, z jejichž odpovědí jasně vyplývá, že jak spolek HELVAG ve Švýcarsku, tak ani komanditní společnost HELVAG v Lucembursku nejsou osobami regulovanými na kapitálovém trhu. Nejedná se o investiční společnost, investiční fond ani obchodníka s cennými papíry. Společnosti HELVAG působí na trhu s realitami, který není regulován ani jedním z regulátorů finančního trhu, a nemá s kapitálovým trhem nic společného.

Dle zjištění Komise společnost OVB Allfinanz nabízela v rámci investičního poradenství možnost zprostředkování investic do “investičního spolku” HELVAG, se sídlem ve Švýcarsku a do komanditní společnosti HELVAG, se sídlem v Lucembursku. Investoři se stávali společníky spolku, resp. komanditisty společnosti, přičemž tyto společnosti deklarovaly, že svěřené prostředky využívají k investování do nemovitostí a jejich výhodnými pronájmy a prodeji zhodnocují prostředky podílníků spolku a komanditistů.

Předmětem dozoru Komise není ani poskytování investičního poradenství společností OVB Allfinanz, neboť tato činnost nespadá pod její dozor. Poskytovat investiční poradenství může dle zákona jakákoli osoba na základě živnostenského oprávnění.

 

Radka Procházková

tisková mluvčí KCP



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality