Vláda projedná návrh zákona o dani z nemovitostí


PRAHA (ČIA) - Návrh zákona o dani z nemovitosti bude dnes projednávat vláda. Podle pracovnice tiskového oddělení ministerstva financí Evy Novákové se jedná převážně o legislativně technickou úpravu zákona. Návrhem této novely se nezvyšují sazby daně z nemovitosti. Jejím hlavním důvodem je podle Novákové zjednodušení postupu v daňovém řízení ve prospěch poplatníka.

Novela zákona řeší důsledky živelních pohrom, a to možností částečného nebo plného osvobození od daně z nemovitosti s tím, že o poskytnutí osvobození maximálně na období pěti let) rozhoduje obecně závaznou vyhláškou obec. To proto, že daň z nemovitosti plyne plně do rozpočtu obce. Novela navrhuje i zpětnou účinnost pro zdaňovací období 2002. Celkové snížení výnosu daně z nemovitosti, pokud by všechny obce uplatnily možnost osvobození v plném rozsahu, odhaduje ministerstvo na přibližně 200 milionů korun na jedno zdaňovací období.

Ministerstvo financí hodlá novelou také snížit administrativní náročnost správy daně. V návrhu chce ministerstvo prosadit, aby daňový poplatník nepodával daňového přiznání k dani z nemovitosti v případech, kdy uplynula zákonná lhůta přiznaného osvobození od daně a předmět daně není ani částečně osvobozen z jiného důvodu. Současně dojde ke zpřesnění pojmu stavebního pozemku, které odstraní negativa při výkladu tohoto pojmu.

-vp-,-ak-


! Kožený chce vysoudit 4 miliardy dolarů !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality