Bytové politice škodí boj mezi ministerstvy


PRAHA (ČIA) - Bytová politika v České republice trpí tím, že se jí snaží řídit, často velmi protichůdně, hned několik resortů. Například ministerstvo financí prosazuje tvrdou regulaci nájemného a vytváří různé cenové předpisy neslučitelné s tržní realitou. Ministerstvo pro místní rozvoj je asi na nejvyšší odborné úrovni, ale odmítá posunout legislativu směrem k normálu a podceňuje důležitost trhu. Podle předsedy Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) Ivana Přikryla zejména mezi těmito resorty často zuří tichá válka pokud jde o jejich postoje k otázce bydlení, která bytové politice zrovna neprospívá.

Jak řekl Přikryl na dnešní tiskové konferenci Asociace pro bydlení, bytové politice by nejvíce prospěl vznik samostatného ministerstva pro bydlení, které by soustředilo veškeré kompetence pokud jde o tuto oblast. "Zatím žádná vláda nevypracovala koncepci bytové politiky, všechna přijatá řešení jsou jen provizorní," zdůraznil dále Přikryl.

Podle jeho slov činí legislativu v oblasti bydlení naprosto nepřehlednou stovky novel obchodního či občanského zákoníku, podle kterých se řídí majitelé domů. "Exekutiva by neměla jednat ukvapeně, ale měla by důkladně připravit a prodiskutovat jak nový občanský zákoník, tak nový obchodní zákoník, tak například i zákon o vlastnictví bytů," pokračoval Přikryl.

Přikryl rovněž připomněl současné problémy nejen bytových družstev, ale zejména společenství vlastníků bytových jednotek, na které díky mnohovýkladové legislativě čeká řada pastí. "Ze zákona například nelze vůbec určit, kdy společenství vlastníků vznikne, což je zásadní informace pro finanční úřady," dodal šéf SČMBD.

-joh-,-ph-


! TV Nova - nová naděje pro akcionáře HPH !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality