Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit - letní počasí a prázdninová pohoda všude kolem vás

  Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit

Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit


Slunce, letní počasí, prázdninová pohoda všude kolem nás. Ano, léto je v plné síle a my si tak můžeme užívat příjemné teploty a trávit většinu volného času venku s přáteli, rodinou nebo partnerem. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, na kterých si můžete pochutnat například během pikniku v parku.

Levandulová limonáda od sejkorky

Bez čeho se neobejde žádný pokrm? Přece bez lahodného nápoje. Ten, který jsme si pro vás připravili, ocení nejen dospělí, ale také děti. Jedná se totiž o nealkoholický osvěžující drink. Bylinkový sirup z čerstvých květů levandule jemně doplňuje kyselejší chuť citronů. Neobsahuje žádná barviva ani dochucovadla. Hovoříme o levandulovém sirupu od Martiny Koníčkové ze Středočeského kraje. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina. Máte tak jistotu, že tento sirup bude patřit k těm nejlepším, které si můžete během svého pikniku dopřát.

Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

2 celé citrony

100 g cukru krystal

200 ml levandulového sirupu 

10 stonků čerstvé máty

8 stonků čerstvé levandule

dle potřeby perlivá voda

Na led:

4 stonky čerstvé levandule

1 citron

10 lístků máty

voda

Postup:

1. Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme cukr, mátu a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme levandulový sirup, sodovku a promícháme.

2. Dle chuti přidáme citron nebo cukr.

3. Do „levandulovky“ přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvou levandulí a mátou.

4. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky levandule natrháme na kousky a dáme do formiček na led. Zalijeme vodou a dáme zamrazit. Lze použít i lístky máty.

Angreštová limonáda

Limonáda, která je doslova přeplněná angreštem. Pokud jste milovníci tohoto typicky letního ovoce, zcela jistě nám dáte za pravdu, že během letních měsíců skvěle osvěží. S čerstvým angreštem, ať už koupeným, nebo tím z vlastní zahrádky, dodáte tomuto nápoji jedinečnou chuť. K přípravě limonády doporučujeme angreštový sirup od firmy Supremus z Moravskoslezského kraje, který získal ocenění Regionální potravina. Vychlazený nápoj oceníte zcela jistě během letních měsíců při pořádání pikniku, ať už s přáteli, nebo s rodinou.

Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 ml angreštového sirupu

sodovka

2 celé citrony

10 stonků čerstvé meduňky

čerstvý angrešt

Na led:

4 stonky čerstvé meduňky

1 citron

čerstvý angrešt

voda

Postup:

1. Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme čerstvý angrešt, meduňku a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme angreštový sirup, sodovku a promícháme.

2. Do hotové limonády přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvým angreštem a meduňkou

3. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky meduňky natrháme na kousky a dáme do formiček na led společně s čerstvým angreštem.

Salát s pažitkovým kozím sýrem s domácí cibulovou marmeládou

Máte slabost pro saláty? Sbíhají se vám sliny, jakmile si představíte svěžest právě sklizené zeleniny? Máme pro vás tip na salát, který si můžete zabalit s sebou na piknik bez nutnosti špinit další nádobí. Salát je o to zajímavější, že je doplněný skvělým kozím sýrem. Tento sýr je čerstvý, nezrající, velmi jemné, smetanové chuti doplněný o čerstvou pažitku přímo ze zahrádky Milana Myšky z Albrechtiček v Moravskoslezském kraji. Od roku 2021 se tento sýr pyšní označením Regionální potravina. Jsme rádi, že vám můžeme tento sýr představit, a přejeme dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 80 minut

Náročnost: *

Ingredience:

 

200 g pažitkového kozího sýra

4 ředkvičky

250 g čerstvého špenátu

200 g cherry rajčat

sůl, pepř

Cibulová marmeláda:

2 červené cibule

200 g cukru krystal

1,5 dl červeného vína

snítka rozmarýnu

0,1 l oleje

sůl a pepř

Postup:

1. Špenát umyjeme a vysušíme na ubrousku. Ředkvičky a cherry rajčátka nakrájíme na kolečka. Kozí sýr nakrájíme na malé kostičky.

2. Do sklenice na dno vložíme cibulovou marmeládu a následně zamíchaný špenát s ředkvičkami, cherry rajčátky a kozím sýrem.

3. Cibulou marmeládu připravíme tak, že si oloupanou červenou cibuli nakrájíme na plátky a orestujeme do zlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

4. Zalijeme červeným vínem, přidáme rozmarýn, špetku soli, pepře a vaříme na mírném plameni za občasného míchání a podlévání vínem alespoň 50 minut. Postupujeme velmi opatrně, karamel je skutečně velice horký.

5. Cibulovou marmeládu servírujeme po vychladnutí.

Tip : Cibulovou marmeládu můžeme udělat i ze žluté cibule a špenát je možné nahradit vaším oblíbeným salátem, třeba přímo z vaší zahrady. U tohoto salátu se fantazii meze nekladou.

Bublanina ze zakysané smetany z obce Ohaře

Snad každý tento druh zákusku zná. Dalo by se říct, že doslova každá babička připravuje v létě bublaninu se sezónním ovocem. Léto je v plném proudu a ovocné stromy a keře se vybarvují, jak postupně jednotlivé druhy ovoce dozrávají. My jsme si pro vás připravili naprostou klasiku. Bublaninu s jahodami, malinami a třešněmi. Touto „sladkou tečkou“ potěšíte každého strávníka a po bublanině se během pár vteřin slehne zem. Ta naše je navíc připravená z kvalitní zakysané smetany, která se hrdě pyšní označením Regionální potravina ze Středočeského kraje.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 80 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 ml mléka

200 g zakysané smetany

5 vajec

200 g cukru krystal

1 sáček vanilkového cukru

1 lžička citronové kůry

450 g hladké mouky

20 g moučkového cukru

1 sáček prášku do pečiva

100 g čerstvých malin

100 g čerstvých jahod

100 g čerstvých vypeckovaných třešní

Postup:

1. Smetanu, mléko, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a všechny druhy cukrů vyšleháme do hladka a poté směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a vše důkladně promícháme.

2. Hotovou směs nalijeme do formy s pečicím papírem a přidáme na kousky nakrájené ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 až 40 minut.

3. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Tip. Do bublaniny můžeme přidat jakékoliv čerstvé nebo zavařené ovoce. Záleží na období
a samozřejmě na chuti.

Plněný žitný chléb s grilovanou zeleninou

Když se řekne piknik, jaké jídlo se vám vybaví jako první? Typickým pokrmem, který připravíte v pohodlí domova, zabalíte do ubrousku, vezmete piknikový koš a deku a vyrazíte do parku nebo k vodě, je přece sendvič. Pokrm, který můžete připravit na nespočet různých způsobů. Pro přípravu jsme zvolili poctivý a kvalitní chléb. Konkrétně ten, který v roce 2021 získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Řeč je o žitném chlebu z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově, který připravuje každou noc pekař Roman Sebera.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40–120 minut

Náročnost: *

Ingredience – vegetariánský tip:

 

1 žitý chléb

150 g másla

20 g čerstvé pažitky

150 g rajčat

150 g cukety

150 g lilku

150 g papriky

80 g červené cibule

100 g mladého špenátu

0,1 l oleje

10 g čerstvého tymiánu

10 g čerstvého rozmarýnu

sůl, pepř

Postup:

1. Máslo necháme povolit v pokojové teplotě, smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou, osolíme a opepříme.

2. Cuketu, lilek, papriku a červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Zprudka orestujeme na oleji, přidáme rozmarýn, tymián, sůl a pepř.

3. Žitný chléb nakrájíme na plátky, namažeme pažitkovým máslem, přidáme mladý špenát, grilovanou zeleninu a rajče na plátky.

Tip: Do grilované zeleniny můžeme přidat pórek, žampiony nebo mrkev.

Domácí pikniková omáčka :

100 g červené cibule

50 g česneku

200 g rajského protlaku

0,2 l limonády kolového typu

20 g zauzené červené papriky

5 g čerstvé chilli papričky

20 g plnotučné hořčice

0,1 l oleje

sůl a pepř


 

Zdroj: Regionální potravina

 


O značce Regionální potravina

Již třináct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje mimo Prahu. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend