Hledáte vlastní koutek pro relaxaci? Vybudujte si v domě zimní zahradu

Redakce, 15.12.2022
Hledáte vlastní koutek pro relaxaci? Vybudujte si v domě zimní zahradu

Zimní zahrada je snem mnohých lidí. Její izolační prvky umožňují trvalé vytápění, může se tedy využít jako další obytná místnost, ve které lze trávit čas po celý rok. Rozdílný účel má zasklená terasa, která složí primárně k venkovním aktivitám. Díky jejímu zasklení vznikne místo, kde se ukryjeme před deštěm, větrem i ostrým sluncem, ovšem ani to většinou neumožní její celoroční obývání. Ještě předtím, než začneme plánovat nový projekt, je potřeba položit si otázku, k čemu má daná stavba sloužit.

K zasklení terasy se většinou využívají jednoduchá skla, která sice nezaručují ochranu proti chladu, ovšem skryjí vás před deštěm a větrem. Právě to je odlišuje od zimních zahrad, jejichž stěny jsou izolovány pomocí tepelně izolačních skel – často dvojskel či trojskel. Součástí stavebního plánu zimních zahrad by měl být i návrh kvalitního stínění a větrání. Pokud chcete mít navíc v místnosti stabilní klima, doporučujeme investovat peníze do klimatizace.

Pokud se stavbou objektu teprve začínáte plánovat, je důležité zohlednit její orientaci ke světovým stranám. Ideální je její směrování na východ, díky čemuž v ní nebude v odpoledních hodinách přímý sluneční svit. Jestliže už ale stavba stojí a místnost směruje na jinou stranu, je dobré zvážit pořízení speciálních izolačních skel či stínící techniky. Zimním zahradám orientovaným na sever často chybí dostatek slunečního svitu, bývají tak velmi studené a stinné. Orientace na jih může zase v letních měsících způsobit přehřívání místnosti. V takových případech se vyplatí investice do protislunečního skel či stínících zařízení.

Samotná stavba se nejčastěji buduje ze dřeva, plastu či hliníku. Zde je nutné zvážit všechny klady a zápory těchto materiálu. Plastové profily jsou většinou levnější, na druhou stranu však nejsou příliš pevné. Dnes populární hliník je vysoce odolný, navíc má výbornou nosnost. Zároveň však patří k dražším a méně ekologickým materiálům. Klasikou jsou pak dřevěné terasy, které nejenže vypadají skvěle, ale také mají velmi dobrou tepelnou izolaci a nosnost. Péče o ně však stojí více času a financí.

Dalším bodem je i výběr vhodné dlažby. Většina lidí při něm řeší právě její vzhled, který se však netýká jenom barev, ale i druhů materiálu a povrchu. Do zastřešené terasy je populární volbou betonová dlažba. Ta by měla ladit nejen s dalšími pochozími plochami na zahradě, ale také s celkovým vzhledem domu. Zatímco k vesnickým stavením se hodí ostařený povrch evokující původní dlažbu, na nové terase většinou oceníte spíše lakovaný povrch zvýrazňující barvy. „Dlažby se navíc ve většině případů vyrábí v různých šířkách a povrchových úpravách. Díky tomu se dají snadno kombinovat a sladit s interiérovou dlažbou. Design tak může být stejný jak ve vnitřních, tak i venkovních prostorách. K vizualizaci daného projektu se vyplatí využít naši aplikaci, díky které získáte reálný pohled na vaší novou terasu,“ řekla Petra Štěpánková z poradenství BEST.

Doporučeným materiálem na podlahu do zimních zahrad je keramická dlažba, která zároveň skvěle funguje jako tepelný akumulátor. Další klasikou, která nevyjde z módy, je kamenná dlažba. Na výběr máte z velkého množství materiálů a barev. A i přesto, že je složitější na údržbu, vykouzlí díky svým přírodním barvám a struktuře příjemnou atmosféru, která vaši zahradu propojí s přírodou. Své příznivce zajisté najde i kupříkladu vinylová podlaha. Má dlouhou životnost, vysokou odolnost a pružnost. Navíc si poradí i s vlhkostí, hodí se proto do více zatěžovaných prostor.

Posledním krokem k vyřešení je interiér místnosti. Tady už záleží pouze na tom, zdali chcete z místnosti vytvořit jídelnu, pracovnu, domácí wellness či obývací pokoj. Design místnosti můžete přizpůsobit jakémukoliv stylu. Skvěle vypadá kombinace jemných barev a přírodního materiálu. Oblíbený je také nábytek z ratanu či dřeva. Jestliže chcete v místnosti vytvořit útulnou atmosféru, vybavte ji bílým nábytkem z kovu nebo ohýbaného dřeva. Stěny lze vyzdobit výraznými obrazy, vlastnoručně vyrobenými macramé závěsy či visacími květináči. Celou atmosféru pak doladí květiny. Jestliže máte sezónní zahradu či terasu, je třeba vybrat skutečně odolné druhy, případně rostliny na zimu schovat. U celoroční zimní zahrady je výběr rostlin mnohem širší. Perfektně se zde bude dařit exotickým druhům a palmám. Oblíbené jsou také orchideje či kaktusy. Vzrostlé rostliny pak dodají místnosti atmosféru džungle.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada