Recepty z lokálních surovin: rebarborový koláč s tvarohem

Taky jste se zamilovali do lehce nakyslého rebarborového koláče? Pokud si ho chcete připravit z čerstvé rebarbory, máte na to čas zhruba do konce června. Pak její sezóna končí. Důležitou součástí moučníku je ovšem i těsto. Aby bylo dokonale vybalancované, přidali jsme do něj také trochu tvarohu. Pro jedinečnou chuť a konzistenci se přimlouváme za loňského vítěze Regionální potraviny v Plzeňském kraji – Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárna Boubín. Vyrábějí ho ručně z plnotučného kravského mléka, díky čemuž je lákavě našlehaný a úžasně jemný. Proto se hodí nejen do těsta, ale i na krémy, pomazánky nebo jen tak.

Taky jste se zamilovali do rebarborového koláče?

Zdroj fotografií a receptů:regionálnipotravina.cz


Recept na rebarborový koláč s tvarohem

Počet porcí: 8 porce

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: **

Ingredience:

400 g rebarbory

100 g cukru krupice

Těsto:

125 g másla

125 g cukr krupice

3 vejce

160 g hladké mouky

50 g Tvarohu tučného od Václava Duba – Mlékárna Boubín

20 ml mléka

Drobenka:

60 g cukru krupice

125 g mouky

95 g másla

60 g drcených mandlí

špetka soli

Postup:

1. Nejprve odkrojíme oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchneme. Poté rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2cm špalíky a posypeme 100 g cukru. Necháme 30 minut odstát.

2. Při přípravě těsta nejprve utřeme máslo s cukrem a pak pomalu vmícháme vajíčka v pokojové teplotě. Přidáme mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promícháme.

3. Pro drobenku přesejeme mouku, přidáme povolené máslo a rukama dobře propracujeme. Pak přisypeme cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujeme.

4. Vymažeme dortovou formu a dno vyložíme pečicím papírem. Poté nalijeme těsto
a dobře rozprostřeme. Pak přidáme rebarboru a nakonec zasypeme drobenkou. Formu zakryjeme alobalem.

5. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu a půl.

6. Podáváme teplé s velkou lžící tvarohu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend