Koupelna na míru: vana nebo bazén ?

Petr Hanisch, 22.10.2004


Koupelna na míru

 

Pokud za poslední léta změnila některá místnost své poslání, tak je to určitě koupelna. Dříve se zde „řešila“ hygiena, dnes je to doslova centrum zdraví. A také místo, kde se designéři předhánějí v nápadech a promýšlení všech detailů.

 

V současné době představuje navíc koupelna hlavně individuální záležitost, ne „standard“ typický pro ostatní části bytu. A nejde jen o to, že si každý vybírá to, co se mu líbí. Díky závěsné keramice, nábytku i dalším doplňkům lze konečně přizpůsobit výšku vybavení přesně uživatelům bytu. Dříve diskriminovaní dlouháni mohou klidně sáhnout po vaně s délkou 180 centimetrů nebo po sprchovém koutu, kam by se vešel i zápasník sumo - 180 x 80 centimetrů. A stejně tak si mohou přizpůsobit vybavení koupelny lidé, jimž chybí i nějaký ten centimetr do vojenské míry.

Někteří návrháři dokonce tvrdí, že se lidem – tedy jejich pokožce – blíží i obklady. To proto, že vzrůstá zájem o přírodní materiály a strukturální povrchy obklady. Používání mozaiky a hlavně vkládaných motivů do jednotlivých obkladaček přirovnávají k tetování.

Než se rozhodnete pro rekonstrukci koupelny, stavbu rodinného domu či než schválíte dispozici nového bytu, zkuste se proto podívat na rozměry koupelny jiným „okem“, než jste byli po léta zvyklí. Nebojte se přidat centimetry, okno či další umyvadlo nebo bidet!

 

Vana, nebo bazén?

Pokud se dnes někdo rozhodne pro vanu, touží většinou po něčím zvláštním – vany se proto zvětšují, umisťují se volně do prostoru či dostávají nejrůznější tvary včetně rohových.

Velká vana s délkou 180 a šířkou 80 centimetrů? Proč ne, ale počítejte s tím, že pojme téměř neuvěřitelné množství vody - klidně i kolem 150 a více litrů. Do „klasické“ vany s rozměry kolem 160 až 170 x 70 centimetrů se vejde necelých sto litrů! Velkou vanu budete déle napouštět i vypouštět, voda bude chladnout. Na řeči prodejců o materiálu, který udrží vodu déle teplou, nedejte. Teplo uniká z více než 90 procent hladinou, nikoliv stěnami vany.

Kdo si chce dopřát koupel ve dvou, měl by volit zásadně provedení se symetricky umístěným odpadem. Velké rohové vany sice zabírají stejnou plochu jako „rovné“, ale jsou kratší. Vejdou se proto i do menších koupelen či vám tam dovolí umístit i další vybavení. U rohových verzí bývá efektní osvětlení umístěné do šikmé rampy přímo nad vanou. Kdo chce ušetřit, volí většinou vanu z akrylátu, protože verze ze smaltovaného plechu stojí mnohdy pětkrát víc - a někdy je násobek ještě větší.

U van, které se staví do prostoru, by vypadala klasická baterie poněkud bizarně, proto tu dostávají přednost takzvané vanové okrajové systémy. Instalují se do předem připravených otvorů ve vaně nebo do přizdívky, odkud se vytahují obdobně jako kuchyňské baterie se sprškou. Není-li přizdívka, může ji nahradit nerezový sloup.

 

Další informace najdete v časopise Living č. 7–8/2004

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna