Bezmasé recepty, vegetarianská a veganská jídla

Recepty na bezmasé jídlo jsou oblíbené. Vegetariánské a veganské recepty jsou nápadité a zdravé. Bezmasá jídla, to není jen zelenina, ale luštěniny, obiloviny, rýže a další potraviny, za kterých se dá připravit mnoho chutných pokrmů. Vynechat maso ze svého jídelníčku se rozhoduje stále více lidí.

Jak využít zbylá vejce po Velikonocích: vajíčková pomazánka s medvědím česnekem

5.4.2021

Zbyla vám po Velikonocích vejce a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte třeba vajíčkovou pomazáku s medvědím česnekem. Právě v dubnu je jeho sezóna. Zelené lístky medvědího česneku jsou zdravé a skvěle doplní jednoduchou vajíčkovou pomazánku.

Vejce nejsou jen velikonoční symbol, vejce jsou celoroční zdroj kvalitních bílkovin

4.4.2021

Vejce, to je nejen symbol Velikonoc a nového života, ale hlavně výborné a výživné jídlo. Receptů na pokrmy z vajec je opravdu mnoho. Receptů na pokrmy z vajec je opravdu mnoho. Kdo by neznal hemenex, smažená vejce na cibulce, volská oka, omelety, vejce v.

Velikonoce jsou ve znamení vajec. Co všechno o vejcích víme?

3.4.2021

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů.

Velikonoční tradice a zvyky: dodržujeme ještě staročeské velikonoční zvyky?

29.3.2021

Velikonoční tradice a zvyky: dodržujeme ještě staročeské velikonoční zvyky? Většina z nás udržuje nějaké velikonoční zvyky, nebo tradice. Na Velikonoce se tradičně barví vejce, plete a používá pomlázka, pečou se mazance a beránci.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Recept na šafránové arancini s citronovou majonézou

Toto sicilské národní jídlo se tradičně připravuje v jižní Itálii na svátek Lucie. Malé kuličky, připomínající miniaturní pomeranče, skvostně propojují chuť rýže, mozzarelly, sušených rajčat a dalších delikates, vše obalené a osmažené.

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba jehněčí kolínko na víně s višněmi

19.3.2021

Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý...


Bezmasé diskuze a fórum



Recepty z parní trouby: ovčí sýr v plášti z cukety

13.3.2021

Cuketu nakrájíme podélně na tenké plátky, vložíme do napařovací misky s perforovaným dnem. Ovčí sýr nakrájíme na proužky tloušťky 2 cm, osolíme a opepříme. Cuketu vyjmeme z napařovací misky. Ovčí sýr ovineme cuketou, osolíme a opepříme.

Lednové odlehčené recepty: celerové karbanátky s krůtím masem

31.1.2021

Základem našich karbanátků je celer, oblíbená kořenová zelenina známá pro své protizánětlivé účinky a obsah řady vitaminů (B, C, A) a minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo). Jedinečná vůně celeru protknutá česnekem a zázvorem a promíchaná s jemným...

Lednové odlehčené recepty: špenátová polévka se zastřeným vejcem

21.1.2021

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník.

Listopadové recepty: kachní kaldoun s nudlemi

14.11.2020

Co si dopřát po podzimní procházce, kdy se potřebujete příjemně prohřát? Doporučujeme poctivý kachní kaldoun, který má pořádné grády. Jeho základem je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina.

Bezlepkový mrkvový cheesecake

20.9.2020

Suroviny: 300 g mrkve 600 g sýra cottage ve smetaně 100 g másla ořechového másla s vanilkou 3 vejce 60 g kokosového cukru 2 lžíce koření do perníku Postup: Předehřejeme si troubu na 220 stupňů.

Letní recepty: zapečená vejce se šunkou a zeleninou

29.7.2020

Do zeleninové směsi můžete použít například cuketu či zeleninu podle sezóny. Zapečená vejce nejlépe chutnají s čerstvým chlebem s pomazánkovým máslem. K přípravě použijte vajíčka Dr. Vejce – mají 4x vyšší hodnoty vitamínu D než ta běžná.

Rané, pozdní, nové: aneb, vyznejte se v bramborách

Bramborová medaile. I tak by se dalo charakterizovat umístění brambor z hlediska zkonzumovaného množství plodin ve světě. Před nimi jsou už jenom rýže, pšenice a kukuřice. U nás brambory drží druhou příčku.

Recepty na zavařování: zavařujeme zeleninu, ovoce i speciality

Recepty na zavařování: zavařujeme zeleninu, ovoce i speciality. Prověřeným zdrojem receptů jsou určitě naše maminky a babičky. Zavařovací sezóna je právě v plném proudu, zavařuje se ovoce, zelenina, houby.

Recept na nadýchanou letní roládu s jahodami

Recept na nadýchanou letní roládu s jahodami. Čas: 30 minut Ingredience: Na roládu 3 Dr. Vejce s vitamínem D špetka soli 90 g krystalového cukru 60 g hladké pšeničné mouky 60 g polohrubé pšeničné mouky 3 lžíce rozpuštěného másla 2 lžíce vody Na krém