Příloha k jídlu, recepty na přílohy

Příloha k jídlu je ustálenou součástí našeho jídelníčku. Jako příloha jsou nejpoužívanější brambory ve všech podobách spolu s nejrůznějšími knedlíky. Dále mnoho druhů rýže, rozmanité těstoviny, ale také luštěniny, obiloviny, i saláty. Dobře upravená a okořeněná příloha může být plnohodnotným jídlem.

Oblíbené těstoviny, které máme rádi a jednoduchý recept na vřetena po boloňsku

Některé druhy známe všichni a téměř všichni je rádi jíme v různých úpravách. Mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdé pšenice, nebo

Vyznáte se v bramborách? Aneb od bramboráku po hranolky...

20.9.2021

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor

Recepty s regionální potravinou:trhané vepřové maso se šťouchaným bramborem a houbami

12.9.2021

Trhané maso je jednou z nejoblíbenějších příprav masa posledních let. A po právu. Lahodné šťavnaté chuti a jemné konzistenci se jen těžko odolává. Zvláště pokud maso správně dochutíte a nepodceníte ani přílohu. My jsme zvolili šťouchané brambory s houbami

Recept na podzimní salát s pečenou dýní

Dýně se dá použít naslano do polévek, omáček a pyré, ale i nasladko do moučníků. Je prostě báječná. Vyzkoušejte recept na neodolatelný salát s pečenou máslovou dýní. Pokud jste doteď dýni, neboli tykev, opomíjeli, už ji budete navždy milovat.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Recepty na grilovaný kozí sýr s pampeliškovo-hruškovým salátem

28.8.2021

Není nad to, když pokrm lahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale i oku. Přesně takový je náš recept na pampeliškovo-hruškový salát, kde hraje prim kozí sýr z grilu. Proto by měl být opravdu špičkový. Takže jsme vybrali vítěze prestižního ocenění

Recepty vonící ohněm: plněné grilované batáty

Přestože mají slané pokrmy s broskví nádech „retra“, nezavrhujte je. K našim grilovaným batátům se toto oranžovo-červené ovoce perfektně hodí. Kombinaci sýru, šunky a broskví ocení jistě i vaše děti. A proč zrovna batáty neboli sladké brambory? Jsou velmi


Příloha diskuze a fórum



Máte rádi těstoviny a znáte je? Na světě existuje 300 druhů těstovin!

30.7.2021

Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte

Recepty na gril: grilovaná kotleta s grilovaným salátem a omáčkou z višní

15.7.2021

Potrpíte si na spojení masa s ovocem? V tom případě vás nadchne kotleta z grilu zalitá višňovou omáčkou z červeného vína, višní a medu. Přílohu jsme vybrali lehkou a poněkud neotřelou, a to grilovaný římský salát s trochou olivového oleje. Díky této přípr

Jak se chovat ke knížce na dovolené, aby z ní nebyl salát

14.7.2021

Voda z bazénu nebo moře, písek z pláže. Ale také časté vyndavání z nejrůznějších kapes nebo kabelek při cestách, listování s rukama mastnými od skvělého dortíku z malebné kavárny nebo opalovacího krému. Pro knížky je dovolená zkrátka nejkrušnějším obdobím

Hurá k motykám a motyčkám: jak mít radost z pěstování

20.4.2021

Základem je mít rozmyšleno, co chcete pěstovat. V dubnu už můžete vysévat téměř všechny druhy zeleniny. Zelenou má mrkev, špenát, hrách, červená řepa anebo salát. Je to také ideální čas pro výsev bylinek, např. oregana, levandule, máty, šalvěje, rozmarýnu

Recept na polévku z červené čočky

18.4.2021

Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dozlatova na ghí másle, nebo olivovém oleji dozlatova. Poté přidáme najemno nakrájený česnek a zázvor. Promícháme a přidáme kurkumu, drcený kmín, bobkový list a nové koření. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a

Luštěniny a obiloviny se zhodnotí naklíčením, zasušením získají trvanlivost

18.4.2021

Luštěniny a obiloviny jsou pro naše tělo přínosem a důležitou složkou našeho jídelníčku. Přestože je dnes v mnohých domácnostech jejich konzumace nedostatečná, luštěniny a obiloviny byly již od pradávna jednou z hlavních součástí mnoha pokrmů. Důvod je na

Velikonoční nádivka: recepty, které máme o Velikonocích nejraději

Velikonoční nádivka patří mezi velikonoční recepty, které máme nejraději. Velikonoce v kuchyni jsou ve znamení zejména velikonočních vajec, velikonočních nádivek, velikonočních beránků, mazanců, pletýnek a dalších velikonočních receptů.

Recept na šafránové arancini s citronovou majonézou

Toto sicilské národní jídlo se tradičně připravuje v jižní Itálii na svátek Lucie. Malé kuličky, připomínající miniaturní pomeranče, skvostně propojují chuť rýže, mozzarelly, sušených rajčat a dalších delikates, vše obalené a osmažené.

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba pikantní fazolová polévka s uzeninou

Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno.