Příloha k jídlu, recepty na přílohy

Příloha k jídlu je ustálenou součástí našeho jídelníčku. Jako příloha jsou nejpoužívanější brambory ve všech podobách spolu s nejrůznějšími knedlíky. Dále mnoho druhů rýže, rozmanité těstoviny, ale také luštěniny, obiloviny, i saláty. Dobře upravená a okořeněná příloha může být plnohodnotným jídlem.

Hurá k motykám a motyčkám: jak mít radost z pěstování

20.4.2021

Základem je mít rozmyšleno, co chcete pěstovat. V dubnu už můžete vysévat téměř všechny druhy zeleniny. Zelenou má mrkev, špenát, hrách, červená řepa anebo salát. Je to také ideální čas pro výsev bylinek, např. oregana, levandule, máty, šalvěje, rozmarýnu

Recept na polévku z červené čočky

18.4.2021

Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dozlatova na ghí másle, nebo olivovém oleji dozlatova. Poté přidáme najemno nakrájený česnek a zázvor. Promícháme a přidáme kurkumu, drcený kmín, bobkový list a nové koření. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a

Luštěniny a obiloviny se zhodnotí naklíčením, zasušením získají trvanlivost

18.4.2021

Luštěniny a obiloviny jsou pro naše tělo přínosem a důležitou složkou našeho jídelníčku. Přestože je dnes v mnohých domácnostech jejich konzumace nedostatečná, luštěniny a obiloviny byly již od pradávna jednou z hlavních součástí mnoha pokrmů. Důvod je na

Velikonoční nádivka: recepty, které máme o Velikonocích nejraději

Velikonoční nádivka patří mezi velikonoční recepty, které máme nejraději. Velikonoce v kuchyni jsou ve znamení zejména velikonočních vajec, velikonočních nádivek, velikonočních beránků, mazanců, pletýnek a dalších velikonočních receptů.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Recept na šafránové arancini s citronovou majonézou

Toto sicilské národní jídlo se tradičně připravuje v jižní Itálii na svátek Lucie. Malé kuličky, připomínající miniaturní pomeranče, skvostně propojují chuť rýže, mozzarelly, sušených rajčat a dalších delikates, vše obalené a osmažené.

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba pikantní fazolová polévka s uzeninou

Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno.


Příloha diskuze a fórum



Prodloužit trvanlivost potravin není tak těžké

14.3.2021

Předně je potřeba vědět, které potraviny je lepší uchovávat v chladu, a kterým spíše prospěje mírně teplejší prostředí. „Rajčata, cibuli, česnek nebo brambory do ledničky nedávejte, je tam na ně moc vlhko.

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba salát s kozím sýrem, čekankou a ořechy

Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka,

Bezmasé recepty: pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix semínek

29.1.2021

Každý z nás má potřebu konzumovat maso úplně jinak. Jestliže patříte mezi lidi, kteří si pochutnají i na bezmasých pokrmech, nebo jste přímo vegetariáni, budete mít z tohoto receptu opravdu radost.

Lednové odlehčené recepty: pestrý zeleninový dip

22.1.2021

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet.

Lednové odlehčené recepty: nočky s růžičkovou kapustou, kysaným zelím a krůtí klobásou

17.1.2021

Když se vám omrzí těstoviny, skvělou alternativou jsou bramborové nočky. Můžete si je připravit třeba la co dům dal. Anebo se inspirovat naším originálním receptem plným surovin, které možná běžně nepoužíváte. Naprosto božským tipem jsou krůtí klobásy...

Mezi vánoční tradice patří také bramborový salát

Kdo by neměl rád bramborový salát! Patří u nás mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Bramborový salát, to není jen vánoční příloha ke smaženému kaprovi. Bramborový salát vhodně doplňuje různé druhy masa.

7 potravin, které nejsou tak zdravé, jak se tváří

20.11.2020

Budu se snažit jíst zdravěji, přesně to si čas od času řekne asi každý z nás. A potom si spousta lidí v dobré víře dává kuskus s javorovým sirupem k snídani (to je tak úžasné, jak je to rychlé, dobré a zdravé), ovocné smoothie na svačinku a...

Recepty z lokálních surovin: zapomenuté škubánky naslano

A máme je konečně tady, staročeské škubánky. Oblíbený pokrm našich babiček, dědečků i rodičů. Naprosto jednoduché jídlo, jehož základem jsou samozřejmě brambory. A pokud dříve nebylo na špek, slaninu nebo bůček, zůstalo jen u směsi již zmiňovaných...

Svěží bezmasé recepty: bramborový koláč

23.8.2020

Brambory představují surovinu, ze které je možné připravit naprosto cokoliv. Milují je lidé po celém světě. My jsme si pro vás tentokrát nachystali variaci s listovým těstem. Díky tomu, že je poměrně tučné, báječně doplňuje brambory, které jsou téměř bez