Příloha k jídlu, recepty na přílohy

Příloha k jídlu je ustálenou součástí našeho jídelníčku. Jako příloha jsou nejpoužívanější brambory ve všech podobách spolu s nejrůznějšími knedlíky. Dále mnoho druhů rýže, rozmanité těstoviny, ale také luštěniny, obiloviny, i saláty. Dobře upravená a okořeněná příloha může být plnohodnotným jídlem.

Jak uložit trvanlivé potraviny - dáváte přednost skříni nebo špajzu - tipy na uskladnění

19.1.2023

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

Pepper burger s fazolovým steakem, kořeněné brambory s kari a kurkumou od Miluše Makó

Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni. Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručen

Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxik

Recept na víkend: vyzkoušejte netradiční přílohu - Pilaf je snadný recept

Pilaf se může jíst jako hlavní jídlo, ale třeba na blízkém východě, kde je velmi oblíbený, se podává i jako příloha k dušeným pokrmům z jednoho hrnce. Jeho základ tvoří rýže nebo také bulgur, předvařená nalámaná pšenice.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Vánoční příloha, která je u nás nejznámější: oblíbený bramborový salát

Bramborový salát je oblíbená vánoční příloha, kterou nemusíme připravovat jen o vánocích. Výraznou chuť bramborového salátu v různých obměnách znali již v Rakousko – Uhersku a carském Rusku, znají ho v Polsku, ve Velké Británii, Holandsku, Americe a...

Hrníčkové recepty: fazolky zapečené s vejci

14.11.2021

Fazolky jsou chutné a zdravé jídlo. Používáme je většinou jako přílohu, ale dobře zasytí i jako lehké hlavní jídlo. Nejlepší jsou čerstvé, ale použít se dají i ty mražené.


Příloha diskuze a fórum



Oblíbené těstoviny, které máme rádi a jednoduchý recept na vřetena po boloňsku

Některé druhy známe všichni a téměř všichni je rádi jíme v různých úpravách. Mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdé pšenice, nebo

Vyznáte se v bramborách? Aneb od bramboráku po hranolky...

20.9.2021

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor

Recepty s regionální potravinou:trhané vepřové maso se šťouchaným bramborem a houbami

12.9.2021

Trhané maso je jednou z nejoblíbenějších příprav masa posledních let. A po právu. Lahodné šťavnaté chuti a jemné konzistenci se jen těžko odolává. Zvláště pokud maso správně dochutíte a nepodceníte ani přílohu. My jsme zvolili šťouchané brambory s houbami

Recept na podzimní salát s pečenou dýní

Dýně se dá použít naslano do polévek, omáček a pyré, ale i nasladko do moučníků. Je prostě báječná. Vyzkoušejte recept na neodolatelný salát s pečenou máslovou dýní. Pokud jste doteď dýni, neboli tykev, opomíjeli, už ji budete navždy milovat.

Recepty na grilovaný kozí sýr s pampeliškovo-hruškovým salátem

28.8.2021

Není nad to, když pokrm lahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale i oku. Přesně takový je náš recept na pampeliškovo-hruškový salát, kde hraje prim kozí sýr z grilu. Proto by měl být opravdu špičkový. Takže jsme vybrali vítěze prestižního ocenění

Recepty vonící ohněm: plněné grilované batáty

Přestože mají slané pokrmy s broskví nádech „retra“, nezavrhujte je. K našim grilovaným batátům se toto oranžovo-červené ovoce perfektně hodí. Kombinaci sýru, šunky a broskví ocení jistě i vaše děti. A proč zrovna batáty neboli sladké brambory? Jsou velmi

Máte rádi těstoviny a znáte je? Na světě existuje 300 druhů těstovin!

30.7.2021

Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte

Recepty na gril: grilovaná kotleta s grilovaným salátem a omáčkou z višní

15.7.2021

Potrpíte si na spojení masa s ovocem? V tom případě vás nadchne kotleta z grilu zalitá višňovou omáčkou z červeného vína, višní a medu. Přílohu jsme vybrali lehkou a poněkud neotřelou, a to grilovaný římský salát s trochou olivového oleje. Díky této přípr

Jak se chovat ke knížce na dovolené, aby z ní nebyl salát

14.7.2021

Voda z bazénu nebo moře, písek z pláže. Ale také časté vyndavání z nejrůznějších kapes nebo kabelek při cestách, listování s rukama mastnými od skvělého dortíku z malebné kavárny nebo opalovacího krému. Pro knížky je dovolená zkrátka nejkrušnějším obdobím