Sladké jídlo, recepty na sladké

Sladké jídlo je široký pojem. Recepty na sladké zahrnují hlavní jídla - sladké knedlíky, palačinky, lívance, žemlovky i rýžový nákyp a krupičnou kaši. Do kategorie sladké patří bábovky a buchty, vdolky a koblihy, koláče, záviny, dorty a dortíky. Samostatnou skupinou sladkého je vánoční cukroví. Sladké jsou také poháry a zmrzliny a ovocné saláty.

Korutanský rendlík se peče v Rakousku na Velikonoce (Video)

Sladké kynuté pečivo s cukrem a skořicí, takzvaný Kärntner Reindling neboli korutanský rendlík, je v rakouských Korutanech symbolem Velikonoc. V malém pekařství připravuje až padesát rendlíků denně Georg Friesenbichler. Více:...

Jarní recepty, které v březnu potěší vaše chutě

Venku už pomalu teploty stoupají, proto nastal čas připravit si nepečený dort provoněný a proslazený ovocem. Aby byl opravdu jemný, přimíchali jsme k tvarohu také smetanu ke šlehání. Dort lemují piškoty namočené ve šťávě z broskví a v griotce.

Jak chtějí Češi slavit Valentýna: nejčastější dárky jsou stále ty sladké

12.2.2021

Letošní Den svatého Valentýna se blíží a oslavit jej hodlá zhruba 44 % Čechů a Češek. Vyplývá to z čerstvého průzkumu, jehož se zúčastnilo 1 028 lidí od 18 do 65 let. Slavit nebude necelých 56 % respondentů, z toho přibližně 9 % by spíše rádo slavilo,...

Sladké recepty: pohanková kaše s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami

Určitě jste už někde zaslechli, že je pohanka velmi cenná potravina. Její předností je např. obsah rutinu, který zpružňuje a posiluje naše cévy. Víte ale, jak ji připravit, aby vám zároveň chutnala? Uvařte ji protentokrát na sladko, a to v mandlové...


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Na Hromnice s palačinkou v ruce!

Na Hromnice se ve Francii připravují snad v každé rodině tenoučké sladké palačinky, crepes. Ty symbolizují svým tvarem a zlatavou barvou slunce a jsou s nimi spojeny různé tradice – říká se, že ten, komu se podaří obrátit palačinku jednou rukou,...

Bezmasé recepty: pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix semínek

29.1.2021

Každý z nás má potřebu konzumovat maso úplně jinak. Jestliže patříte mezi lidi, kteří si pochutnají i na bezmasých pokrmech, nebo jste přímo vegetariáni, budete mít z tohoto receptu opravdu radost.


Sladké diskuze a fórum



Sladký zákusek pro zimní dny: citronová babeta

26.1.2021

Citronová babeta býval kdysi moučník na pultech obchodů. Tam ho již nenajdeme, můžeme si ale podle receptu připravit jednoduchou domácí variantu babety. Chutnat bude jako snídaně i odpolední svačina k čaji, či kávě.

Servírujte v domácím prostředí jako v profesionální restauraci

22.1.2021

Teplé jídlo si žádá nahřátý talíř, naopak třeba zmrzlina potřebuje talíř vychlazený. Vždy by ale měl být dokonale čistý a lesklý. Ti největší profesionální mistři kuchyně používají osvědčený trik: promíchejte jeden díl vody a jeden díl bílého octa,...

4 věci, které Vám vadí na ořechovém másle – a co s nimi

18.1.2021

Ořechové máslo plné plísně, s usazeným olejem nebo málo sladké? Víme, co s tím!

Bábovka je klasikou českých moučníků, peče se i o Vánocích

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se Vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií.

Vánoční cukroví na poslední chvíli: lahodné kokosky

15.12.2020

Toto cukroví hravě stihnete upéct i na Štědrý den, pokud vám ostatní záhadně zmizelo J nebo chcete na stůl přidat ještě další druh. Kokosky jsou díky obsahu tvarohu ihned měkké a velmi příjemně vláčné.

Vánoční cukroví a ořechy: pozor z jakých ořechů cukroví pečete

14.12.2020

Víte, které ořechy byste měli upřednostnit, nebo dokonce kterým se vyhnout? Několik studií potvrdilo jejich vliv na snížení kardiovaskulárních chorob a zlepšení mozkových funkcí. Ořechy jsou bohaté na vlákninu, obsahují důležité aminokyseliny a...

Vánoce s recepty z místních surovin: linecké cukroví s kdoulovým džemem

11.12.2020

Málokdo si dovede představit Vánoce bez lineckého cukroví, které je jedním z nejoblíbenějších. Pokud ho chcete mít opravdu „vymazlené“, nesmí chybět v těstu voňavé máslo a na potření kvalitní marmeláda nebo džem plný ovoce.

Jaká vánoční linecká kolečka by upekla maková panenka?

30.11.2020

Ještě v 19. století bylo za vánoční cukroví považováno různě formované svařené slazené ovoce a mezi nejoblíbenější druhy cukroví patřily zejména zázvorky a kokosky. Na vesnicích pak oblíbené škvarkové cukroví.

Jaké vánoční sušenky by upekla maková panenka?

25.11.2020

Pokud nevyhledáváte příliš sladké cukroví a rádi „křupete“, bude pro vás tento recept ideální. Nejvíce vám tyto makovo-sezamové sušenky budou chutnat u vánoční pohádky nebo při kávě. Příprava je poměrně jednoduchá a chuť rozhodně stojí za to.