Recepty z české i světové kuchyně

Chcete nápad na několikachodová menu, recepty na víkend, rychlou večeři nebo oběd ve všední den, rady a inspiraci ohledně vaření a zavařování? To vše najdete zde, včetně článků týkajících bylinek a koření, zajímavých surovin a plodin, jak je můžete při vaření použít a jak pracovat s jejich chutěmi. Káva nebo čaj? Máte vynikající recept od babičky, nebo od kolegů z práce? Podělte se s ním. Vegetariánské či veganské recepty v české kuchyni nacházejí stále více příznivců, pojďme tomu naproti.

Recepty z lokálních surovin: pečená rajčata s česnekem a tymiánem

11.6.2021

Protože jsou rajčata nejoblíbenější českou zeleninou, připravili jsme si pro vás recept, kde hrají prim. Je naprosto jednoduchý, ale budete se oblizovat ještě druhý den. Přestože stěžejní surovinu známe, položme si otázku – jaká se hodí do našeho pokrmu?

10 důvodů, proč jíst Křupavé Kokosové máslo

10.6.2021

Myslíte si, že je kokosový tuk špatný? Právě naopak! Přečtěte si 10 důvodů, proč si smlsnout na vynikajícím kokosovém krému s kokosovými chipsy... :)

Recept na kultovní jahodové knedlíky sypané tvarohem

2.6.2021

První dozrálé jahody už útočí na naše smysly a my se toho křehkého šťavnatého zázraku ne a ne nabažit. Mezi klasiku, která by na vašem stole neměla chybět, určitě patří velejemné tvarohové knedlíky plněné těmito božskými plody. Vyzkoušejte recept

Recepty z lokálních surovin: pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem

22.5.2021

Nejde si nevšimnout, že nastala chřestová sezóna, která potrvá zhruba do půlky června. Chřestové recepty se na nás valí proudem, proto jsme se rozhodli také jeden přidat. Jedná se zapečený pokrm, který je jednoduchý a mohl by chutnat i dětem. Aby vás ...


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Recept na pečeného pstruha na másle s hráškovým pyré

21.5.2021

Tato rybí klasika prostě nadchne i toho, kdo se sladkovodními rybami teprve začíná. A je i skvělou cestou, jak naučit děti jíst zdravě a do jídelníčku přidat ryby v jiné podobě, než jako mražené kostky známé pod krycím názvem filé. Vyzkoušejte recept tak,

Mexické recepty: pikantní quesadilla s fazolovou náplní

15.5.2021

Tato rychlá specialita vás přenese tisíce kilometrů daleko do slunného Mexika. Její základ tvoří přeložená pšeničná chlebová placka – tortilla – se sýrem a nejrůznějšími náplněmi. Pokud chcete ochutnat něco nového a máte rádi pikantnější pokrmy, rozhodně




Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou

9.5.2021

Asi už jste někdy ochutnali klasickou žemlovku s vekou. Ale co když je základem mazanec? My jsme žemlovku ještě obohatili o pořádnou dávku tvarohu, zkaramelizovaná jablíčka, rozinky máčené v rumu a voňavou skořici s vanilkou. Jestli si chcete život ...

Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

8.5.2021

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře

Recept na vrabce na pivu se špenátem

7.5.2021

Vařili jste už něco s pivem? Pokud vás tato premiéra teprve čeká, těšte se. Pivo totiž dodá pokrmu jedinečný šmrnc. V našem receptu ho využijeme na podlití masíčka, které na konci naservírujeme společně s orestovaným špenátem a opečeným křupavým česnekem.

Tip na jarní pomazánku z kozího sýra

6.5.2021

Jak si představujete typicky jarní snídani, svačinu nebo večeři? Třeba jako krajíc křupavého chleba namazaný čerstvě připravenou pomazánkou z kozího sýra a posypaný krájenými ředkvičkami s jarní cibulkou? S chutí do toho! Stačí vám k tomu jenom pár ...

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba palačinky z ovesných vloček s višňovým džemem

29.4.2021

Palačinky, kdo by je nemiloval! Těmi se zavděčíte nejen dětem, ale i dospělým. Do těsta můžete zakomponovat ovesné vločky, které se velmi dobře tráví a díky obsahu lehce rozpustné vlákniny dokážou usměrňovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Pokud ne

Proč chleba padá vždy namazanou stranou dolů?

26.4.2021

Aneb 15 přírodních zákonů, které zná každý milovník ořechových másel! Nejenom to, že chleba padá vždy namazanou stranou dolů - podivností kolem másel je ještě mnohem víc :) Ve kterém z těchto bodů se poznáváte?

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba slezská zelňačka

23.4.2021

Místní speciality někdy dokážou naše chuťové pohárky naprosto okouzlit. To by se mohlo podařit také vynikající zelňačce dle slezské receptury, kterou provoní především kvalitní klobáska. Aby byl pokrm opravdu stylový, měla by tato uzenina pocházet ze

Recept s chutí francouzského venkova: pomalu dušené hovězí na červeném víně

22.4.2021

Recept v jedné báječné harmonii propojuje chuti a vůně hovězího masa, kořenové zeleniny a bylinek, hlubší tóny mu dodává červené víno. Chce jediné. Čas. Za to se vám zaručeně odmění zážitkem z nejvyšších kulinářských pater a masem tak měkkým

Recept na polévku z červené čočky

18.4.2021

Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dozlatova na ghí másle, nebo olivovém oleji dozlatova. Poté přidáme najemno nakrájený česnek a zázvor. Promícháme a přidáme kurkumu, drcený kmín, bobkový list a nové koření. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a