Ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové recepty a saláty

Ovoce a zelenina jsou potraviny, které velmi prospívají našemu organismu. Jsou plné vitamínů, vlákniny, stopových prvků a dalších, tělu potřebných látek. Recepty na ovoce a zeleninu jsou ze studené i teplé kuchyně. Ve studeném stavu z ovoce a zeleniny děláme nejčastěji nejrůznější saláty. Tepelná úprava ovocných a zeleninových jídel nebývá náročná a mnohdy předčí naše očekávání.

Řízek z vepřové panenky smažený na sádle, bramborový salát

Už zase bramborový salát, brzy po Vánocích? A proč ne, když je tak povedený! V našem receptu jsme ho nachystali spolu s řízečky z libové vepřové panenky. Na salát se opravdu těšte, protože jsme si s jeho recepturou pořádně pohráli...

Exotické ovoce, které možná neznáte: pro zpestření jídelníčku i doplnění vitamínů

4.1.2022

Vyznat se v exotických druzích ovoce není jednoduché, a snadné není ani zvolit správně vybarvený či zralý kousek. Vždy se snažíme vybrat ovoce, které není příliš měkké a přezrálé, nemělo by mít na sobě stopy plísně či hniloby. Poškozené nebo promáčknuté..

Vánoční bramborový salát: bramborový salát má mnoho podob a to i v jiných zemích

Výraznou chuť bramborového salátu různých obměnách znali již v Rakousko – Uhersku a carském Rusku, znají ho v Polsku, ve Velké Británii, Holandsku, v Americe a určitě i na mnoha dalších místech. Bramborový salát se jí téměř po celém světě a má řadu podob.

Vánoční příloha, která je u nás nejznámější: oblíbený bramborový salát

Bramborový salát je oblíbená vánoční příloha, kterou nemusíme připravovat jen o vánocích. Výraznou chuť bramborového salátu v různých obměnách znali již v Rakousko – Uhersku a carském Rusku, znají ho v Polsku, ve Velké Británii, Holandsku, Americe a...


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Vydatné lokální recepty: podzimní salát s pečenou dýní, zeleninou a sýrem

3.12.2021

Zvolte v listopadu lehkou variantu večeře nebo oběda, která spolehlivě zažene hlad a navíc výborně chutná. Salát umně kombinuje sezónní zeleninu a lahodný sýr s vlašskými ořechy, který teprve dodá tu správnou chuť celému pokrmu. Sýr pochází z ...

Kalendář našeho ovoce a zeleniny: kdy se sklízí a je jejich sezóna

23.11.2021

Každá zeměpisná šířka je specifická svými přírodními podmínkami. Díky nim se v nich daří rozmanitým druhům ovoce a zeleniny. Zároveň ovlivňují, v jakých měsících farmáři a zemědělci vybrané kousky sklízí. Ty se poté dostávají do obchodů i na tržiště.


Ovoce a zelenina diskuze a fórum



Listopadové recepty: dýňové placky

S barvami podzimu se jednoznačně ztotožňuje dýně. Její nádherně oranžová barva je lákavá nejen pro oči, ale i pro naše chuťové pohárky. Receptů na polévku z této nádherné zeleniny je mnoho, proto zařazujeme inspiraci na dýňové placky. Základem je dýně

Hrníčková polévka z tykve po maďarsku

Receptů na polévku z tykve nebo dýně je mnoho. Tento recept využívá tykev pro vývar, ve kterém se vaří další zelenina a přidávají se jemné nudle. Polévka zahřeje a veříme, že i zachutná.

Podzimní recepty z kvalitních surovin: opečené tvarohové knedlíčky s rozvařenými hruškami a žmolenkou

Když si dáváte na podzim něco sladkého, zmrzlina to nejspíš nebude. Proto jsme připravili dezert, který je nejlepší ještě teplý. Hřejivý pocit doplní rozvařené voňavé hrušky se skořicí. Tyto suroviny dělají společnost příjemně vláčným tvarohovým knedlíčků

Je tu jablkobraní: v jaké podobě si pochutnáme na jablkách

30.10.2021

Jablka jsou také hrdinové svačin, dezertů i dětských jídelníčků. Pro naši zemi tolik typické plody mají spoustu využití, i tak se nám ale zdají trochu nedoceněné. Proto jsme se rozhodli uspořádat jablkobraní. Ukážeme vám, kde všude jablka lechtají

Podzimní recepty z kvalitních surovin: ledový čaj s meruňkami a mátou

Nepijete náhodou pořád totéž? Vodu, čaj, kávu, možná džus a nějakou limonádu? Zkuste trochu pozměnit svůj „pitný repertoár“. Možná vás osloví náš ledový čaj s meruňkami a mátou, který jsme prosladili medem. Na meruňky se totiž občas trochu zapomíná,

Právě dozrávají jablka a hrušky, co o nich možná nevíte a recepty z ovoce

16.10.2021

Recepty z ovoce – jablka a hrušky. Jablka a hrušky jsou dužnaté plody – malvice. Hrušky a jablka jsou u nás pěstované v mnoha druzích. Jsou tělu prospěšné bez tepelné úpravy, ale recepty z jablek i hrušek mohou být překvapivě dobré.

Pálivé papričky a chilli omáčky: co o nich možná nevíte

29.9.2021

Nevíte, po které sáhnout? Vybírejte si podle toho, co od ní očekáváte. Rozhoduje, zda ji použijete při vaření a marinování, nebo jako přílohu k již hotovému masu. U pálivé omáčky k masu tvoří základ jiná surovina než papričky. Oblíbená jsou rajčata a

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? A která je nejlepší na gril?

23.9.2021

„Pokud denně sníme dle doporučení Světové zdravotnické organizace 400 až 500 gramů zeleniny a ovoce, což je třeba pár rajčat a jablko, aktivně se chráníme před civilizačními chorobami, jako je např. rakovina zažívacího traktu. U nás ale bohužel průměrně k

5 tipů, jak naše tělo připravit na podzim a zimu vrátit mu kondici

22.9.2021

Léto je tradiční období dovolených, prázdnin a pikniků, lepšího počasí pro aktivní pohyb v přírodě, období čerstvého ovoce a zeleniny, ale také čas hřešení a možného nabírání pracně shozených kil. Když udeří podzim ve znamení propadu teplot, brzkého