Ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové recepty a saláty

Ovoce a zelenina jsou potraviny, které velmi prospívají našemu organismu. Jsou plné vitamínů, vlákniny, stopových prvků a dalších, tělu potřebných látek. Recepty na ovoce a zeleninu jsou ze studené i teplé kuchyně. Ve studeném stavu z ovoce a zeleniny děláme nejčastěji nejrůznější saláty. Tepelná úprava ovocných a zeleninových jídel nebývá náročná a mnohdy předčí naše očekávání.

Vedro v kanceláři: Co pomáhá, když klimatizace nestačí. Dostatek vody, hořčík, čerstvé ovoce, zmrzliny i pauzy

2.7.2025

Letní vedra už dávno nejsou výjimkou několika červencových dní, ale stále častěji trvají týdny. Vysoké teploty přitom neovlivňují jen pohodlí doma nebo venku, ale mají zásadní dopad i na pracovní výkon.

Radioporadna: Zkušený zahradník doporučuje opadané plody ovocných stromů vyhazovat (audio)

16.6.2025

Čeká vás radioporadna se zahradníkem Františkem Hlubockým. Lidé se hodně ptají na ovoce, na ovocné stromy. Letos to vypadá docela dobře, stromy jsou obalené třešněmi. A zahrádkáři si pochvalují také úrodu jahod.

Dámská jízda: Rady pro dobrý spánek a ochutnávka ovoce v čokoládě (audio)

14.5.2025

Rady pro dobrý spánek nabídne v magazínu Dámská jízda výživová poradkyně Jindra Jeníková. Také můžete pomyslně ochutnat ovoce v čokoládě z čokoládové fontány od Marka Nejedlého a uslyšíte věty, které vám usnadní život. K poslechu zve Mirka Nezvalová.

Hobby magazín: Jak pěstovat kanadské borůvky (audio)

6.5.2025

Kanadské borůvky dělají radost od jara až do podzimu. Když o ně správně pečujeme, nejenže se nám odmění jarním kvetením a bohatstvím velkých plodů v létě, ale na podzim se navíc jejich listy nádherně ohnivě oranžově až červeně zabarví


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Zelené světy: Jak správně stříhat kanadské borůvky a další rady pro zahrádkáře (audio)

28.3.2025

Pěstujete na zahradě kanadské borůvky? A věděli jste, že správně provedený střih může významně ovlivnit růst rostlin, jejich výšku, stabilitu a také kvalitu a velikost plodu? Společně s dalšími tipy pro zahradkáře to v magazínu Zelené světy proberou

Hobby magazín: Předpěstování paprik usnadní tablety ze slisované rašeliny. Každá je na jedno semínko (audio)

7.1.2025

Možná by se zdálo, že zahrádkáři mají teď v lednu volno. Velký omyl. Neustále je třeba kontrolovat uskladněné ovoce a zeleninu a konečně je čas na opravu a údržbu nářadí. A v žádném případě není brzy na přípravu osiva.

Správnou křížalu nezlomíte. Musí zůstat vláčná a plná chuti. V Trhové Kamenici vědí, jak na to (Hobby magazín) (audio)

22.10.2024

Ovocnáři hlásí, že letošní úroda ovoce bude velmi slabá. Jablka, hrušky i švestky ve východních Čechách doplatily na jarní mráz a následné kroupy. Někteří pěstitelé nemají co prodávat.

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

25.9.2024

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými.

Aronie - přírodní dar nebes. Dá se užívat čerstvá, tepelně neupravená. Má silné antioxidační účinky (audio)

11.9.2024

V září na zahrádce sklízíme hrozny, poslední letní jablka, pološvestky, zraje aronie i sladkoplodé jeřabiny. Průběžně sklízíme spadané plody a sušíme je na křížaly. Kdo má dost úrody, možná myslí i na hruškovici

Nejlepší domácí sirup: Ovoce zpracujte za studena, byliny potřebují horkou vodu (Radioporadna) (audio)

22.8.2024

Tipli byste si, která bylina se u nás nejčastěji zpracovává do sirupů? Podle letitých zkušeností Jany Baborákové je to nejspíš květ černého bezu. Domácí bezová šťáva je v rodinách velmi oblíbená pro svou skvělou chuť i jednoduchou přípravu.

Vaše každodenní inspirace: Léto plné ovoce a zeleniny (Káva o čtvrté) (audio)

11.7.2024

Host: nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.

Udržitelné materiály, ale i robotické sekačky. Jak se Češi vybavili na letošní zahrádkářskou sezonu?

23.5.2024

Co Čech, to zahrádkář. Vášeň k pěstování ovoce i zeleniny se projevuje nejen při pohledu na balkony a zahrádky, ale také v prodejních statistikách. Na to, jak se Češi připravují na letošní sezonu na zahradě i na chalupě, se podívala i online nákupní&helli

Jak využít zbytky ovoce a zeleniny z odšťavňovače? Možnosti vás překvapí

16.5.2024

Připravujete si doma ovocné nebo zeleninové šťávy a je vám líto, že nevyužitá dužina končí v bioodpadu nebo kompostéru? Foodblogerka a influencerka Anna Růžičková, která svoje chutné a zdravé recepty sdílí na svém blogu a sociálních sítích, nabízí...

Pomrzly vám na jaře meruňky? Nebo spíš onemocněly moniliózou? Dá se tomu předejít (Zahrádkářské tipy) (audio)

3.11.2023

Moniliová spála (úžeh) peckovin napadá především meruňky, slivoně a višně, v menší míře broskvoně nebo třešně. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Vypadají jako spálené. Zasažené květy neopadávají a připomínají poškození

Podzim plný ovoce a zeleniny: Jak s plody naložit co nejlépe, abychom je nemuseli vyhazovat?

31.10.2023

Ovoce a zelenina se u Čechů těší stále větší oblibě, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [1] . Přestože jsou tyto suroviny oblíbené, stále tvoří značnou část odpadu v našich domácnostech.