Ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové recepty a saláty

Ovoce a zelenina jsou potraviny, které velmi prospívají našemu organismu. Jsou plné vitamínů, vlákniny, stopových prvků a dalších, tělu potřebných látek. Recepty na ovoce a zeleninu jsou ze studené i teplé kuchyně. Ve studeném stavu z ovoce a zeleniny děláme nejčastěji nejrůznější saláty. Tepelná úprava ovocných a zeleninových jídel nebývá náročná a mnohdy předčí naše očekávání.

Tři tipy, jak sníst více ovoce a zeleniny. Nejen v zimě

25.1.2023

V létě si užíváme čerstvě dozrálé ovoce a zeleninu plnými hrstmi, zatímco v zimě představuje konzumace stejného množství skutečnou výzvu. Namísto lehkých salátů toužíme po tučných, hřejivých pokrmech. Navíc není tak pestrý výběr a v čerstvé sezónní zeleni

Umíte správně skladovat ovoce a zeleninu?

30.11.2022

Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální dob

Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxik

Čas dýní je tady. Která je vaše oblíbená?

18.10.2022

Na ozdobu, na vydlabání, na polévku nebo na koláč. Možností, jak doma využít dýně, je nespočet. A ať už z nich vytvoříte podzimní aranžmá nebo je zužitkujete v kuchyni, fantazii se meze nekladou. Jaký druh vynikne v polévce a jaký na verandě? Nechte se in


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Jste připraveni na zimu - jak na vitamínové zásoby bez námahy a chytře?

31.8.2022

Ať už sázíte na ovoce a zeleninu z farmářských trhů nebo jste si na zahradě vypěstovali vlastní, konec léta je ideálním obdobím k posílení imunity a zásobení se „poctivými“ vitamíny.

Zpestřete psovi stravu ananasem, borůvkami či jahodami. Které ovoce je pro chlupáče vhodné?

23.8.2022

Ačkoliv vám váš čtyřnohý parťák často rád vymete talíř od kde čeho, ze zoologického hlediska není všežravcem, ale masožravcem. Přesto to neznamená, že by musel baštit výhradně maso, v rozumném množství do jídelníčku psa patří také rostlinná strava, zejmén


Ovoce a zelenina diskuze a fórum



Báječná příloha: nakládaná grilovaná zelenina

21.8.2022

Zelenina, skladování, čerstvost, FreshPad, Whirlpool

Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy

V létě dozrává spousta ovoce. Nejlépe ho uchováme na zimu tím, že ho zavaříme.

Letní zavařování na pokračování: Linecký džem, Melounový džem či Rybízové želé s rozmarýnem nebo Malinový džem s kokosovým nádechem

recepty na zavařování ovoce Linecký džem, Melounový džem, Rybízové želé s rozmarýnem a Malinový džem s kokosovým nádechem

Borůvková inspirace: chystáte se zavařovat, přinášíme 3 tipy na kompot a džem z lesních borůvek

Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu.

Nadúroda zeleniny? Zavařte, co můžete, v zimě se vám to bude hodit

Připravit nálev podle receptu od babičky, vymýt sklenice, oprat okurky… Pokud máte zahrádku, pravděpodobně se u vás alespoň část léta nese ve znamení zavařování. A i když si možná každý rok říkáte, že příště už tolik sklenic zavařovat nebudete, v zimě pak

Naučte se využívat zeleninu na maximum a spotřebovat ji od kořene až po listy

Košťály, slupky i natě. Každý z nás za rok doma vyplýtvá přibližně 25 kg potravin, a velkou část z toho tvoří zbytky ovoce a zeleniny vzniklé při zpracování. Plýtvání se přitom dá jednoduše zabránit nebo ho alespoň výrazně omezit. Naučte se využívat zelen

Zdraví na grilu - Jak si vychutnat ovoce a zeleninu

14.6.2022

Teplé večery, dobré jídlo a pití, parta kamarádů nebo rodinná oslava… Grilovací sezona je tu a s ní i každoroční přemítání nad tím, jak grilovací klasiku v podobě masa na sto způsobů obohatit. Zkuste si letos na gril přihodit trochu více ovoce a zeleniny!

Tipy na zavařeniny z třešní a višní

S nástupem teplých letních dnů a úrody na zahrádce nadchází i čas k zavařování