Polévka je základ, recepty na polévky

Polévka, to je základ, říkaly už naše babičky. Babiččiny recepty na dobrou polévku jsou stále bezkonkurenční. Polévka bramborová, gulášová, česnečka, zelňačka, kaldoun - kdo by neznal recepty, které se dědí po generace. Polévky známe jako čiré vývary, dále polévky zahuštěné, krémové, nebo smetanové. Takzvané svačinové polévky spolu s pečivem mohou nahradit hlavní jídlo.

Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba pikantní fazolová polévka s uzeninou

Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno.

Únorové recepty proti únavě: polévka z pečené cibule s tyčinkami z listového těsta

13.2.2021

Jaké jídlo je vždycky hodně výživné, ale přitom nás nepříjemně „nezaplácne“? Rozhodně polévka! Pokud si dáme o trochu větší porci, bohatě nám vystačí k obědu nebo k večeři. A v tomto ročním období klidně i ke snídani.

Lednové odlehčené recepty: špenátová polévka se zastřeným vejcem

21.1.2021

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Zimní recepty: jogurtová polévka s pečeným lilkem

V zimním období si více než jindy pochutnáme rádi na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Je třeba ovšem vybrat nějaký kvalitní,...

Vánoční recepty: štědrovečerní rybí polévka

Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý rybí vývar. A pak už je to jen na vás, jak moc popustíte uzdu své fantazie a doplníte další ingredience.


Polévka diskuze a fórum



Oblíbená luštěnina: není čočka jako čočka

Oblíbenou čočku jíme celý rok, ale v mnoha rodinách podle zvyku nesmí chybět na Nový rok ke svátečnímu obědu. Podává se jako čočková polévka, nebo přiloha. Čočka má zaručit dostatek financí v celém roce.

Recept na lehký novoroční čočkový salát

14.12.2019

Čočka odpradávna patří na náš stůl. Na Nový rok se skoro povinně připravuje ve formě polévky nebo na kyselo jako hlavní chod – to proto, aby se nás držely peníze, které čočka svým tvarem připomíná.

Vánoční opomíjené trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

Lokální suroviny: zdravější i oblíbenější

Knedlíky, polévky, maso a brambory patří mezi nejoblíbenější potraviny naší kuchyně. Přestože se na našem stole objevuje stále více ovoce a zeleniny, na oblíbená tradiční česká jídla zkrátka nedáme dopustit.

Zeleninové recepty: studená okurková polévka

21.9.2019

Polévky tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na oběd jako dělané. Studené polévky jsou stále více oblíbené i u nás.

Houbové recepty: chlebová polévka s houbami a sýrem

22.8.2019

Protože hub jsou teď plné lesy, konečně si můžeme připravovat houbová jídla, podle houbových receptů. Vyzkoušejte i ty méně tradiční, jako je recept na chlebovou polévku s houbami a sýrem...

Recept: velikonoční polévka šmigrustovka

22.4.2019

Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům.

Tipy na sladké dýňové pochoutky pro podzimní dny

Dýňová sezona je v plném proudu, a proto pokud ještě nevíte, jak s těmito krásnými oranžovými poklady naložit, přinášíme vám několik tipů na sladké pochutiny! Ano, dýně rozhodně nepatří jen do rizota nebo polévky, ale můžete z ní vykouzlit i chutný...

Polévka je základ: jak rychle servírovat poctivou polévku?

Polévky představují jeden z nejlepších pokrmů k rodinnému obědu nebo večeři. Jsou plné zeleniny, luštěnin, masa, a přestože jsou lehké, pěkně zasytí a zahřejí. Navíc dodají potřebné tekutiny, což je v létě potřeba dvojnásob.