Kde koupit vybavení domácnosti - v zahraničí a na internetu

Living, 8.11.2004


Výhodně nakupovat? Za hranicemi i po internetu

Obchody, které nabízejí vybavení domácnosti, jsou dnes doslova narvané k prasknutí. Vyplatí se ještě vůbec jezdit třeba pro televizi či fotoaparát za hranice tak jako dřív? Možná se budete divit, ale zejména v případě elektroniky často ano.

Příkladů najdete dost: Například plazmová televize může být v sousedním Německu levnější až o třetinu. Podle údajů MF Dnes je možné pořídit tento typ televizoru, který stojí v Česku 170 tisíc korun, zhruba o padesát tisíc korun levněji. Právě německý trh může být pro nejednoho zákazníka rájem, ceny mnoha druhů zboží tu totiž ve srovnání s Evropou bývají vůbec nejnižší.

Přesto, že po vstupu České republiky do Evropské unie už žádný evropský obchodník nemůže vrátit zahraničnímu zákazníkovi daň z přidané hodnoty, cenová výhoda u některého zboží může zůstat značná, a to i díky tomu, že 1. května padla při dovozu z členských zemí EU cla. Řádově o stovky až tisíce korun je možné koupit v Německu například i běžnou elektroniku - DVD, rádia či fotoaparáty nebo třeba i hodinky.

Nábytek prodražuje cesta. Naopak jiné výrobky stojí doma méně nebo přibližně stejně. S ohledem na cestu, složitou dopravu i případnou reklamaci by se asi příliš nevyplatilo vozit přes hranice třeba objemný gauč, matraci nebo zahradní domek... Pro ilustraci cena konkrétního typu rozkládací pohovky v Ikea: v Německu se nabízí za 499 eur, tedy zhruba 16 500 korun, v Itálii stojí 599 eur, tedy o více než tři tísíce korun dráž, na Slovensku 22 990 slovenských korun (v přepočtu asi 18 600 českých korun). A konečně v tuzemské pobočce za ni zaplatíte 16 990 korun. Pět set korun, tedy rozdíl mezi německou a českou cenou, by hravě smazaly náklady na cestu.

Pokud se ale počítá cenová výhoda ve vysokých tisících nebo dokonce desetitisících, jako tomu může být u dražší elektroniky, pak je již namístě o výletu za hranice uvažovat. Je ale dobré předem zvážit komplikace související s dopravou a možnou vadou zboží. Výhodu nižší ceny totiž může lehce smazat závada, se kterou je nutné v rámci reklamační doby navštívit prodejce.

Co lze dovážet ze zahraničí bez cla

Zboží ze zemí Evropské unie s tímto omezením:
- maximálně 800 cigaret
- 10 litrů lihovin
- 90 litrů vína
- 110 litrů piva
- 1 kilogram tabáku ke kouření
- automobily s platnou technickou a emisní kontrolou

Naopak clo se dále vztahuje na výrobky ze zemí mimo EU, stanoví se podle společného celního sazebníku pro dovoz z nečlenských zemí.

Další informace najdete v časopise Living č. 7–8/2004





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky