Korek - hřejivý a nezničitelný

Living, 23.11.2004


Hřejivý a nezničitelný

Jmenuje se Quercus Suber. Nejčastěji ho potkáte v Portugalsku nebo jinde ve Středomoří. Díky své neuvěřitelné vitalitě zůstává zdravý a soběstačný až do věku 180 let. Pravým divem se však stal jeho oděv, který si převléká jednou za 9 let. Je lehký a pružný, nevadí mu ani voda. Odolává i mechanickému tlaku, vzdoruje plísním a chemikáliím. Navíc dokáže tlumit hluk i vibrace, skvěle izoluje a hřeje.

O kom je řeč? Přece o korkovém dubu a jeho kůře – korku. Tento jedinečný přírodní materiál má zcela zvláštní stavbu: jeden krychlový centimetr korku obsahuje kolem 40 milionů mrtvých buněk, které jsou naplněny plynem podobným vzduchu. Stěny buněk tvoří celulóza, suberin a vosk. Z této stavby vyplývají všechny výše zmíněné vlastnosti korku.

Jednou z nejpozoruhodnějších vlastností korkového dubu je ovšem schopnost stromu vytvořit po sloupnutí kůry její novou vrstvu. Kůra však nenaroste hned. Aby kvalita kůry i její regenerační schopnosti zůstaly zachovány, musí se sklizeň řídit následujícími zásadami. První loupání kůry může nastat až poté, kdy dub dosáhne stáří pětadvaceti let a obvodu minimálně sedmdesát centimetrů. S další sklizní se čeká vždy devět let (provádí se v letních měsících). Strom se tím nijak nepoškodí, kvalita kůry zpočátku dokonce roste. Plné kvality dosáhne kůra teprve při třetí sklizni. I tak jde o téměř nevyčerpatelný zdroj cenné přírodní suroviny: z běžného stáří stromu sto osmdesát let snadno vypočítáte, že za svůj život poskytne kůru v průměru osmnáctkrát.

Houpavým krokem

Jak stručně charakterizovat korkovou podlahu? Jako pružnou přírodní podlahu s výjimečným komfortem chůze. Korek doslova hýčká vaše klouby a navozuje příjemný pocit pohody. Jednou stránkou je měkký, dokonale pružný došlap, druhou pak výjimečné tepelné vlastnosti korku. Jednoznačně jde o nejteplejší podlahu. K tomu se přidává i estetický půvab přírodní struktury.

Korkovou podlahu můžete mít ve formě celoplošně lepených dlaždic nebo jako podlahu plovoucí. Ceny jsou ve srovnání s dřevěnou podlahou nižší, ale hodně záleží na typu a povrchové úpravě podlahy. Jestliže přírodní korkové dlaždice tloušťky 4 mm vás přijdou v průměru na 300 až 500 Kč/m² bez DPH (po položení vyžadují nalakování třemi vrstvami laku nebo navoskování voskovými oleji), cenová hladina lakovaných dlaždic je o 100 až 150 korun výše. Lakovaná plovoucí podlaha tloušťky 10–12 mm má cenový střed kolem 800 Kč/m² bez DPH. Můžete mít rovněž úpravu s odolným vinylovým povrchem, ale ta vás přinutí sáhnout ještě o něco hlouběji do kapsy (1000 až 1400 Kč/m bez DPH). Na oplátku vám otevře netušenou barevnou škálu, ale romantiky ochudí o půvab přirozené barvy a částečně i struktury korku.

Vít Straňák
Foto: archiv

Další informace k tématu najdete v Living Kuchyně 4/2004





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika