Blíží se obnova podpory družstevních bytů, ODS má výhrady

Poslanecká sněmovna postoupila do 2.čtení návrh zákona o podpoře výstavby družstevních bytů. Cílem zákona je zpřístupnit možnost bydlení střední vrstvě obyvatelstva s příjmy na úrovni 18-19.000 čistého měsíčně. Tato množina má sice realtivní dostatek financí, ale na běžné metody pořízení bydlení (trh, hypotéka) nedosáhne. Družstevní bydlení by mohlo být ve finále cca o 20% levnější oproti klasickému trhu. Družstevní stavby by dotoval Státní fond rozvoje bydlení - ten podle informací MMR nyní disponuje cca 17 miliardami korun.

Zájemce o družstevní byt by měl na základě zákona vložit příspěvek ve výši 20 procent z ceny bytu. Stát dá existujícímu nebo nově vzniklému družstvu příspěvek 100.000 korun na byt. Dalších až 700.000 korun si bude moci družstvo vzít jako úvěr s roční úrokovou sazbou tři procenta a splatností 20 let. Úvěr pak bude splácet nájemce v nájemném, které by mělo dosáhnout úrovně 3500 /měsíc - při započtení cen služeb by nemělo přesáhnout 6000 měsíčně. Podlahová plocha bytů bude omezana maximálně na 90m2.

MMR počítá s tím, že státní podpora družstevnímu bydlení by mohla začít platit již od začátku roku 2005. Od roku 2006 by se mohlo stavět cca 5000 družstevních bytů ročně.

V současnosti je trvale obydlených družstevních bytů cca 650 000, což odpovídá 17% celkového bytového fondu.


Opoziční ODS se předkládanému návrhu zákona vzpírá a označuje jej za otevírání cesty k masívní podpoře skupiny vybraných stavebníků a vlastníků družstevního bytového fondu.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika