MF představilo návrh nových pravidel pro stav.spoření

Ministerstvo financí zveřejnilo návrh úprav pravidel ve stavebním spoření. "Chceme, aby stavební spořitelny nemohly řešit výpadky zisků na úkor klientů. Žádný dlouhodobý vztah nemůže fungovat bez férového přístupu," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

 

Ministerstvo upraví zákon o stavebním spoření tak, aby byl ceník platný v okamžiku podepsání smlouvy pro klienta platný po celou dobu spoření, tedy do doby, než klient požádá úvěr nebo dokud neuplyne šest let. "Tato úprava klientům zajistí jasné podmínky hry a znemožní stavebním spořitelnám lákat klienty na sliby, které nebudou mít dlouhého trvání," vysvětluje Prouza.

 

Další úprava zákona zajistí, aby byl úrok ze státní podpory klientům připisován již od dalšího dne po převedení státní podpory stavební spořitelně. V minulosti si některé stavební spořitelny převedenou státní podporu ponechávaly na svých účtech až jeden měsíc a získané úroky nepřeváděly svým klientům. Po veřejné kritice se stavební spořitelny této praxe vzdaly a novela zákona tuto praxi potvrdí.

 

Ministerstvo financí v tuto chvíli nebude zavádět migraci klientů. Analýza ukázala, že by povolení migrace mohlo zhoršit pozici klientů a těm, kteří by přešli, zhoršit přístup k úvěrům. "Hlavním smyslem stavebního spoření je právě získání dostupného úvěru a proto nechceme možnosti klientů v této oblasti ohrozit," doplňuje Prouza.

 

Zvolené úpravy zákona nabízí klientům jasné a neměnné podmínky od okamžiku podepsání smlouvy a zajišťují, že jejich nároky budou plněny. "Během jednání se stavebními spořitelnami jsme u většiny z nich zaznamenali ochotu změnit své chování a proto jsme zvolili míru ochrany spotřebitele obvyklou v Evropě. Pokud by ale stavební spořitelny dále zneužívaly své postavení, bude muset stát v sektoru, který výrazně podporuje, zasáhnout mnohem tvrději," dodává Prouza.

 

Novela zákona by mohla platit již od května příštího roku. Ministerstvo financí navrhne zapracování změn do novely zákona o stavebním spoření, která je nyní v Poslanecké sněmovně v prvním čtení.

 

 

Zdroj: MF ČR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření