Když se řekne DOMÁCÍ KINO - část 2. - z čeho se skládá

Domácí kino se může skládat z mnoha přístrojů, ale také se může jednat o jediný přístroj integrující ve svých útrobách vše potřebné pro poslech a sledování domácího kina. My se teď společně podíváme trochu blíž na jednotlivé přístroje a systémy domácího kina koncepce „vše v jednom" ponecháme chvíli stranou. Dnes se budeme věnovat zobrazovacím zařízením a reprosoustavám:

Televize / Projekční televize, Plazmový / LCD panel

Kupte to největší na co máte peníze. Velikost obrazu je více než podstatná pro dobrý pocit ze sledování domácího kina. Na televizi s klasickým formátem obrazu 4:3 velikosti 21 palců rovnou zapomeňte! Výsledkem bude malý obraz obklopený velkým zvukem. Věřte, že se na to vydržet dlouho koukat nedá. Ovšem pozor! S rostoucí velikostí obrazovky rostou také nároky na zpracování přijímaného signálu. Na velkém obrazu je vše víc vidět a tak nešetřete na funkcích, které se starají o digitalizaci obrazu, jeho zklidnění, odstranění šumu a dalších příjemností, které si kladou za cíl dostat před vaše oči co nejkvalitnější výsledný obraz. Naopak, zvažte zda se opravdu neobejdete bez možnosti sledovat dva programy najednou a zda musí mít vaše nová televize integrované dekodéry prostorového zvuku. Většina výrobců nabízí ke svým televizím také originální stolky, do kterých můžete uložit ostatní přístroje vašeho domácího kina. U plazmového / LCD panelu zvažte ještě před nákupem jeho umístění v interiéru a zda požadujete model s integrovaným televizním tunerem pro příjem svých oblíbených televizních stanic.

Projektor

Před vlastním nákupem projektoru si udělejte jasno, zda se má jednat "jen" o druhý přístroj určený k občasnému přehrávání vašich oblíbených filmů, a také jak si projektor doma umístíte a zda si budete promítat obraz jen tak na zeď. Druhou variantou, a k tomu odpovídajícím nákladům, je pořízení kvalitního projektoru určeného k reprodukci kvalitního obrazu na kvalitním plátně. Projekční plátno si můžete ručně nebo ještě lépe motoricky spustit před vlastní projekcí. Kvalitní projektory vyžadují zpravidla větší nároky na umístění. Taková montáž pod strop není nijak snadná a navíc je komplikována nutností řešit veškerou kabeláž sloužící k vzájemnému propojení všech přístrojů.

Reprosoustavy

Mluvíme-li o domácím kinu a ne o náročném audiofilském poslechu, je rozhodně lepší koupit všech pět (případně šest nebo sedm) reprosoustav totožných a nebo alespoň osazených totožnými reproduktory a k ním patřičný subwoofer. Jedině tak docílíte konzistence zvukového projevu, která by v případě použití reprosoustav osazených různými reproduktory nenastala a nebo by v horším případě dokonce způsobila značné, slyšitelné zvukové přechody. Nebojte se reproduktorových systémů složených z malých nebo středně velkých reprosoustav a jedné velké krabice, subwooferu. Pokud se jedná o kvalitní výrobky renomovaných výrobců, jsou vesměs tyto systémy dostatečně dobře sladěné a mohou vás vtáhnout do filmového děje raz dva. V případě náročnějšího poslechu klasického sterea doporučujeme konfiguraci systému složeného z předních sloupových reprosoustav v kombinaci s AV přijímačem / zesilovačem, který umožňuje vypnout při stereofonním poslechu subwoofer. Ostatní reprosoustavy (centrální a zadní) mohou zůstat "malé" ale osazené stejnými reproduktory jako "velké" přední reprosoustavy. Takto můžete i na svém domácím kinu vychutnat kvalitní stereo.

V příští části se podíváme na AV přijímače / zesilovače a na DVD přehrávače / rekordéry.

Autor: Martin Cieslar
KINODOMA – Vaše domácí kino!

Předchozí části:
Když se řekne DOMÁCÍ KINO - část 1. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma