HB: Zájem o nové bydlení poroste, ceny budou stagnovat nebo mírně růst



Hypoteční banka společně se sítí ČSOB poskytla v loňském roce celkem 11 164 hypotečních úvěrů ve výši 12,4 mld., což v porovnání s rokem 2003 představuje nárůst o 29 % v počtu a o 34 % v objemu. Opět více než 99 %, konkrétně 11 080 hypotečních úvěrů za
11,7 mld. , bylo určeno občanům, jimž banka nabízí své služby především. Průměrná výše hypotéky pro fyzické osoby vzrostla ve srovnání s předcházejícím rokem na 1052 tisíc korun, tedy o 8 %.

 

„Zájem o hypotéky poroste i letos. Nahrává tomu fakt, že ceny kvalitních nemovitostí v žádaných lokalitách stejně jako ceny stavebních pozemků v okolí velkých měst by měly mírně růst či stagnovat. Díky pokračující privatizaci bytového fondu měst a obcí je také možné vybírat ze široké nabídky starších bytů. Lidé uvažují o pořízení vlastního bydlení také v souvislosti s předpokládaným zvýšením DPH na stavební práce od roku 2008, jež by mohlo přinést nejen nárůst cen nemovitostí, ale i výdajů za rekonstrukce,“ říká Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. Ceny nemovitostí již vloni nerostly jako v minulosti, naopak na mnoha místech stagnovaly a u panelových domů dokonce klesaly, někde až o 15 %. Na druhou stranu reálné mzdy lidí rostou, úrokové sazby se drží na nízké úrovni a developeři  přicházejí s různými nabídkovými akcemi.

Eva Karasova
AC&C Public Relations, s.r.o.

Zdroj: TZ Hypotéční banky





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky