Vypořádejte se doma s alergeny

Living, 3.5.2005

Byt není zoo

Chytlavá reklama s chlapečkem držícím si nosík doporučuje pořídit si na WC chemické „vonítko“. Je to dobrá rada? Kdoví, podle lékařů bývají totiž právě voňavé složky chemických přípravků jedním z nejčastějších alergenů. Přidáme-li k tomu teď pyly z rozkvétajících stromů a všudypřítomné roztoče, nemáme se na jaře právě na co těšit.

 

Statistiky se předhánějí v údajích typu: každé čtvrté dítě trpí alergií, za týden zanechá každý člověk v posteli kolem pěti gramů svého odpadu, jež postačí uživit až deset tisíc roztočů, i díky tomu bývá v postelích až stokrát vyšší výskyt roztočů než kdekoliv jinde v bytě… V lůžku totiž najdete 1,5 až 2 milionu roztočů! Některé zprávy ovšem potěší: britští vědci vydali v lednu letošního roku informaci, že v rozházené posteli přežije méně roztočů. Zastýláním se totiž dostane do postele více vlhkosti - a tu potřebují roztoči k přežití…

 

Doba plísní a chemie

Jiné zprávy tak příjemné však nejsou. Švédští odborníci například zjistili, že až 90 procent nábytku bývá kontaminováno některých druhem plísní, z nichž je viditelné pouhým okem jen minimum z nich. Další uvidíte v okamžiku, kdy se nábytek nasvítí UV lampou. A bohužel některé plísně bývají hodnoceny jako karcinogenní, řada z nich pak patří k častým alergenům.

Jenže někdy mohou vám nebo vašemu dítěti ublížit i vyprané lůžkoviny nebo vůně určená k „vylepšení“ vzduchu v místnosti.

„Bylo vytipováno 26 nejčastějších přísad v kosmetických, drogistických či pracích přípravcích, které jsou nejčastějšími alergeny, od příštího roku je budou muset výrobci uvádět na obalech,“ vysvětluje doktorka Andrea Vocilková ze Státního zdravotního ústavu (není náhodou, že právě hypoalergenní kosmetika neobsahuje parfemaci). Jenže bez vůně se některé výrobky – nebo spíše jejich uživatelé – neobejdou. „Češi si na rozdíl od jiných Evropanů přáli zachovat přítomnost parfému, a to jich 40 procent má potíže s citlivou pletí,“ říká například Tomáš Duffek z firmy Henkel Česká republika, která přišla v letošním roce s novinkou – práškem Persil Sensitive, který je určen právě pro jemnou a citlivou pokožku. Jemný parfém, který byl v prášku použit, byl tak vyvinut ve spolupráci s Německou asociací pro alergiky a astmatiky a neobsahuje žádná barviva. Prostředek byl také dermatologicky testován, a to jak v zahraničí, tak u nás ve Státním zdravotním ústavu na dobrovolnících s citlivou pokožkou podle metodologie Evropské asociace pro kosmetiku a parfumerii (COLIPA).

Rady lékařů jsou jasné – omezte množství používaných chemických přípravků a dejte si pozor hlavně na vůně!

 

Čistota půl zdraví, ale…

Zaklínaným a neustále skloňovaným alergenem jsou roztoči, jejich mrtvá tělíčka a exkrementy. Doporučované každotýdenní praní lůžkovin ke zničení roztočů však nenadchne každého. Prát znamená také žehlit – to ovšem už není nutné!

Současný trend dává přednost materiálům, jež není nutné po vyprání žehlit. Typickým a velmi příjemným typem je bavlněný satén bez žehlení. Podobně – pokud jej dobře pověsíte – oceníte i materiál „wafle“  ze 100 % bavlněná tkaniny s třírozměrnou vaflovou strukturou, která povlečení dodává hebkost, příjemný omak i savost. U výrobků z krepu také můžete na žehličku zapomenout, ale pozor na levné asijské výrobky, které často po prvním vyprání mění vzhled i barvu.

 

Alena Řezníčková

Další informace k tématu najdete v časopisu Living 5/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky