Postel, nejdůležitější součást bytu

Nemyslím, že „kdo židli má, bydlí“. Daleko lépe bydlí ten, kdo má postel. A kdo má dobrou postel, to je opravdový znalec bydlení. Buďte tedy znalci a vyberte si tu svou správnou matraci. Je to velmi důležité, jelikož při spánku trávíme přibližně třetinu svého života!

 

Přibližně třetinu svého života každý z nás prospí – to je všeobecně známý fakt. A protože je to dost dlouhá doba, měli bychom tomuto času věnovat náležitou pozornost.

Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících kvalitu spánku je bezesporu lůžko. Při dnešním stylu života, kdy roste zatížení  organismu během dne, jsme stále více odkázáni na optimální regeneraci během nočních hodin. Proto se i výrobci materiálů pro matrace a jejich konstruktéři stále snaží zlepšovat jak kvalitu materiálů, tak i samotných matrací jako celku.

Jaké matrace potkáme na trhu nejčastěji a které z nich jsou ty „nej“?

 

Různé kvality nabízejí pružinové matrace. Od těch nejjednodušších s klasickými jednoduchými pružinami, které se hodí spíše pro dočasné nebo příležitostné spaní, po velmi kvalitní s tzv. taškovými pružinami. U taštičkových matrací je každá pružina v samostatném potahu a množství pružin oproti jednoduchým typům bývá přibližně dvojnásobné. Nejkvalitnější pružinové matrace obsahují pružiny různých tvrdostí rozdělené do několika zón – např. v oblasti ramen je matrace měkčí, naopak v oblasti bederní páteře nebo pánve je zpěvněná. Tzv. zónování matrace je velmi důležité, protože i různé části našeho těla mají „různý tvar a odlišnou váhu“ – a kvalitní matrace musí toto respektovat. Určitou nevýhodou pružinových matrací je skutečnost, že se většinou nedají polohovat nebo velmi omezeně.

 

Ke kvalitním matracím se řadí také latexové (kaučukové) matrace. Latex je velmi elastický materiál charakteristický optimální měkkostí. Latexové jádro je vždy děrované a podle počtu a velikosti otvorů se i latexová jádra mohou dělit na zóny s větší nebo menší tuhostí – tj. také tyto matrace mohou být zónové. Určitou nevýhodou jejich horší prodyšnost.

 

Další velkou skupinou matrací – pokud dělíme podle materiálů – jsou matrace z polyuretanových pěn. Zde je škála matrací opravdu velmi široká – od jednoduchých v nízkých cenových relacích po luxusní provedení ve vysoké kvalitě. Záleží vždy na kvalitě jádra a konstrukci dané matrace. Za určité vodítko lze obecně považovat cenu matrace – matrace za dva tisíce korun sice tolik nezatíží rodinný rozpočet, ale také příliš neprospěje naší páteři.

 

Novinkou posledních let, se kterou přišla firma JMP – Studio zdravého spaní®, je CELTEX® - materiál pro matrace nejvyšší kvality. CELTEX® byl vyvinut speciálně pro matracová jádra a patří "do rodiny" nejkvalitnějších evropských značkových polyuretanových pěn, jako je BULTEX používaný např. na německém trhu nebo EMCRakousku. Matrace vyrobené z pěny CELTEX® přinášejí svým uživatelům vysoký komfort při ležení po celou dobu svého užívání a vytvářejí podmínky pro tzv. aktivní podporu ležení. Aktivní matrace nebrání pohybu při spánku (uvádí se, že se spáč pohne v průměru 80 x za noc) a naopak napomáhá díky svému složení a konstrukci při otáčení a celkovém uvolnění a regeneraci páteře, kloubů i vnitřních orgánů.

Matrace označené logem CELTEX® se vyznačují vysokou elasticitou. V oblasti ramen jsou matrace měkčí a poddajnější a odlehčují tak tlakové body.
Díky struktuře otevřených pórů je CELTEX® velmi dobře prodyšný, optimálně dýchá a vyrovnává teplotní rozdíly. Aktivně ovlivňuje mikroklima spánku – to je další atribut tzv. „aktivních matrací“. Otevřená struktura materiálu zaručuje výbornou hygienu lůžka, takže matrace jsou velmi vhodné i pro alergiky, astmatiky i děti (CELTEX® neobsahuje alergeny – tj. je alergicky neutrální).

Ramenní kolébka nebo povrch matrace mohou být tvořeny pěnou CELSIUS (tzv. líná pěna – další z nových materiálů, který se na našem trhu objevuje i pod jinými názvy). Pěna CELSIUS je vyrobena ze speciální mikroporézní polyuretanové pěny s viscoelastickými vlastnostmi (tzv. tvarová paměť). Materiál reaguje na tělesnou teplotu, která mění jeho vlastnosti. Materiál se poddá tělu a podepře je rovnoměrně rozděleným tlakem.

 

K nejprodávanějším ve Studiu zdravého spaní JMP stále patří systém VALTY® - ortopedické rošty a matrace. VALTY® je individuálně nastavitelný lehací sytém, který se vyrábí na míru postele a podle váhy budoucího spáče. Systém VALTY® nabízí několik desítek variant a kombinací provedení, takže si každý může vybrat s ohledem na jeho požadavky. Rošt VALTY® je sestaven z jasanových lamel, které jsou velmi pružné a zároveň dostatečně pevné a citlivě reagují na každý pohyb spáče. Lamely jsou připevněny ke třem pružným podélníkům ze značkové polyuretanové pěny Durén®. Novinkou je ergonometrické zónování roštu, které zahrnuje změkčení v oblasti ramen a zpevnění v oblasti bederní páteře. Rošty VALTY® lze je kombinovat s různými typy matrací (CELTEX®, latex). Rošty a matrace VALTY® vytvářejí optimální prostředí pro dokonalou relaxaci a odpočinek a patří již řadu let k nejlepším výrobkům svého druhu.

 

Více na - http://www.loznice.cz/

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma