Pár tipů pro grilování aneb užitečné fígle

Living, 10.6.2005

Nezapomenutelné chvilky u grilu

 

Prázdninové dny přímo vybízejí k tomu, abyste si letní pohodu slunečného dne prodloužili až do tmavé noci. Báječným tipem jak strávit hezké chvíle s rodinou či přáteli a pochutnat si přitom na sklence lahodného vína a masových, zeleninových i ovocných pochoutkách je pozvat hosty na grilování…

 


Pokud jste majiteli zahrady nebo alespoň větší terasy, určitě jste již vyzkoušeli, jak báječné je takové posezení u grilu spojené s legrací, zábavou a pojídáním pikantních křupavých a zároveň šťavnatých dobrůtek, připravených v žáru řeřavých uhlíků, na elektrické plotýnce, lávě či kamenné desce. Grilování – barbecue - je vlastně zhotovení jídla na roštu (v překladu z angličtiny „grill“ znamená rošt) a právě v létě si jej vychutnáváme do sytosti.

 

Světové grilování

Snad nic jiného nechutná tak skvěle, jako jídlo s vůní ohně. Tuto oblíbenou úpravu pokrmů člověk přivedl k dokonalosti tím, že nejprve vymyslel, jak oheň spoutat, aby mu lépe sloužil a hned po té jej nahradil novými, sice méně romantickými, ale stejně účinnými technologiemi, které delikatesy připraví pomocí tepla z plynu nebo elektřiny.

 

Triky pro dobrou pohodu

Grilovat se dá vše. Maso, ryby, drůbež, brambory, zelenina i ovoce. Vše ale chce svůj čas a postup. Masa je dobré okořenit, proto je buďto předem naložte do speciálních marinád, nebo maso připravte přírodně, či lehce kořeněné a dochuťte je namáčením do rozmanitých omáček, dipů a sals.

Abyste si grilování s přáteli skutečně užili, připravte si dopředu vše, co budete potřebovat, abyste se pak nezdržovali zbytečnostmi, jakými je třeba donáška paliva, nápojů, nebo čištění zeleniny.

Ke grilovaným pokrmům podávejte různé druhy pečiva, čerstvou zeleninu, zeleninové nebo ovocné saláty, marinády, zálivky, bylinková másla, různé dresinky, pikantní omáčky a dipy. Dají se koupit hotové, nebo vyrobit doma.

Než začnete grilovat, vyndejte maso s marinádou z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu. Studené maso se připravuje mnohem déle. Mleté maso a ryby však ponechte v lednici až do doby, než je položíte na rošt. Ryby před rožněním otřete do sucha.

 

Správná teplota - záruka úspěchu

Grilované maso se musí nejprve rychle a prudce opéci, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka, které v kusu masa uzavře chutné šťávy. Jestliže gril není dostatečně předehřátý, šťáva vyteče a kdopak by si pochutnal na tvrdém a vysušeném masu bez chuti, ze všeho nejvíce připomínajícím zkroucenou podešev? Ponechte si proto dost času na správné rozehřátí grilu.

 

* Barbecue gril na dřevěné uhlí

Tady budete potřebovat alespoň 40 minut na to, aby se dřevěné uhlí nebo speciální brikety rozhořely a uhlíky měly správnou výhřevnost pro úpravu pokrmu. Použijte proto vždy více uhlí, než si myslíte, že budete potřebovat.

  • Pokrm dávejte na rošt až v okamžiku, kdy plamínky uhasínají, uhlíky rudě žhnou, na jejich povrchu je tenká vrstva bílého popela a nad ním se tetelí horký vzduch.
  • Pokud jsou uhlíky příliš žhavé, rozhrábněte je, teplota se sníží.
  • Teplotu zvýšíte shrábnutím uhlíků k sobě a přidáním nového dřevěného uhlí na vnější okraje ohně.
  • Teplota se rovněž zvýší, když otevřete průduchy pro přívod vzduchu.
  • Když vám na žhavém uhlí chytne tuk, kapající z masa, mějte po ruce láhev s vodou a rozprašovačem, kterým plamen uhasíte
  • Na obracení masa používejte kleště, ne vidličku, která vytvoří v pokrmu dírky, z nichž uniká chutná šťáva
  • Trik pro zkoušku teploty bez teploměru: opatrně položte ruku asi 12 – 13 cm nad uhlí. Pokud ji tam udržíte

a)  1 – 2 sekundy, jsou uhlíky žhavé, vhodné pro řízky, filety z ryb

b)  3 – 4 sekundy, jsou středně rozpálené, kousky masa, ryby, drůbež

c)  5 – 6 sekund, jsou mírně rozpálené, vhodné pro větší porce a masa vcelku

d)  6 – 7 sekund, teplota je mírně nižší, ideální pro ovoce, zeleninu

7 – 8 sekund, teplota je nízká, připravujte cibulku a rajčata

 

* Elektrické grily

Litinové a další plotýnky a pánve stačí rozpálit asi tři minuty před grilováním.

* Grily s vrchním vytápěním potřebují na zahřátí asi 5 – 10 minut, plynové 3 – 5 minut.

* Plynové grily

Dokáží lávové kameny prohřát již za 15 minut

 

Helena Štětinová

Foto archiv firem

Další infarmace k tématu najdete v Living Kuchyně 2/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky