Vaření pod širým nebem

Living, 8.7.2005

Možná ji znáte z Chorvatska, možná z chalupy své babičky: letní kuchyně je způsob, jak si zpříjemnit léto i jak zjednodušit sezónní výrobu marmelád, džemů, povidel nebo sirupů. Letní kuchyně je životní styl i praktické zařízení.

 



Při plánování letní kuchyně si v první řadě ujasněte, jakému účelu bude sloužit, respektive jaká činnost v ní bude převažovat. Jiné nároky na vzhled a vybavenost má prostředí pro posezení s přáteli, jiná je „letní závodka“ pro svěřená vnoučata, jiné vybavení potřebujete pro uzení ryb a klobás nebo pro zavařování okurek.

 

Správné místo

Někdy je letní kuchyně součástí dispozice víkendové stavby - obvykle jde o světlou komoru s plátovými kamny a prostorným stolem, na jejímž přísně účelovém vzhledu není nic romantického.

Exteriérová letní kuchyně je naproti propojena s okolní přírodou a podobá se altánu, zastřešené pergole, přístřešku. Nejčastěji navazuje na jinou stavbu, jejíž obvodovou zeď využívá (na chalupu, stodolu, zděný plot…) ale může stát i samostatně. Zjednodušenou variantou stálé letní kuchyně je kuchyně dočasná, vybudovaná v zahradě nebo na dvoře při slavnostní příležitosti -  například pro svatební hostinu.    
Pro každou exteriérovou letní kuchyni platí, že musí být umístěna v prostoru chráněném před větrem, deštěm a prudkým sluncem. 

 

Zastřešení a zakrytí

Střecha nad celým prostorem letní kuchyně umožňuje její lepší využití, ale pokud chcete mít nad hlavou letní nebe a nevadí vám náhlá dešťová přeháňka stačí, když zastřešíte místo nad sporákem či grilem, kde se připravuje jídlo. Záleží na vašem vkusu, možnostech, ale i na místních podmínkách, zda střechu uděláte z tašek, prken, z průsvitného polykarbonátu, plachtoviny nebo dokonce jen z rohože či větví.  
Je ideální, když letní kuchyni a jídelní prostor chrání dvě pevné zdi, svírající devadesátistupňový úhel. Zbývající dvě stěny jsou při pěkném počasí volné, když fouká vítr nebo se večer chcete chránit před nalétávajícím hmyzem, použijte buď přenosné zástěny a paravány, běžné stahovací rolety nebo boční clony typu Siro, které se po vytažení ze svisle zavěšeného kastlíku zafixují do žádané polohy.

Přírodní zakrytí před sluncem poskytne zeleň, popínající se po konstrukci pergoly nad jídelní částí. 


Co na zem 
Dobrá podlaha vás ochrání nejenom před ranní rosou a večerním chladem, ale také před zakopnutím nebo uklouznutím. Jako všude, kde se pracuje a kde se přenášejí nádoby s horkým obsahem musí být i v letní kuchyni dokonale rovný a bezpečný povrch. Ideální je velkoformátová exteriérová dlažba s protiskluzovou úpravou, která odolává mrazu. Podlaha může být i z dřevěných, olejem napuštěných nebo matným lakem natřených roštů, nebo ze zapuštěných cihel a kamene. 

Promyslet je třeba i přístupovou cestu k zahradní kuchyni, přičemž důležitý je nejen její vzhled, ale také kvalita. Nevhodná je cestička po trávníku, který po dešti i za rosy klouže, proto dejte přednost zpevněnému povrchu. 

 

Dřevo, voda, elektřina, plyn

Způsob vybavení letní kuchyně závisí na jejím užívání. Kdo si jen občas peče na otevřeném ohništi špekáčky, tomu stačí jako zdroj energie hranice vyschlého, voňavého dřeva. Avšak ten, kdo se v létě prakticky přestěhuje na zahradu, asi uvítá pohodlí, jež nabízí zavedení elektřiny a vody. Práci v letní kuchyni rovněž usnadňují spotřebiče na propan butan – vedle lamp a malých vařičů existují sporáky, trouby, ale i různě velké chladničky, které přesunou kvalitu zařízení kuchyně do kategorie de luxe.

Pokud chcete, aby vaše letní vyváření a hodování probíhalo v klidu, nechte veškeré odborné instalace na profesionálech.

 

Oldřiška Podhorcová

Foto: archiv

 

Další informace k tématu najdete v Living 7-8/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně