Sruby nového věku

Pod pojmem „kanadský srub“ si většina z nás představí sněhem zavátou chatu někde na Aljašce, ve které se zlatokop bez nároku na jakékoliv pohodlí snaží přežít zimu. Dnes můžeme stavby s tímto označením najít i v Čechách a na Slovensku. Slouží snad také jen pro přežití? Styl srubových domů opravdu navazuje na tradice staveb kanadského severu, ale komfort bydlení je v nich samozřejmě naprosto nesrovnatelný. Dřevo bývalo hlavním stavebním materiálem, postupně však bylo nahrazeno kamenem, cihlou, betonem a ocelí. Ve světě dnes nastává renesance dřevostaveb a firma Kanadské sruby Drevodom Rajec CZ se rozhodla dát dřevu novou šanci. Staví celoročně obyvatelné dřevěné domy, horské chaty a jiné účelové stavby.

 

Individuální projekt

Sny a představy o bydlení v souladu s přírodou dokáží brzy přeměnit ve skutečnost: „ Srub bude přesně takový, jaký si jej klient přál.“ To je hlavní myšlenka a zásada firmy Kanadské sruby Drevodom Rajec CZ s centrálou  v Táboře. Nebojte se vzít do ruky tužku a papír a pokuste se být sami sobě architektem. Začněte zpracováním vlastního, alespoň přibližného návrhu. Tým mladých inženýrů, projektantů a zkušených stavebních techniků vám rádi s návrhem nejvhodnějšího řešení pomohou. Vámi vysněný srub s interiérem šitým na míru vyprojektují pomocí nejmodernější počítačové techniky a připraví veškeré podklady pro stavební povolení.

 

Kvalitní ruční výroba

Ve chvíli, kdy bude vaše představa v souladu s projektem odborníků, máte nejdůležitější část příprav celého procesu výstavby za sebou. Následuje další etapa samotné výstavby srubu ve výrobním závodě.

Prvotřídní dřevo, které pro naše sruby pečlivě vybíráme, se nejprve ručně zbaví kůry. Na stavbu srubů se používají kmeny o průměru 30 až 40 cm. Postupuje se přesně podle plánů a výkresů. Striktně dodržujeme pravidla, která nám ukládá členství ve světové asociaci výrobců srubů ILBA (International Log Building Association). Dbáme na to, aby každá i nepatrná křivost a kresba dřeva zůstala zachována. Jedině tak docílíme technicky dokonalého a přitom absolutně přírodního vzhledu.

Styl opracování kulatiny, způsob výstavby a různorodost tvarů těmto stavbám dodává dokonale přírodní a ekologický vzhled. Díky tomu jsou tyto dřevené stavby řazeny do kategorie staveb, které jsou preferované v podhorských oblastech klasické vesnice, v podhorských samotách a v neposlední řadě i při výstavbě v zákonem chráněných krajinných oblastech.

 

Odborná montáž

Způsob výstavby je založený na suchém procesu, což umožňuje stavět nepřetržitě po celý rok. Nejmodernější technologie nátěrů zajišťují povrchu stěn staveb dokonalou barevnou stálost po dobu dlouhých roků. Dokonalejší tesařské techniky spojování umožňují stavět odvážnější, architektonicky zajímavější i dispozičně využitelnější stavby.

Výroba srubu v našem závodě trvá v závislosti na jeho velikosti dva až tři měsíce. Po dokončení výroby jsou jednotlivé kmeny a srubové prvky označeny čísly. Následně srub demontujeme a naložíme do přepravních klecí na přistavený kamion. Takto je srub přivezen zákazníkovi. Zde už na připravených základech začíná další fáze výstavby, kdy za pomoci jeřábu srub podle dokumentace opět složíme. Samotná montáž srubu netrvá dlouho, obvykle jeden až dva týdny. Zpravidla ihned po smontování krovu položíme střešní krytinu a srub necháme několik měsíců vysychat a zrát. Je nutné splnit podmínku několikaměsíční plánované technologické přestávky. Teprve po seschnutí srubu můžeme zahájit dokončovací práce, jako například broušení stěn, nátěry, montáže příček, oken, dveří atd.

Způsob a technologie výstavby dřevostaveb umožňuje zákazníkovi vybírat různé způsoby dokončování interiéru, od klasické vybroušené a nátěrem upravené konstrukce až po bílé sádrokartonové úpravy hladkých stěn. Systém výstavby umožní zákazníkům vybrat stupeň rozestavěnosti stavby, který se dá jednoduše a případně svépomocí dokončit.

Dům montujeme na základovou desku, kterou si obvykle zákazník připraví sám. Jsme však schopni stavbu realizovat komplet, včetně základové desky.

 

Trvalý servis

Srubová stavba je z hlediska technologie výroby a výstavby velmi specifická. Vzhledem k tomu, že srub i po dokončovacích montážích ještě několik let sesychá, je důležité jej průběžně kontrolovat. Je třeba povolovat šrouby v místech rektifikačních spár, hlídat dilatační spáry a celkově o srub pečovat. Tím, že dokončený srub předáme majiteli, pro nás starost o zákazníka nekončí. Zvládnout záruční a pozáruční servis je pro nás samozřejmostí. Spokojený život našich klientů ve srubových domech je naším hlavním cílem.“

 

Pořizovací náklady

Hrubá stavba stojí 4,5 – 5 tisíc korun za metr čtvereční zastavěné plochy, při dodávce na klíč je cena jednoho metru zastavěné plochy cca. 20.000 . Tato orientační kalkulace platí pouze pro dvoupodlažní dům. Tzn. u domu o půdorysu 10x10 metrů násobte 200 m2 x 20.000 . 

Na naše stavby po dokončení poskytujeme záruční servis 3 roky. Předpokládaná životnost srubové stavby je 150 - 200 roků. V Kanadě však lidé dodnes žijí ve srubech, které se stavěly v dobách osidlování Severní Ameriky. 

Co k tomu dodat. Domov ve srubu najde i člověk s požadavky moderního bydlení.

Život ve srubu má svou nenapodobitelnou atmosféru. Vůně dřeva, jeho přirozenost a krása, nás při vkročení do srubového domu naplňuje příjemným pocitem. Tento přírodní materiál v nás evokuje podvědomé představy návratu k přirozenému způsobu života.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma