Ty dveře jsou nové ? Ale kdepak !

Ty dveře jsou nové? Ale kdepak!

Kvalitní celodřevěné dveře nejsou levnou záležitostí. Kupovat nové jen proto, že ty současné utrpěly pár povrchových šrámů, by se rovnalo zbytečnému rozhazování. Zvlášť pokud si je troufnete sami zrenovovat.

Jde to samozřejmě i jednoduše. Na stávající barvu se prostě nanese další vrstva. Ovšem to, co až tolik nevadí zdem a stropům, se na pohyblivých oknech a dveřích projevuje například tak, že začnou zadrhávat a dřít v rámech. I proto je lepší starou barvu z dřevěného podkladu strhnout a natřít ho úplně znova.

oprava dveří

Ta barva musí pryč
Existují dva způsoby, jak odstranit starou barvu ze dřeva. Jde to buď tepelně, nebo s použitím speciálních chemických prostředků. První z výše zmíněných způsobů vyžaduje tradiční opalovací lampu, nebo v poslední době čím dál častěji používanou elektrickou tepelnou pistoli. Musí se s ní ale zacházet opatrně, především pak v blízkosti skleněných výplní, které by pod jejím žárem mohly popraskat. Pokud se rozhodnete pro chemii, žádejte prostředky obsahující dimetylenchlorid nebo žíravý natron. Chemický odstraňovač může být tekutý, případně může mít podobu pasty.

Tekutý odstraňovač a pasta
Na práci s tekutým odstraňovačem budete bezpodmínečně
potřebovat gumové rukavice. Odstraňovač přelijte do plechovky nebo do polyetylénové nádoby a štětečkem ho nanášejte na povrch, ze kterého chcete odstranit barvu. Nechte odstraňovač působit tak dlouho, dokud barva nezačne nabobtnávat. Potom ji odstraňte plochou škrabkou nebo trojúhelníkovým škrabákem. Dřevěný povrch poté podle typu odstraňovače neutralizujte buď vodou, nebo ředidlem. Odstraňovací pasta se na povrch nanáší ve velkém množství. Necháváme ji dlouho působit, zvláště pokud je vrstva barvy skutečně silná. Poté ji seškrábneme a povrch neutralizujeme vodou.

oprava dveří

 

…a natíráme
Štětec jsme pohybem ruky zbavili volných štětin, takže se můžeme pustit do díla. Dveře musíme natírat kousek po kousku, abychom eliminovali výskyt toho, čemu se říká vlhký okraj. Jestliže totiž začne okraj jedné natřené části schnout dříve, než se spojí s jinou částí, vznikne nám po zaschnutí na dveřích viditelný spoj. Malování se tedy musíme snažit dokončit co nejrychleji. Dveře necháme otevřené v rámu, aby se jimi dalo bez doteku procházet. Zbavíme je kování a do díry po klice dáme jako provizorní držadlo alespoň dřevěný kolík. Dveře si rozdělíme do pomyslných osmi čtverců. Jako první natíráme levý horní. Barvu nanášíme směrem k rohům dveří. Snažíme se o to, aby na okrajích nevytvářela nánosy. Pokračujeme čtvercem vpravo nahoře. Obě natřené části spojíme nejprve vodorovnými a pak svislými tahy štětce. Dále postupujeme po čtvercích směrem dolů. Snažíme se přitom dveře natřít najednou, aby se na místech spojů nevytvořily viditelné pruhy.

zdroj: Svět bydlení

 



Využijte snadných nákupů digitálních kamer, fotoaparátů, mp3 přehrávačů a další digitální techniky. Velký výběr, výhodné ceny.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky