S námi ve vlastním

Petr Hanisch, 30.9.2005
S námi ve vlastním
Snít je krásné. Snít o vlastním domově je mnohem krásnější. O tom, že sen o vlastním bydlení se může stát skutečností, se přesvědčili mladí manželé Novákovi. Přinášíme vám jejich příběh.

Mladí manželé Novákovi ve věku 28 a 27 let bydleli už několik let na malém městě v panelákovém bytě velikosti 3+1 společně s rodiči pana Nováka. Plánovali miminko a z toho důvodu si chtěli nejprve pořídit vlastní střechu nad hlavou. Pro začátek uvažovali o malém bytě do osobního vlastnictví v ceně do jednoho milionu korun (ideálně 2+kk o výměře do 55 m2). Pan Novák proto již delší dobu sledoval jak nabídku realitních kanceláří, tak nabídku bytů k prodeji v denním tisku a na internetu. Ve městě, kde žijí, se ceny bytů v osobním vlastnictví pohybují v cenové relaci pro Novákovy přijatelné. Bylo tak snadné vytypovat si byt podle svých představ.

vlastní bydlení

Mladí manželé Novákovi si s pomocí úvěru Horizont pořídili vlastní bydlení

Jak financovali
Protože oba nedávno dokončili studium na vysoké škole, neměli k dispozici finanční prostředky. Přesto doufali, že řešení na nákup bytu se najde. Obrátili se proto na pobočku Raiffeisen stavební spořitelny, která na malém městě sídlila, se žádostí o pomoc. Ve spořitelně společně nalezli řešení. Nejprve s oběma manželi uzavřeli dvě smlouvy o stavebním spoření s nárokem na státní podporu (až 3 000 ročně) a s cílovou částkou 500 000 . Poté Novákovi požádali o úvěry Horizont, každý ve výši 500 000 . Vzhledem k tomu, že neměli vlastní finanční prostředky, byl jim poskytnut překlenovací úvěr. Pro poskytnutí překlenovacího úvěru byly důležité příjmy manželů a zajištění úvěru. Podmínkou bylo, aby měsíční příjmy této dvoučlenné rodiny činily s ohledem na splátky překlenovacího úvěru a dospořování minimálně 19–20 tis. . Tuto podmínku manželé Novákovi splnili. Nezajištěnou částku (rozdíl mezi cílovou částkou a výší naspoření) nad 300 000 bylo nutné zajistit nemovitostí, což šlo v tomto případě právě kupovaným bytem.

vlastní bydlení

Zařizování vlastního bydlení bylo pro manžele Novákovy nejradostnější činností

Jak budou splácet
Vzhledem k tomu, že žádný z manželů nemá jiné finanční závazky, bude celkové finanční zatížení rodiny minimální, neboť po dobu přibližně deseti let budou splácet úroky z obou překlenovacích úvěrů v celkové výši 4 100 . Protože ani jeden z nich neměl ke dni podání žádosti o úvěr naspořeny vlastní prostředky, každý z nich bude muset dospořovat částku ve výši minimálně 0,3 % z cílové částky, což představuje celkově částku alespoň 3 000 měsíčně. Za deset let tak včetně úroků a státní podpory naspoří dohromady částku cca 414 000 . Poté budou manželé Novákovi splácet oba řádné úvěry ze stavebního spoření v celkové výši cca 586 000 částkou 5 000 měsíčně. Při tomto finančním zatížení oba úvěry splatí za 13 let. Pokud budou mít k dispozici volné finanční prostředky dříve, budou mít možnost úvěry předčasně splatit, aniž by jim za to hrozily nějaké sankce.

vlastní bydlení


Rada pro vás
• Pokud jste na tom podobně jako manželé Novákovi, je pro vás nejlepším řešením využít naši výhodnou nabídku: Uzavřete v období od 1. března do 30. června 2005 smlouvu o stavebním spoření s nárokem na státní podporu a s cílovou částkou 500 000 . Následně požádejte o úvěr Horizont. Při tomto postupu nebudete hradit poplatek za uzavření smlouvy o úvěru!
Úvěr Horizont můžete využít pro všechny účely dle zákona o stavebním spoření

Výhody úvěru Horizont
• akontace od 0 % do 20 %
úroková sazba 4,9 % p.a.
• nejnižší měsíční splátka po celou dobu splácení
• možnost dlouhodobého splácení úvěru
• možnost kdykoliv splatit úvěr bez jakýchkoliv sankcí
• super akce: od 1. 3. do 30. 6. 2005 úvěr Horizont bez poplatku

zdroj: Svět bydlení



Využijte snadných nákupů digitálních kamer, fotoaparátů, mp3 přehrávačů a další digitální techniky. Velký výběr, výhodné ceny.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality