Co se skrývá ve zdi? Předstěnové koupelnové systémy.

Living, 18.10.2005

Co se skrývá ve zdi?

Závěsné toalety a bidety, velká dvojumyvadla a další zařizovací předměty, které v koupelně nabízejí více pohodlí a zjednodušují úklid, si vyžádaly nové způsoby uchycení. Šrouby na stěně nebo v podlaze vystřídaly takzvané předstěnové systémy.

Název nepříliš lákavý - předstěnové systémy neboli instalace - jsou speciální nosné konstrukce určené pro montáž závěsné keramiky, od toalet, umyvadel, bidetů až po pisoáry. Tyto výrobky nabízí řada firem: Geberit, Grohe, Glynwed i další. Ačkoli se jmenují různě, lze všechny systémy rozdělit na dvě skupiny podle toho, zda se zazdívají do stěny, nebo montují do sádrokartonové příčky. Také ceny bývají podobné, pohybují se asi od 2500 korun výše. Výrazný nárůst závěsné keramiky vedl k větší poptávce - a tedy i ke snížení cen. Nabízejí je už i hobby markety, často v cenově výhodných kompletech včetně keramiky.

Jaké mají výhody?

Klasické a kombi toalety či umyvadla se připevňovala k podlaze a ke stěně šrouby. Na nich se brzy začal usazovat prach, po letech začaly ve vlhkém prostředí korodovat. Na nádržce, zvlášť pokud byla zavěšená u stropu, se usazovaly vrstvy prachu. Tyto problémy u předstěnových systémů odpadají. Zjednodušíte si tak péči o tuto místnost.

Lidé vyšší (či menší) postavy stejně jako jedinci s tělesným omezením ocení možnost zvolit si nejvhodnější výšku toalety, bidetu i umyvadla. U klasických záchodových mís bylo totiž možné jediné a nevzhledné řešení - postavit záchod na schod. U předstěnových systémů si lze při instalaci výsuvnými nožičkami nastavit výšku konstrukce, a tím i toalety.

Další výhodu ocení především ti, kdo spí „jako na vodě". Stačí aby si někdo z rodiny v noci odskočil, spláchnul a hluk rozvodněné Vltavy probudí půlku domácnosti. K výhodám předstěnových systému patří právě jejich tichost. Nádržku s vodou máte ukrytou za stěnou, která tlumí hluk. Hladinu zvuku lze navíc zúžit použitím zvukové izolace, která se instaluje mezi obklad a toaletu.

U předstěnových systémů se u klozetu používají také úsporná start-stop nebo dvojitá tlačítka, takže při splachování šetříte vodou. Často také nabízejí možnost experimentovat s umístěním zařizovacích předmětů v prostoru. Nejste už totiž zcela vázáni na zeď, ke které je instalujete. K výhodám samozřejmě musíte přidat i mnohem lepší vzhled koupelny.

 

Jak na to

Instalaci předstěnového systému zvládne i zručný a zkušený kutil. Využít však můžete i služeb proškoleného instalatéra.

Při stavbě domu či větší rekonstrukci, kdy se mění příčky, lze využít systémy určené do masivních zděných konstrukcí. Systém s nádržkou a připraveným odpadem jednoduše necháte zazdít do stěny. Oproti samonosným prvkům tak šetříte místo, neboť nádržka je součástí zdi. Nemusíte tak vydávat peníze za sádrokartonovou předstěnu, konstrukci povrchově upravíte stejně jako zeď kolem. Lze ji obložit keramickými dlaždicemi, nanést omítku a podobně.

Spočívá-li vaše rekonstrukce pouze ve výměně zařizovacích předmětů nebo se rozhodnete vyměnit si doma pouze toaletu, nemusíte nikde nic kopat. Stačí použít samonosné předstěnové prvky. Jejich základem je pevná ocelová konstrukce, jež má vysokou nosnost. Uchycuje se na několika místech k podlaze a zadní stěně, pak ji pouze zakryjete sádrokartonovou deskou. Ke stavbě tak nepotřebujete maltu a nečekáte několik dnů, než vám vytvrdne. Rekonstrukce je rychlá a méně náročná.

 

Extra pro nás

Firmy vyrábějící předstěnové systémy patří k nadnárodním, přesto se musely přizpůsobit našim specifikům. Proto vyvinuly a do své nabídky zahrnuly speciální předstěnové konstrukce pro paneláková jádra. Jsou také určené pro suchou montáž, ale liší se způsobem instalace. „Jde o prvky určené k montáži mezi dvě stěny. Uchycení do stran oceníte všude tam, kde zadní stěna není dostatečně nosná nebo kde je instalace do bočních stěn technicky jednodušší. Ideálně se tak hodí právě do jader panelových domů nebo montovaných dřevostaveb,“ popisuje systém Aleš Daniel ze společnosti Geberit.

Zdá se vám zavěšená toaleta či bidet málo stabilní? Nebojte, výrobci garantují nosnost systému zpravidla kolem  400 kg. Zkoušený bývá téměř na dvojnásobnopu váhu. Při této zátěži konstrukce většinou vydrží, ale praskat začínají okolní obklady.

Více zákazníků mívá obavy, co se stane, až přestane fungovat nádržka. Ale ani to není problém. Otvor pod splachovacím tlačítkem je natolik velký, že tudy provedete všechny opravy i výměny těsnění a dalších namáhaných částic.

 

 

Jitka Burgmanová

Foto: Geberit, Ideal Standard a archiv

Další informace k tématu najdete v Living 10/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna