Objem hypoték v Hypotéční bance v 1- 3Q stoupl na 13 mld.Kč

Téměř třináct miliard korun činí objem hypoték poskytnutých Hypoteční bankou za tři čtvrtletí roku 2005. Tempo růstu hypotečních úvěrů, jak ukazují statistiky, se nicméně zmírňuje. Je to však dáno silnou srovnávací základnou, zájem o ně stále roste. Co do počtu a objemu poskytnutých hypoték byly poslední měsíce dokonce rekordní. Vliv na to měly nejen klesající úrokové sazby, které v červenci dosáhly historického minima, ale také snaha lidí pořídit si vlastní a kvalitnější bydlení na úkor nájemního.

 

Celkem 10 320 hypotečních úvěrů ve výši 12,8 mld. korun poskytla za první tři čtvrtletí letošního roku Hypoteční banka společně se sítí ČSOB. Z toho více než 99 % počtem (10 258) a 97 % v objemu (12,4 mld. korun) fyzickým osobám – občanům. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2004 představují tyto výsledky v celkových číslech nárůst více než o 24 % v počtu a téměř o 39 % v objemu, u hypoték pro fyzické osoby nárůst téměř o 25 % v počtu a o 43 % v objemu.

 

„Za rostoucím zájmem o hypoteční úvěry nejsou jen jejich rekordně nízké úroky, které při roční fixaci klesly pod tříprocentní hranici, ale také fakt, že se hypotéky dále zjednodušují a jsou dostupnější pro stále širší okruh zájemců,“ říká Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky, a dokládá řadu novinek, které banka v poslední době zavedla. „V posledních měsících jsme nově nabídli například hypotéku bez doložení příjmu, zpětné proplacení prostředků, zpětné čerpání nebo speciální hypotéku pro cizince. Kromě toho jsme zjednodušili sazebník a zlevnili či zcela odstranili řadu položek v něm. To vše dále ještě více zpřístupnilo hypotéky. Dokladem toho je fakt, že jsme minulý týden získali titul Hypotéka roku.“

 

Hypotečním úvěrům vedle přetrvávajících příznivých podmínek, za nichž je banky poskytují, nahrávají také zlepšující se finanční možnosti lidí. Díky tomu roste i průměrná výše hypotečního úvěru. U úvěrů poskytnutých Hypoteční bankou občanům stoupla za první tři čtvrtletí letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňska o 156 000 na 1 211 000 , tj. o více než 11 %.

 

Podobně jako minulá léta si více než polovina ( 54 %) klientů bere hypotéky především na nákup nemovitosti. Ještě v roce 2000 to bylo jen 42 % hypoték. Naopak podíl úvěrů poskytnutých na výstavbu nemovitosti i nadále klesá. Ze 42 % v roce 2000 a 21 % loni na současných 14 %. Tento údaj však může být zčásti zkreslen, protože mnozí stavebníci, kteří staví svépomocí, ve větší míře využívají neúčelové (americké) hypotéky. Co se týká typu nemovitosti, více než 33 % klientů Hypoteční banky si pořizuje byt, loni to bylo 29 %, a kolem 45 % klientů žádá o úvěr na rodinný dům, což je o 12 procentních bodů méně než v roce 2004. Ovšem i tento údaj mohou ovlivňovat poskytnuté neúčelové hypotéky.

 

Zájem o hypotéky v nejbližší budoucnosti podle J. Sadila zásadně neovlivní ani mírný růst sazeb na trhu, který již některé banky ohlásily. „Hypoteční banka od 9. listopadu také mírně upravuje své sazby. Pohyb úroků, který se ve střednědobém výhledu očekává, ale nebude nijak fatální. Vždyť pětileté úrokové sazby hypotečních úvěrů se stále pohybují kolem čtyř procent, roční sazby dokonce kolem tří procent. Zohlední-li klienti to, že zaplacené úroky jim mohou snížit jejich daňový základ, jejich zatížení pak může odpovídat úrokové sazbě někde okolo tří procent,“ dodává J. Sadil. Nový přehled sazeb Hypoteční banky je k dispozici na www.hypotecnibanka.cz.

 

 

Hypoteční banka je první specializovanou hypoteční bankouČR

Majoritním akcionářem banky s podílem 99,84 % je ČSOB. Základní kapitál činí 2 634 738 500

Za 3 čtvrtletí roku 2005 poskytla banka 10320  hypotečních úvěrů v objemu 12,8 mld.

 

 

David Sahula, specialista PR, Hypoteční banka



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika