Majitele nemůže najít 4000 nových bytů = 25%

Podle analýzy podkladů z ČSÚ a vlastního průzkumu odvozují HN, že v současné době marně čeká na své majitele cca 4 000 bytů, což odpovídá cca 1/4 nově postavených bytů.
Tento ukazatel před 5 lety byl jen 3%, před 3 lety 1/10. Průměrná doba prodeje nového bytu je nyní cca 2 roky. Před 3 roky nové byty nacházely kupce do roka.

Za zhoršením prodejních ukazatelů stojí především snaha firem a developerů maximálně využít dosavadní výjimky v sazbě DPH na stavební práce, která by měla vypršet nak onci roku 2007. Staví se proto lidově+ řečeno "do foroty", bez ohledu na délku prodeje.

Nejhůře se v současnosti prodávají byty s cenou přesahující 40 000/m2. Velmi důležitá je lokalita celé stavby a pozice samotného bytu - téměř neprodejné jsou jednotky v přízemí a s výhledy na rušné komunikace.

Luxusní a velmi luxusní byty se stále prodávají dobře.

Nejvíce bytů se nyní prodává ve stádiu těsně před jejich dokončením, více než polovina zákazníků kupuje až ve chvíli, kdy stojí aspoň hrubá stavba. Kupujích ještě před "prvním kopnutím" je na rozdíl od nedávné minulosti minimum.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Nové bydlení