Central Group prodal byty za 3,5 mld.Kč - y/y + 65%

Rok 2005 byl pro společnost CENTRAL GROUP nejúspěšnějším za celých 12 let její působnosti na trhu. Celkem firma prodala byty a rodinné domy za více než 3,5 miliardy korun a dokončila deset velkých developerských projektů. CENTRAL GROUP je již dlouhou dobu vedoucí společností na tuzemském trhu nového bydlení. Její prodejní výsledky dokládají velmi dobrou kondici současného rezidenčního trhu.

 

Oproti předchozímu roku se nám prodeje zvedly o více než 65%. To jsou lepší výsledky než jsme očekávali, potvrzuje Dušan Kunovský, generální ředitel. Firmě se v minulém roce dařilo nejen v prodejích, ale i v ukazatelích hospodářského výsledku. Podle předběžných analýz přesáhl zisk před zdaněním hranici 470 milionů korun. To je výrazný nárůst oproti předchozímu roku.

 

„Vidíme dva hlavní důvody současné vysoké poptávky. Jsou to zejména levné hypotéky a nejasnosti ohledně DPH u rezidenčních nemovitostí po roce 2007“, říká Kunovský. S koncem roku 2007 totiž končí dosavadní výjimka ohledně snížené sazby DPH u nového bydlení. Vládní úvahy o možnosti označit většinu nových bytů jako „sociální“, a tím je danit nižší sazbou, jsou velmi nejisté.

 

„Je logické, že tuto nejistotu nechtějí lidé riskovat a raději své peníze investují do nového bydlení nebo si na koupi berou hypotéku, dodává Kunovský. Více než polovina klientů CENTRAL GROUP nyní využívá hypoteční úvěry. Ty si nadále drží velmi přijatelné úrokové sazby. Na konci roku 2005 se průměrné sazby pohybovaly těsně pod 4% ročně. Při této sazbě činí měsíční splátka milionového úvěru zhruba 6.300 korun. To je méně než činí měsíční tržní nájemné malého bytu v Praze. Proto není divu, že lidé se raději zadluží a splácí vlastní bydlení.   

 

Společnost CENTRAL GROUP byla založena v roce 1994 a za dobu jejího působení na trhu si již více než 4500 klientů vybralo některý z jejích bytů, domů nebo parcel za svůj domov. Firma dlouhodobě vykazuje stabilní zisk a k jejímu účetnictví auditoři opakovaně vydávají výrok bez výhrad. Jedná se o ryze českou společnost. Hlavním akcionářem je její zakladatel Dušan Kunovský, který drží 99% všech akcií. Kunovský současně zastává i pozici generálního ředitele a předsedy představenstva. Toto spojení dává firmě velkou dynamiku a flexibilitu v rozhodování. CENTRAL GROUP nyní zaměstnává zhruba 200 lidí, nepočítaje dělnické profese na stavbách.

 

V současné době firma nabízí mnoho stovek bytů v 11 lokalitách v hlavním městě. Co se týká rodinných domů, vybírat je možné z 16 lokalit v Praze a okolí. V nabídce jsou jak byty a domy cenově velmi dostupné, tak i bydlení pro nejnáročnější klientelu v cenách výrazně nad 10 milionů korun. Naopak nejlevnější byty se prodávají již výrazně pod hranicí jednoho milionu korun. Nejlevnější zděný rodinný dům je možné u CENTRAL GROUP pořídit již od zhruba 2,8 milionu korun, a to včetně pozemku. K pořízení nového bytu nebo domu nyní zájemcům stačí jen 5% z ceny a zbývající část lze financovat z úvěru nebo je možný odklad platby. Při využití odkladu platby lze doplatit zbývající část ceny až do 12 měsíců poté, kdy je byt nebo dům dokončen a předán klientovi. 

 

Největší bytovou lokalitou, kterou CENTRAL GROUP nyní staví, je Nové Zahradní Město v Praze 10 se zhruba 1200 byty. Největší aktuální lokalitou rodinných domů jsou Líbeznice u Prahy, kde bude realizováno více než 300 domů. Společnost zde zároveň postaví moderní polyfunkční centrum, kde bude stylová pizzerie, fitness se saunou a jacuzzi, mateřská školka a recepce s pultem centralizované ochrany.

 

Velké plány má CENTRAL GROUP i pro další období. V horizontu tří let plánuje zařadit do prodeje několik tisíc nových bytů a domů v řadě dalších pražských lokalit. Mezi těmi největšími připravovanými projekty je možné jmenovat Zličín (cca 1400 bytů), Pitkovice (cca 300 bytů a 400 rodinných domů) a řadu dalších.

 

 

                                                                                               

CENTRAL GROUP, 8.2.2006     

  

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality