TOP domy roku 2006

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Top domy 2006 pořádané časopisem Dům a zahrada proběhlo v úterý, 21. března 2006, v prostorách hotelu President Praha. Top domy s příslušným letopočtem vyhodnocuje měsíčník Dům a zahrada od roku 2003 a za tu dobu se anketě dostalo nejen jisté popularity ze strany čtenářů časopisu, ale i určité míry prestiže v řadách odborníků pohybujících se u nás v nejrůznějších rolích právě oborem rodinný dům.

Stavby nominované do soutěže Top domy představujeme pravidelně ve stejnojmenném speciálním čísle časopisu Dům a zahrada,“ uvedl šéfredaktor časopisu Mgr. Michal Babor. „Abychom poněkud snížili rozptyl vyjádřených hlasů, bylo vybráno pět domů z každé kategorie, z nichž pak byla vytvořena užší nominace do ankety. Na základě ní hlasovala odborná porota složená z projektantů, architektů a redaktorů časopisu Dům a zahrada, a prostřednictvím internetu a SMS zpráv také široká veřejnost. V tomto směru patří dík za pomoc při prezentaci našim mediálním partnerům – časopisům Týdeník Květy, Fajn život, Living a deníku Lidové noviny.“

Podle podlahové plochy byly nominované domy rozděleny do tří kategorií. Mezi rodinnými domy do 130 m2 podlahové plochy získal největší přízeň odborné poroty projekt Domino společnosti G Servis CZ, veřejnost naopak ocenila dům Largo Line 122 nabízený společností Rodinné domky Rýmařov.

Domino
Largo line

 

Z vítězství ve střední kategorii, mezi domy do 200 m2 podlahové plochy, se mohly radovat společnosti Canaba s projektem Moderna, a Gradient s domem označeným jako Cedr 196.

Cedr
Moderna

Konečně v kategorii domů větší velikostní kategorie, s podlahovou plochou přesahující 200 m2, si cenu zasloužila společnost Central Group s domem Progres 8, v hlasování veřejnosti zvítězil dům Charis společnosti Velox Hoffmann.
Charis
Progres

Výsledky jsou to jistě zajímavé, myslím ale, že nás příliš nepřekvapily,“ hodnotí hlasování v soutěži šéfredaktor časopisu Dům a zahrada. „Na stupních vítězů se objevily firmy dostatečně známé nejen široké veřejnosti, ale také odbornému publiku, a některé z nich dokonce získaly ocenění v minulých ročnících této soutěže. To je určitě jasný důkaz jejich dobré pověsti a všeobecné známosti díky počtu realizovaných staveb i kvalitě projektů – nejen po stránce uživatelské, ale zejména energetické. Tepelně izolační parametry a energetická náročnost stavby jsou několika z mnoha kritérií, při nichž se výběr staveb do publikace Top domy 2006 řídil a i v dalších ročnících na ně bude kladen důraz.“

Prestižní ocenění Top dům 2006 získaly mimo jiné také dvě společnosti patřící na českém trhu s rodinnými domy k nejvýznamnějším, Canaba a Central Group. Tato informace by nebyla jistě příliš zajímavá nebýt faktu, že obě společnosti nominovaly do soutěže své novinky. Jak Moderna, tak Progres 8 vynikají moderní, nadčasovou architekturou, v případě společnosti Canaba i s jistou dávkou futurismu, což je naprosto odlišný trend, jakým se obě firmy dosud ubíraly. „Už nechceme stavět perníkové chaloupky, nastal čas oslovit mladé stavebníky a nabídnout jim domy, v nichž se jim bude dobře bydlet a také budou vypadat podle jejich představ,“ uvedl generální ředitel společnosti Canaba Ing. Jaroslav Kalenda.

Všichni účastníci hlasování formou SMS zpráv získali v případě, že odpověděli správně na kontrolní otázku, některou z cen věnovaných do soutěže společností Marimex CZ, výrobcem venkovních bazénů a zastřešení, vířivých bazénů a saun, a společností Brill, tradičním dodavatelem kvalitní hobby zahradní techniky. Jedná se o nadzemní kruhový bazén Marimex Tampa o průměru 3,05 metrů, benzinovou sekačku Brill Evolution s promyšlenou technikou sečení a skladování, vertikutátor Brill 38 VE pro kvalitní péči o trávník a elektrické nůžky na živý plot.

První tři účastníci čtenářské soutěže, kteří odeslali svůj tip prostřednictvím SMS zprávy a správně odpověděli na kontrolní otázku, získali hlavní ceny soutěž: Jaroslav Dostál z Olomouce benzinovou sekačku Brill Evolution, Alena Adamcová z Liberce vertikutátor a Radka Fléglová z Jilemnice elektrické nůžky na živý plot. Za paní Fléglovou převzal cenu pan Michal Votoček.

 

Časopis Dům a zahrada bude i nadále nabízet dostatečný prostor pro prezentaci silných a kvalitních stavebních firem a pomáhat tak formovat obecný vkus českého stavebníka. Anketu Top dům pak lze chápat jako vyvrcholení těchto snah.

Nominace do příštího ročníku soutěže Top domy 2007 proběhne na stránkách stejnojmenného speciálního čísla časopisu Dům a zahrada, které vyjde v říjnu 2006.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma