Jako vždycky po zimě - trocha práce v bazéně

 

S příchodem prvního teplejšího počasí bývají majitelé bazénů už natěšení, jak prvním tempem rozrazí křišťálově průzračnou hladinu. O čistotu vody po zimní odstávce je ovšem potřeba se také osobně přičinit. Jak? Před každou novou sezónou je nutné bazén důkladně vyčistit od všech vodních, mechanických a rostlinných nečistot. Nabízíme několik rad, jak nejlépe oživit po zimním období váš bazén, aby vám co nejdříve a co nejlépe sloužil celou sezónu.

 

Práci je třeba rozdělit do několika kroků,“ radí Rudolf Pejša z firmy Bazény Desjoyaux, „ po odkrytí bazénu a poklizení plováků, které bránily porušení bazénu mrazem, nejprve odstraňte nečistoty z bezprostředního okolí bazénu. Poté je třeba očistit specielním gelem stěny bazénu nad vodní hladinou a poté doplnit  vodu v bazénu cca 10 cm pod okraj. Dalším krokem je osazení a zapojení filtrační jednotky. Tuto část práce je určitě lepší svěřit odbornému servisu.“ Pokud se přesto rozhodnete vše udělat vlastnoručně pozor na uzemnění, nezapomeňte vyzkoušet funkci proudového chrániče! Filtrační jednotku  vyzkoušejte až po zavodnění čerpadla.Důležité je mechanické vysátí usazenin ze dna bazénu. Po zimně jich bývá skutečně velké množství, proto se doporučuje filtrační vložky prát raději několikrát za sebou.

 

Bezprostředně po naplnění bazénu vodou provedeme první ošetření vody a upravení pH pomocí šokové dávky chloru ( na 50 m3 vody 25 malých tablet nebo 300g granulátu) a regenerační dávku Algicidu – stabilizátoru chloru ( na 50 m3 vody 1l). Tím zbavíme vodu mikrobiologických zárodků a organických nečistot. Po chlorové terapii je třeba na cca 2 dny spustit filtraci na trvalý chod. „ Neurychlujte nikdy filtraci spouštěním protiproudu, zvyšuje se tím filtrační rychlost a klesá účinnost filtrace,“ upozorňuje na častou chybu pan Pejša z Desjoyaux. „ Jestliže se po prvním chlorování voda zabarví hnědě nebo do zelena, znamená to, že je v ní obsaženo železo nebo mangan. V prvních dnech po naplnění bazénu

 hodnotu pH neregulujeme, avšak nejpozději do jednoho týdne upravíme pH na ideální hodnotu 7,2 – 7,6.“

 

Pokud by uvedený postup nepřinesl žádoucí výsledek (mléčná voda, přemnožené řasy, železitá voda, apod.), zavolejte si specializovanou firmu, která váš problém během krátké doby vyřeší. Pokud si chcete práci s odzimováním bazénu úplně odpustit, můžete si kompletní „oživení“ včetně chemického ošetření objednat u firmy.

 

 

Co potřebuje bazén po celou sezónu

 

Vodu v bazénu je potřebné pravidelně ošetřovat pomocí tzv. bazénové chemie. Značkové přípravky jsou hygienicky a zdravotně testovány a jsou tedy nejen účinné, ale i zcela nezávadné. Vyhýbejte se neznámým a neověřeným výrobkům, které se stále objevují v některých obchodech a nikdy nevěřte „ zaručeným“ podomácku vyrobeným náhražkám, které mohou mít za následek kožní alergie, podráždění sliznice nebo dokonce zdravotní potíže trvalejšího rázu.

 

 

Čím tedy bazén správně a bezpečně ošetřovat?

 

Po celou sezónu?

§         Pravidelně jednou týdně měříme hodnoty pH pomocí kapkového testeru ( správná hodnota je 7,2 – 7,6 pH).

§         Odchylky upravujeme pomocí přípravků, které již v názvu obsahují označení pH plus nebo pH minus.

§         Pro pravidelnou péči o bazénovou vodu slouží chlorové tablety, které se postupně rozpouštějí. Obsah chloru ve vodě by měl být 0,3 až jeden miligram na litr.

§         Pravidelně do vody přidáváme šokový přípravek Šokchlor, který zničí zárodky rostlinných i živočišných bakterií.

§         Samozřejmě je třeba vodu několikrát denně filtrovat.

§         V době, kdy bazén není používán, je nutné zakrýt vodní plochu proti prochladnutí a nečistotám ze vzduchu a okolí. Kombinace neprůhledné letní a zimní plachty v jednom dokáže nejen udržet nastřádané teplo, zároveň zabrání rozmnožování řas.

 

Když je voda kalná?

- stává se zvláště po zimě,  ale i během léta

§         Vždy, když je voda kalná, ale i preventivně během sezóny přidáváme rozjasňující přípravek.

§         Filtrovat, dokud není voda zase jasná.

 

Když se voda zazelená?

- stává se, když se zanedbá pravidelná a preventivní péče

§         Pokud voda trochu zezelená, je nutné udělat šokovou chloraci  (Šokchlor), k tomu přidat přípravek proti řasám.

§         Je-li ale voda zelená hodně, použijte takzvaný flokulant, tedy přípravek, který vysráží řasy a nečistoty z nich spadnou na dno bazénu. Ty je potom třeba odstranit ze dna vysavačem.

§         Filtrovat, dokud voda není zase průzračná.

 

Když už žádná chemie nepomůže?

- zvláště po zimě a u bazénů s nekvalitní filtrací, mohou chemické přípravky selhat

§         Nezbude nic jiného než vodu vypustit, bazén vyčistit a napustit ho znovu. Což je zvlášť problematické u  bazénů s fólií místo keramického obkladu. Tlak vody totiž pomáhá držet fólii napnutou a mohlo by snadno dojít k jejímu odchlípnutí a zkrabacení, nebo dokonce k mechanickému porušení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma