Zkrocení zlého ohně

Peloton, 19.6.2006

Zkusme se alespoň na chvíli vrátit ve vzpomínkách do dětských let. Tenkrát jsme si to ještě neuvědomovali, ale prožívali jsme možná ty nejsvobodnější a také nejbezstarostnější dny svého života. K nim patřilo prozkoumávání všeho možného a lezení kamkoli, kdekoli a s kýmkoli. Mnohá dobrodružství zakončoval nezbytný oheň a opékání špekáčků nebo i chleba a jablek. Do rozžhaveného popela se pak zahrabaly brambory a další pochoutka byla připravena. Možná se vám tohle všechno vybaví, když dnes usedáte na zahradě ke svému zahradnímu grilu nebo krbu.

 

Stejně jako v dětství, i teď se jedná o malý obřad. Musíme připravit gril, dřevěné uhlí dřevo do krbu, naložit maso, očistit zeleninu a zásobovat se množstvím omáček, kečupů, zálivek, dresingů, kořenicích směsí a dalších ochucovadel. Někdo se musí postarat o to, aby maso bylo dobře a dostatečně dlouho naložené, aby bylo dost čerstvého chleba pro všechny a dostatek dobrého pití. Příprava na grilovací rituál trvá mnohdy celý pracovní týden, ale pak tahle sláva stojí opravdu za to.

 

Napřed se poraďte s odborníkem

Grilovat lze různě. Pokud víme, že budeme grilovat občas a budeme jen dva, zvolíme provizorní možnosti přípravy jídla a maso si ogrilujeme i na obyčejné mřížce nebo na aluminiových miskách, vhodných pro kempování. Když se ale rozhodneme grilovat maso pravidelně, měli bychom se začít vážně zajímat o všechny možnosti profesionálního grilování. Profesionálně můžeme grilovat na grilech vyrobených z kovových trubek nebo plechů, opatřených smaltovým povrchem, na litinových grilech nebo grilech z betonových dílců. Dalšími v pořadí jsou grily z nerezu a pevné grily, postavené z cihel a kamene. Při výběru grilu bychom měli pamatovat na odolnost použitého materiálu, a to nejen vzhledem k působení ohně, ale také vůči povětrnostním podmínkám. Aby se grilování nezměnilo v uzení, měli bychom respektovat fyzikální zákony. To je důležité především v případě, že chceme mít stabilní gril po celý rok umístěný na zahradě. Zahradní gril můžeme sami ztvárnit podle vlastních představ a fantazie. Záleží pouze na tom, zda chceme, aby se zákoutí s grilem stalo pevnou součástí zahradního celku. Grilování je v současnosti natolik rozšířené, že se grily staly žádanými doplňky mnoha zahrad. A také významně povýšily. Z pouhého zařízení na přípravu pokrmů se staly efektně a do detailů řešené prvky zahradních posezení.

 

Zahradní krby

Venkovní krb umisťujeme buď přímo u domu nebo na terase. Dbáme na to, aby místo, kde bude krb stát, bylo dostatečně zpevněno například dlažbou. Pokud zvolíme vzdálenější zahradní zákoutí, je vhodné postavit krb pokud možno u svahu. To proto, aby kouř odcházel tam, kam má. Konstrukce zahradních krbů je poměrně jednoduchá, nemusíme se totiž starat o přístup vzduchu, nepotřebujeme kouřovou klapku ani kouřovou komoru. Stavbu je nutné podřídit architektonickému ztvárnění celé zahrady. Při volbě materiálů musíme mít na paměti střídání ročních období. Nejlépe se hodí přírodní kámen a cihly. Krby s stavějí z cihel různých barev i velikostí, vnitřek ohniště se pak vyzdívá šamotovými cihlami a šamotovou maltou. Základy krbu, pracovní stoly, dýmovod i komín jsou vázány žáruvzdorným betonem. Celý krb včetně komína lze nakonec obložit lícovým zdivem nebo lámaným kamenem. Komín krbu osadíme proti zatékání stříškou, nejlépe měděnou, kterou umístíme 20 až 30 centimetrů nad komín. V bočních zdech krbového otvoru zazdíme trubky pro vidlici na rožnění. Na dno ohniště umisťujeme ve výšce 5-10 cm rošt ze svařených ocelových prutů, aby měl oheň dobrý “tah“. Rozteč jednotlivých prutů by měla být taková, aby tudy nepropadávalo dřevěné uhlí. Při stavbě krbu bychom měli myslet i na prostor pro skladování a odkládání krbového nářadí, surovin, které používáme při grilování a na skladování otopu.

Současný trh nabízí velké množství nejrůznějších typů hotových krbů. Nespornou výhodou je záruční doba, možnost dodávky nadstandardního vybavení a případně i náhradních dílů. Hotový krb se podle své velikosti a konstrukce hodí ke grilování, opékání, rožnění, ale často i k přípravě běžného letního oběda. Na přípravu grilovaných či rožněných pokrmů jsou nejvhodnější řeřavé uhlíky nebo dřevěné uhlí, k uzení potřebujeme dřevo z ovocných stromů. Nejvhodnějším palivem na topení v krbu je tvrdé dřevo z listnatých stromů. Hoří klidně, dlouhým plamenem, málo praská a vydrží hořet velmi dlouho. Pro použití do krbu je naopak nejméně vhodné vyschlé dřevo smrku. Silně praská a vystřeluje nebezpečné rozžhavené uhlíky.

 

Gril jako kotel

Na rozdíl od krbů a ohnišť jsou grily používány výhradně na přípravu jídla. Základními částmi grilu jsou ocelový rošt, grilovací, nejlépe smaltovaná mřížka a u hotových výrobků ještě kovová vana. Na roštu rozpalujeme dřevěné uhlí a na mřížce, která by měla mít nastavitelnou výšku nad rošt, opékáme maso. V zahradě se nejčastěji setkáváme s grily kovovými, plechovými či keramickými. Před několika lety ovlivnila zahradní grilování důmyslná konstrukce kotlových grilů na dřevěné uhlí, které respektují veškeré požadavky na grilování. Nespornou výhodou je ochrana před nepříznivými vlivy počasí. Grilovat lze kdykoliv, aniž bychom se museli obávat nepříjemného stočení větru a následně nepříjemného kouře. Důvodem je kulovitá konstrukce kotle, opatřená poklopem. Rozpálením kotle a uzavřením poklopu vznikne pomocí ventilačních průduchů dokonalá horkovzdušná trouba. Pokrm se snadno propeče ze všech stran, aniž bychom ho museli obracet. Průduchy současně regulují intenzitu grilování. Grilovat v tomto kotli lze dvěma způsoby. Nepřímo při uzavřeném poklopu s využitím cirkulace horkého vzduchu a přímo s odklopeným víkem pomocí tepelného sálání. První způsob umožní přípravu i objemnějších potravin po delší dobu, druhý je vhodnější pro rychlou úpravu plátků masa či zeleniny. Kotlové grily mají své pevné místo na českém trhu. Značkové kotlové grily lze pořídit už za zhruba dva a půl tisíce korun. K obsluze grilů potřebujeme mnoho nástrojů, a tak uvítáme nejrůznější pohrabáče, lopatky, kleště či smetáčky. Nesmíme zapomínat ani na grilovací jehly a jejich nosiče, soupravy na ražniči, košíčky na drůbež, otočné držáky či závěsné rošty. Jedině tak bude naše grilování dokonalé.

 

Vybírejme s rozvahou

Grilování je určitá forma životního stylu, je to relaxace, rituál, který užitečně vyplní volný čas,“ říká zástupce firmy Weber Václav Modelský. S výstavbou zahradních center a hobby marketů k nám začalo ve velkém proudit portfolio grilování, a tak se grily objevují dokonce i v potravinových řetězcích. I když nabízené výrobky vypadají na první pohled lákavě, je třeba si uvědomit, k jakému účelu je budeme využívat a také, co s nimi lze všechno podnikat. V současnosti je na trhu okolo pěti až šesti druhů litinových grilů, jejichž základním ohřevným médiem je grilovací vana z litiny. Dalšími komponenty jsou chromové mřížky. Litinové grily mají korozní konstrukci a jsou celkově méně stabilní, čemuž odpovídá jejich cena. Na trhu je i dostatek grilů z obyčejného plechu s chromovými rošty, pojízdné nebo statické, které také patří mezi standardní výrobky s cenou řádově ve stovkách korun. „Pokud někdo griluje jen několikrát za sezónu, je takovýto gril naprosto dostačující. Ale v České republice byl zaznamenán trend, který hovoří o stále častějším používání grilů celoročně. Na to zareagovali výrobci a dovozci a nabízejí nepoměrně kvalitnější a luxusnější výrobky, které umožňují mnohem lepší podmínky pro grilování a celkově přijatelnější atmosféru,“ říká Václav Modelský. Grily poslední doby jsou vyráběny tak, aby byly multifunkční – jsou schopny péct chleba, pizzu, koláče, bezkonkurenčně upraví maso a zeleninu. Některé grily mají nástavné rošty a regulaci ohřevu, takže jsou schopné zvládnout úplně všechno. Navíc pocit z venkovní kuchyně je výjimečný a její účinek umocní relaxaci. Lidé nechtějí výrobky, které by jim komplikovaly život, ale požadují odpovídající kvalitu. Rozdíly mezi grily jsou dány technickými parametry jednotlivých výrobků, poskytováním pohodlí při grilování a také v garancích dlouhověkosti. To všechno by měl budoucí majitel grilu brát v potaz. V každém případě lze jen popřát každému, kdo se do grilování pustí, aby z něj měl nejen kousek šťavnatého masa, ale i požitek, který pohladí duši.


Více se dočtete v časopisu Dům a zahrada č.6/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika