Bazén - kdopak nám ho postaví ...

Pokud jste se i Vy rozhodli dopřát sobě, své rodině a přátelům radost v podobě zahradního bazénu, nezbývá Vám než podstoupit náročný proces výběru vhodné firmy. Předtím než se svěříte do rukou konkrétní společnosti seznamte se nejen s jejími produkty, ale svou pozornost věnujte také zárukám a cenové politice, kterou se řídí. Každá firma má jiný způsob účtování. Informujte se proto, zda uvedená cena zahrnuje kompletní dodávku na klíč, včetně vybavení  nebo jestli se jedná pouze o základní cenu.

 

VÝBĚR FIRMY

V neposlední řadě by Vás měla zajímat doložitelná doporučení předešlých zákazníků a následný servis, který firma poskytuje. Určitou jistotou bývá dlouholeté renomé nadnárodních firem, které garantují certifikovanou kvalitu. Nemusíte se ani bát navýšení ceny, ty se samozřejmě musí přizpůsobit domácí konkurenci. Nejvýhodnější je pokud společnost nabízí dostatečný výběr doplňků a jejich mutací, případně možnost individuálního řešení. V důsledku jistě také oceníte, pokud bude firma sídlit v blízkosti Vašeho bydliště a ušetříte tak čas a vyhnete se případným komplikacím při nevyhnutelných konzultacích během přípravy, výstavby a provozu bazénu. „ Dvacet procent našich současných zakázek tvoří rekonstrukce využívající patentovanou technologii Desjoyaux. Lidé, kteří se před několika lety nechali zlákat nižší cenou dnes čelí problémům s poškozenými bazénovými skelety nebo závadami na rozvodech, což samozřejmě znamená neúměrně vysoké náklady na opravu. Postižené rodiny proto raději než by rozkopávali celou zahradu a hledali poškozené místo, původní  otvory zaslepí a pořídí si kompletně novou  bezpotrubní filtraci.“, říká Rudolf Pejša z české centrály Desjoyaux.

 

Při výběru firmy by pro Vás tedy jistě mělo být i hledisko časového rozvržení stavby a rychlost s jakou bude bazén připraven pro první dokonalou šipku ode dne, kdy podepíšete svou objednávku. Luxusní zapuštěný zahradní bazén si dnes můžete pořídit i během léta. Tzv. francouzský  bazén lze díky patentovanému systému ztraceného bednění a bezpotrubní filtraci  kompletně postavit a  uvést do provozu během  10 až 14 dní.

 

CENA

Ceny zahradních bazénů se pohybují od několika tisíc až třeba po půl milionu korun. Nejlevnější jsou tzv. dětské nadzemní bazény, až desetkrát dražší jsou pak plastové, pozinkové nebo laminátové bazény, mezi esteticky i kvalitativně nejvyšší třídu s životností na několik generací patří železobetonové bazény francouzského typu. Při výběru vhodného typu bazénu nikdy slepě nepodléhejte reklamě. Důkladně se přesvědčete, co všechno inzerovaná cena  zahrnuje. Často si firma zvlášť účtuje například cenu zemních prací, obrubních kamenů, filtračních zařízení a dalších prostředků pro údržbu. I u levnějších typů bazénů se stává, že si budete muset navíc dokoupit celou řadu doplňků, bez kterých se provoz bazénu neobejde a základní cena se tak vyšplhá až na úroveň daleko kvalitnějších rodinných bazénů. Většina firem dnes  nabízí eventualitu rozložené platby nebo úvěru, takže si i s průměrným příjmem můžete případně dovolit bazén vyšší kvality, který bude Vaší rodině bezproblémově sloužit  20 a více let.

 

ÚDRŽBA

Čistota vody záleží nejen na mechanické a chemické ochraně, prvořadý je výběr kvalitní filtrace. Na našem trhu se vyskytuje několik technologií a filtračních metod.  Mezi lidmi panuje obecná představa, že čím více je v bazénu filtračních otvorů, tím je zajištěna efektivnější cirkulace vody. Pravda je ovšem taková, že příliš složité rozvody uvnitř i vně bazénové konstrukce jsou nejčastějším zdrojem poruch a vyžadují poměrně častou údržbu. Otvory v bazénovém skeletu mohou být navíc zdrojem nemalých úniků vody. Z tohoto hlediska se jako ideální jeví použití bezpotrubních filtračních jednotek, které mohou být například ukryty v přístupových schůdcích. Jejich další výhodou je možnost uschování celého zařízení během zimní odstávky bazénu.

 

Shrnutí výběr firmy a cena:

 

  • Před podepsáním smlouvy se přesvědčete o cenové politice a záručním i pozáručním servisu firmy.
  • Informujte se, zda inzerovaná cena znamená kompletní výstavbu na klíč, včetně vybavení  nebo jestli se jedná pouze o základní cenu.
  •  Mnoho firem nabízí možnost tzv. rozložené platby nebo úvěru, takže si i s průměrným příjmem můžete dovolit bazén vyšší kvality, který bude bezproblémově sloužit 20 a více let. Železobetonové bazény mají prakticky neomezenou životnost, jsou vysoce  odolné proti mrazu, únikům vody i pohybům terénu.
  • Samotná výstavba zapuštěného železobetonového bazénu by neměla trvat déle než 2 týdny od prvního výkopu, přes zednické práce, až po odborné zapojení filtrace a podepsání záručního protokolu.
  • Čistota vody záleží nejen na mechanické a chemické ochraně, ale samozřejmě i na výběru kvalitní filtrace. V užitné sezóně je nutno vodu profiltrovat denně, při náhlé změně počasí ( bouřka, horké období ….) je lepší zkontrolovat základní chemické ukazatele ( pH, chlor…).
  •  Mezi nejspolehlivější a zároveň nejméně poruchové patří bezpotrubní filtrační jednotky. Vyžadují pouze minimální údržbu a navíc může být celý mechanismus během zimní odstávky uskladněn mimo bazén. 

 

Pro pomoc při rozhodování se můžete obrátit na www.desjoyaux.cz.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma