KB zvyšuje podíl v Modré pyramidě na 50% za 120 mil.EUR

Komerční banka, a.s. (KB) dnes oznámila uzavření smlouvy o koupi podílu až do výše 50% ve společnosti Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. (MPSS) od BHW Holding AG (BHW). Cena transakce byla sjednána na 120 milionů EUR. V současné době má KB 40%ní podíl v MPSS, 50% vlastní BHW a zbývajících 10% Česká pojišťovna, a.s. (ČP).

Přesná výše podílu, který KB koupí, závisí na jednání s minoritním akcionářem ČP. V každém případě však celkový podíl KB dosáhne minimálně 80%.

Transakce podléhá schválení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a České národní banky. Před uzavřením transakce provede KB předinvestiční prověrku, která bude zaměřena na některé vybrané oblasti činností MPSS. Očekává se, že celá transakce bude dokončena v posledním čtvrtletí roku 2006.

 

 

KB a MPSS: vynikající strategický krok a příslib potenciálu pro další rozvoj

Tato transakce je významným strategickým krokem pro KB z hlediska expanze na domácím trhu a zároveň posiluje její klíčové tržní postavení. KB i MPSS tak budou mít možnost využít výhod plynoucích ze synergií a křížového prodeje:

1- Téměř 1 milion klientů MPSS získá snadnější přístup k široké nabídce bankovních produktů špičkové kvality, nabízených KB a dalšími společnostmi ze skupiny Société Générale působícími v České republice;

2- Pro zaměstnance MPSS a síť jejích finančních poradců se otevřou nové možnosti kariérového rozvoje v rámci celé skupiny KB;

3- KB získá přístup k profesionální a exkluzivní síti finančních poradců, kteří tak  doplní širokou sít poboček KB a dalších distribučních kanálů.

 

Komerční banka

 

Komerční banka je podle výše celkových aktiv třetí největší bankouČeské republice, která poskytuje klientům komplexní služby v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. V současné době poskytuje 7 400 zaměstnanců Komerční banky služby více než 1 500 000 klientů, kteří mohu využít rozsáhlé sítě 360 obchodních míst v celé republice. KB provozuje více než 600 bankomatů a více než 800 000 klientů využívá jeden z komunikačních kanálů přímého bankovnictví. Dva roky za sebou, v roce 2004 a 2005, získala Komerční banka ocenění “Banka roku”.

 

KB je součástí skupiny Société Générale, která je čtvrtou  největší bankovní skupinou v eurozóně a jejích přibližně 100 000 zaměstnanců obsluhuje 19,2 miliónu klientů na celém světě.

 

BHW

BHW poskytuje služby v oblasti stavebního spoření a úvěrů na bydlení a s více než 2,7 miliony klientů zaujímá přední postavení na německém trhu. Od ledna 2006 je BHW součástí skupiny Postbank, která je s více než 14,5 miliony klientů předním poskytovatelem služeb drobného bankovnictví v Německu.

 

 

MPSS

MPSS je stavební spořitelna nabízející specializované produkty v oblasti stavebního spoření a úvěrů na bydlení téměř 1 miliónu klientů. MPSS je nejdynamičtěji se rozvíjející stavební spořitelna na českém trhu – v roce 2005 uzavřela více než 100 tisíc smluv o stavebním spoření, což je 48%ní nárůst ve srovnání předchozím rokem. Tento úspěch lze přičíst především exkluzivní síti více než 800 profesionálních prodejců, nabízejících produkty MPSS na území celé České republiky.

V roce 2005 získala MPSS ocenění “Stavební spořitelna roku”.

Klíčové údaje k 31. prosinci 2005:

 

  miliony EUR

Celková aktiva                                           2 023

Vlastní kapitál (bez čistého zisku)                 47

Prostředky klientů                                     1 920

Poskytnuté úvěry                                         674

Čistý zisk                                                         9

Počet zaměstnanců                                    365

 

Marie Petrovová
Tisková mluvčí KB



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zpráva dne z Bydlet.cz