USA - realitní trh zařídí pokles USD sazeb na 4%

Počet neprodaných domů v USA dosahuje aktuálně rekordní hodnoty 4,42 miliónů jednotek Předpokládá se, že průměrná prodejní cena domů v USA v příštím roce poklesne a to poprvé od "Velké krize".
Šéf ekonomů v Goldman Sachs Jan Hatzius odhaduje, že pokles realitního trhu  bude tlačit americkou ekonomiku do mínusu, čemuž se bude snažit Fed zabránit formou snižování úroků. Ty by v příštím roce mohly poklesnout až na úroveň 4%. Před poklesem cen domů varuje také nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz

Realitní trh zaznamenal v posledních 5 letech nebývalý růst. Průměrné ceny se během 5 let zvýšily o 49%. Průmernná prodejní cena již existujících domů v USA neklesla v žádném roce od doby Velké hospodářské krize ve 30tých letech minulého století.
Ve 2Q tohoto roku se růst průměrných cen snížil z 3,65% v 1Q na 1,17%, což představuje nejostřejší pokles tempa růstu cen od roku 1975, kdy se tento údaj začal sledovat.
Analytici pro několik následujících měsíců odhadují stagnaci cen nebo jejich pokles až o 5%.

Vývoj realitního trhu je jedním z klíčových faktorů, protože včetně všech návazných oblastí jako je vybavení domů a služby s ním spojené představuje plných 23% loňského HDP USA.

Za poklesem cen stojí především "příliš drahé" peníze, které způsobují, že stále méně lidí je schopno své bydlení financovat formou půjček a hypoték. Průměrné úročení 30leté hypotéky se nyní pohybuje na 6,4% - před rokem stejnou dobou to bylo 5,7%.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality