USA - Prodeje domů v říjnu nad očekáváním

Počet prodaných domů (10 2006, bez sezónních vlivů, v anualizovaném vyjádření)

 

Skutečnost: 6 240 000
Očekávání: 6 140 000 (Bloomberg) respektive 6 150 000 (Reuters)
Předchozí: 6 210 000 (revize z 6 180 000)

Rozbor: Prodeje domů v říjnu vzrostly o 0,5% m/m po poklesu o 1,4% m/m (revize z –1,9% m/m). Ve srovnání s loňským říjnem prodeje domů klesají o 11,2%. Nabídka stávajících domů se v říjnu zvýšila na 3 854 000 z 3 783 000 v červnu (revize z 3 746 000). Mediánová cena v říjnu stagnovala na 221 000 USD ze září. Hypoteční fixní úr. sazba poskytovaná vládní agenturou Freddie Mac v říjnu klesla na 7,36% ze 7,4% v září.

Hodnocení: Výsledky jsou poněkud silnější, než se čekalo. V meziročním vyjádření je ale patrné, že trh stále vázne v recesi. Potvrzují to i jiné indikátory, zejména výsledky nové výstavby v říjnu. Problematický je další růst nabídky volných domů, signály kulminace ale jž vykazují ceny domů. To by mohl být další posun v čištění převisu nabídky nad poptávkou. I přes redukci nové výstavby se zdá, že poptávka zřejmě kvůli vysokým cenám, stále vysokému úrokovému zatížení a také kvůli korekci silných růstů z předchozích let na tyto impulsy příliš nereaguje. Proto nabídka domů je stále velká, možná dokonce stále roste. Proto slabost trhu domů bude pokračovat i v příštím roce.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Bernankeho komentáře nepřináší větší překvapení a jsou v souladu s rétorikou Fedu. Centrální banka upozorňuje na inflační nebezpečí a na rozdíl od trhu, který přemýšlí o snižování úrokových sazeb zatímco banka naopak signalizuje možnost zvýšení úrokových sazeb. Fed si také zatím nedělá větší starosti s oslabením ekonomického růstu. Vzhledem k očekávanému pokračování poklesu ekonomického růstu a inflace komentáře Fedu znamenají, že úrokové sazby se v příštích měsících měnit nebudou, od druhého čtvrtletí čekáme jejich pokles do konce roku o 75bps.


Dopad událostí na finanční trhy: Výsledky spotřebitelského sentimentu jsou lepší pro dluhopisy než pro akcie, výsledky trhu domů jsou lepší pro akcie než pro dluhopisy. Komentáře Bernankeho jsou pro finanční trhy poněkud nepříznivé. Euro po ekonomických výsledcích mírně k dolaru ztratilo, ale Bernankeho komentáře mu pomohly ztráty zlikvidovat. Dluhopisy (10státní) mírně posiluje, ceny akcií se příliš nezměnily

Josef Kvarda



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality