ČS - zoom - realitní trh v USA - strana poptávky

Dnes se podíváme na poptávkovou stranu trhu s nemovitostmi. Graf ukazuje dva důležité parametry charakterizující poptávkovou stranu: podíl obyvatelstva vlastnícího nemovitost (a tedy jako doplněk podíl obyvatel, kteří nemovitost nevlastní a vlastnit by mohli) a takzvanou dostupnost, kterou vyjadřuje index kombinující vývoj ceny nemovitostí a vývoj příjmů obyvatel. Poselství tohoto grafu je celkem jasné: podíl vlastnictví nemovitostí je relativně velmi vysoký. Na druhou stranu kombinace rychlého růstu cen nemovitostí a praktické stagnace reálných příjmů vedla k podstatnému poklesu dostupnosti nemovitostí.

Podle anekdotických zpráv z USA v posledních letech významně rostl objem hypoték poskytovaných rizikovým skupinám dlužníků, tj. lidem u kterých je vyšší pravděpodobnost dluhového selhání a silně rostl také objem takzvaných exotických hypoték, které těmto rizikovým skupinám umožňují pořízení nemovitosti. V kombinaci se včerejším grafem ukazujícím vývoj zásoby neprodaných domů tedy máme základní obrázek o rovnováze poptávky a nabídky na americkém .trhu s nemovitostmi.

Zítra přestávka na ECB, závěrečné pokračování v pátek. Podíváme na vývoj cen nemovitostí a co z toho všeho plyne pro americkou ekonomiku.

První díl: ČS - zoom - realitní trh v USA - rovnováha... 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna


Tyto zprávy pro vás vytváří
Analytické oddělení České spořitelny



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality