US stavební výroba se v listopadu snížila

IQ-TRADE, 3.1.2007
Stavební aktivita v listopadu ve Spojených Státech poklesla o 0,2% na sezónně přepočtenou hodnotu $1,18 bilionů a odráží tak rekordní osmiměsíční pokles prodejů domů v řadě za sebou. Listopadové zpomalení následuje po 0,3% snížení v říjnu a po 0,8% poklesu v září. Odhady analytiků očekávaly snížení stavební výroby o 0,5% což je lepší výsledek než se čekalo.

Prodeje nových domů se v listopadu nečekaně zvýšily o 3,4% a zásoba neprodaných domů klesala o 1,4% což byl čtvrtý po sobě jdoucí pokles. Analytici se shodují v dalším výhledu a čekají další zpomalení zejména bytové výstavby než se prodá obrovská rezerva neprodaných domů.

Výstavba bytových domů zaznamenala v listopadu pokles o 1,6% a byla brzdou celého sektoru. Pokles následoval 1,7% snížení v říjnu. Právě zpomalení realitního sektoru je brzdou celkového růstu americké ekonomiky která ve 3Q zpomalila na 2,0%. Snížená aktivita v říjnu a listopadu předznamenává pokračující krizi sektoru i ve 4Q.

Výstavba nebytových prostor kanceláří, hotelů a nákupních center byla silná a vzrostla o 1,5% na rekordních $615 miliard zatímco výstavba vládních budov se zvýšila o 1,0% na $278,4 miliard.


Výrobní sektor v prosinci nad odhady
Institut pro řízení dodávek ISM dnes uvedl že se jeho index zvýšil v prosinci na 51,4 porovnáním s listopadovým poklesem indikátoru na 49,5 přičemž hranice 50,0 bodů odděluje růst od zpomalení. Průměrné analytické odhady čekaly že výrobní index se zvýší na 50,0 bodů.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality